Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Kan ik al op reis na één prik?

Wie een negatieve PCR-test op zak heeft of een vaccin in de arm gekregen heeft, zal deze zomer makkelijker kunnen reizen in de Europese Unie dankzij het coronapaspoort.
Ook Noorwegen doet mee aan het Europees coronacertificaat. ©Â© Zoonar.com/Andrey Armyagov

Met zomerse temperaturen, een vaccinatiecampagne die op kruissnelheid raakt en coronacijfers die de goede kant opgaan, jeuken de vakantiekriebels bij velen volop. Al blijft de ongemakkelijke waarheid dat nog altijd de helft van Europa rood kleurt door de coronabesmettingen. Reisorganisatoren bieden op dit moment nog geen pakketreizen aan naar rode zones, maar voor de zomer kunt u wel al boeken naar zones die nu rood kleuren. Het coronapaspoort moet het deze zomer makkelijker maken om, ondanks alle coronamaatregelen, te reizen binnen Europa. Al zal iedereen die nog niet volledig gevaccineerd is zich ook na 1 juli nog moeten laten testen voor hij kan vertrekken en bij thuiskomst uit een rode zone.

We beantwoorden de vaakst voorkomende vragen over het coronapaspoort en reizen deze zomer.

Wat is het coronapaspoort?

Momenteel wordt reizen binnen de Europese Unie, hoewel toegelaten, nog ten stelligste afgeraden. Afhankelijk van de kleurcode van uw bestemming - groen, oranje of rood - gelden bovendien reisbeperkingen, zoals quarantaine bij thuiskomst uit een rode zone. Elk land bepaalt zijn eigen voorwaarden, met een wirwar aan regels tot gevolg.

In een poging dat kluwen te ontwarren, werkte de Europese Commissie het ‘digitaal groen certificaat’ uit. Dat gaat op 1 juli van start. Het basisprincipe van dat certificaat - officieel het Europees Digitaal Covidcertificaat (EU Digital Covid Certificate EUDCC), vaak eenvoudigweg coronapaspoort genoemd - is dat de houder ervan vrij kan rondreizen binnen de Europese Unie en vier andere landen uit de Schengenzone: IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

We zijn nu een maand voor de grote uittocht. Nu wordt het belangrijk, zowel voor ons als voor de reizigers, om een correct perspectief te hebben.
Piet Demeyere
woordvoerder TUI Belgium

Het is niet de bedoeling dat die landen bijkomende reisvoorwaarden opleggen zoals quarantaine, zelfisolatie of extra tests aan wie zo’n certificaat heeft, tenzij ‘die noodzakelijk en evenredig zijn om de volksgezondheid te beschermen’, zo formuleerde het Europees Parlement het eerder. Dat zou het geval kunnen zijn bij reizigers die uit een land met een hoge besmettingsgraad komen.

Een kleine maand voor de lancering ziet het er echter naar uit dat de meeste landen zich eerder streng zullen opstellen in het toekennen van de certificaten. Elk land bepaalt zijn eigen voorwaarden. De regels in het land van uw reisbestemming bepalen wat u moet doen voor vertrek, de Belgische regels bepalen wat u moet doen bij thuiskomst.

Hoe krijg ik het coronapaspoort?

De nationale overheden regelen de afgifte van het certificaat. De federale overheidsdienst Volksgezondheid werkt momenteel aan de concrete uitwerking in België. Het Belgische coronacertificaat is ten vroegste op 17 juni beschikbaar via de app Covidsafe.be.

Het is een digitaal paspoort, maar u kunt het ook aanvragen op papier. De digitale versie bestaat uit een QR-code die u kunt bewaren op uw smartphone of tablet. Als die code wordt gescand in de luchthaven kan worden gecheckt of de houder ervan ‘groen’ is. Dat zal het geval zijn voor wie:

• gevaccineerd is tegen het coronavirus.

• beschikt over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur. Of een sneltest die niet ouder is dan 24 uur.

• de voorbije zes maanden positief getest heeft en zo natuurlijke immuniteit heeft opgebouwd.

In die QR-code zit alleen de informatie over wie u bent, uw geboortedatum en of u mag reizen en aan minstens een van de drie voorwaarden voldoet. Het blijft geheim of u zich hebt laten inenten, een negatieve test hebt afgelegd of eerder besmet was met corona.

(Nog) niet gevaccineerd en toch op reis?

Ook wie niet gevaccineerd is kan deze zomer reizen binnen Europa. Vaccinatie is geen voorwaarde om te mogen reizen. Met het coronapaspoort kunt u bijvoorbeeld ook bewijzen dat u negatief getest bent.

Kan ik al op reis na één prik?

In principe moet u volledig gevaccineerd zijn om met het paspoort vrij te kunnen reizen. Bij drie van de vier coronavaccins betekent dat dat u twee dosissen gehad moet hebben. Het certificaat zal bij vaccinatie vermelden hoeveel prikken iemand heeft gekregen.

De EU-lidstaten bepalen zelf of één prik volstaat, dan wel dat ze twee prikken eisen. Momenteel ziet het ernaar uit dat de meeste landen twee prikken en een wachttermijn van twee weken na de tweede inenting opleggen.

Dat zet een domper op de reisplannen van heel wat Vlamingen. Meer dan 2 miljoen Belgen zijn dan wel al volledig gevaccineerd, voor veel Vlamingen zal de zomervakantie tegen dan al grotendeels voorbij zijn.

Wie nog geen of slechts één prik heeft gekregen, moet in de meeste gevallen dus nog een PCR-test ondergaan. Het Overlegcomite besliste vrijdag daarom dat Belgen die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn, recht hebben op twee gratis testen: een voor vertrek en een bij terugkomst. Wie zijn vaccin weigerde, moet wel de volle pot betalen. In België kost een test officieel 46,81 euro, maar in de praktijk kan dat meer of minder zijn afhankelijk van waar en op welk tijdstip u de test laat uitvoeren.

Moet ik in quarantaine bij thuiskomst?

Wie in juni terugkeert uit een rode zone moet het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen, zich laten testen, zeven dagen in quarantaine gaan en zich dan opnieuw laten testen.

Vanaf 1 juli verandert dat. Of u nu gevaccineerd bent of niet, wie thuiskomt uit een groene of oranje zone moet niets doen: geen test en geen quarantaine. Wie uit een rode zone terugkeert en volledig gevaccineerd is - lees: twee dosissen, plus een inwerkingsperiode van twee weken - hoeft geen test te ondergaan en hoeft niet in quarantaine. Wie nog niet volledig gevaccineerd is, moet toch nog een test laten afnemen en moet in quarantaine tot het resultaat van de test negatief is. Die test kunt u doen in het buitenland, ten vroegste 72 uur voor vertrek naar België, of binnen twee dagen na thuiskomst in België. Ook moet u het PLF invullen.

Hebben kinderen ook een coronapaspoort nodig?

Vanaf welke leeftijd een coronacertificaat nodig is, hangt af van uw reisbestemming. Er werd geen algemene, Europese leeftijdsgrens afgesproken. Europa beveelt aan dat kinderen alleen in quarantaine moeten als hun ouders dat moeten.

Het Overlegcomité heeft beslist dat kinderen jonger dan 12 jaar bij thuiskomst na een reis geen PCR-test moeten ondergaan.

Heb ik het coronapaspoort ter plekke nodig?

Het coronapaspoort dient alleen om reizen binnen de EU mogelijk te maken. In principe zult u het dus niet moeten bovenhalen om op uw reisbestemming op een terras iets te gaan drinken of om een museum te bezoeken. Al kunnen de individuele landen wel beslissen om het te koppelen aan hun corona-app. Zo moeten Denen hun corona-app bovenhalen als ze op restaurant of naar de kapper willen gaan.

Wat als ik mijn tweede prik moet krijgen tijdens mijn vakantie?

©Kees van de Veen

Wat als u al een reis boekte en nu blijkt dat uw tweede prik pal in die periode ingepland staat? Een reden tot annuleren is die ongelukkige timing niet, tenzij u de gebruikelijke annuleringsvergoeding (zie verder) betaalt. Wel stellen de meeste reisorganisatoren zich inschikkelijk op en is het vaak mogelijk uw reis om te boeken naar een ander moment.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid vraagt aan reizigers om bij het plannen van hun vakantie rekening te houden met de datum van hun vaccinatie en die niet uit te stellen ten voordele van hun vakantie. Maar omdat de vraag naar flexibiliteit de voorbije dagen toenam, zal Vlaanderen ten vroegste vanaf eind augustus een inhaalmoment organiseren voor mensen die door vakantieplannen hun tweede prik hebben misgelopen. De modaliteiten moeten nog worden uitgewerkt, maar de bedoeling is dat mensen zich daar zelf voor inschrijven.

Kan ik wel een reis boeken naar een rode zone?

Op dit moment doen de touroperators alleen bestemmingen aan die niet rood ingekleurd zijn. Voor de zomervakantie kunnen pakketreizen naar alle bestemmingen worden geboekt, ook landen die vandaag nog rood kleuren. Twee tot drie weken voor de afreis wordt dan beslist of de reizen al dan niet doorgaan. Een vraag die nog voorligt, is of de kleurcodes nog zullen gelden vanaf 1 juli als het coronapaspoort in gebruik is.

‘We krijgen iedere week wel een paar extra positieve signalen’, zegt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI Belgium. ‘Maar een aantal belangrijke vakantiebestemmingen kunnen we nog niet aandoen. We zijn nu een maand voor de grote uittocht en nu wordt het toch wel belangrijk, zowel voor ons als voor de reizigers, om een correct perspectief te hebben.’

Welke landen kleuren rood?

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken publiceert elke week een reisadvies. Week na week kleuren al wat meer regio’s oranje dan voordien. De kleurcode oranje betekent dat er een matig risico op besmetting is vastgesteld.

De QR-code van het coronapaspoort vermeldt niet of u gevaccineerd bent, een negatieve test hebt afgelegd of eerder besmet was.

Portugal was al langer volledig oranje en in Spanje geldt code oranje al voor onder andere de Costa Blanca, de Balearen en de Canarische eilanden. Ook Midden- en Noord-Italië en Sicilië kleuren oranje in en in Griekenland geldt hetzelfde voor het zuiden van het land en heel wat eilanden. Voor Frankrijk beperkt de oranje zone zich nog altijd tot het westen van het land en Corsica. Malta is intussen van code oranje naar code groen gegaan.

Maar code oranje wil nog niet zeggen dat u op uw vakantiebestemming voluit kunt gaan. Om te beginnen moet u voor zowat alle bestemmingen een negatieve PCR-test kunnen voorleggen die niet ouder is dan 72 uur. Bovendien sluit de horeca op heel wat bestemmingen nog altijd vroeg en in Frankrijk moet u zelfs met een avondklok rekening houden die om 21 uur ingaat.

Wat als de reisorganisator een reis annuleert?

Annuleert de organisator, dan kan de reiziger de reis omboeken of een terugbetaling vragen. Sinds 19 juni 2020 bent u niet meer verplicht om een voucher te aanvaarden maar kunt u meteen een terugbetaling binnen 14 dagen vragen. Tussen 20 maart en 19 juni 2020 was dat anders. Toen konden reizigers een tegoedbon van de reisorganisatoren niet weigeren. Als u zo’n voucher hebt, weet dan dat u één jaar na uitgifte van die voucher een terugbetaling kunt eisen. De reisorganisator beschikt over een termijn van zes maanden voor de terugbetaling.

Kan ik boeken en daarna zelf weer annuleren?

De reisorganisatoren stellen zich momenteel uitermate soepel op. Wie een reis boekt naar een plaats die niet oranje of rood kleurt en bij het naderen van de vertrekdatum toch nog het roer wil omgooien, krijgt daar de mogelijkheid toe. Een reis volledig annuleren blijft gebonden aan de algemene voorwaarden in ‘normale’ tijden. Dat betekent dat u annuleringskosten zult moeten betalen. Een annuleringsverzekering biedt meestal geen soelaas, aangezien de meeste verzekeringen annulering wegens een epidemie uitsluiten.

Een reis omboeken zonder bijkomende kosten kan dan weer wel. U kunt daarbij niet alleen een latere datum of zelfs een volgend seizoen, maar u kunt ook een nieuwe bestemming kiezen.

Bij TUI bijvoorbeeld kan dat voor vliegvakanties tot zeven dagen voor vertrek en voor citytrips en autovakanties tot 28 dagen voor vertrek. Dat maakt omboeken ook makkelijk en gratis voor wie onverwacht een vaccinatiedatum midden in zijn reisperiode voorgeschoteld krijgt.

Bij Sunweb kunt u gratis tot zes weken voor vertrek omboeken en mits een betaling van 40 euro per persoon ook tot twee weken voor vertrek. Voor reizigers bij wie de vaccinatieafspraak onverwacht tijdens de geboekte vakantie wordt ingepland is het bij Sunweb tijdelijk mogelijk om tot twee weken voor vertrek gratis om te ruilen.

Normaal betaalt u bij de boeking een voorschot en een maand voor vertrek het saldo. Dat saldobedrag schuift bij omboeking op en dient een maand voor de nieuwe vertrekdatum te worden betaald.

Ben ik iets met een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering biedt geen dekking bij epidemieën. Als u zelf een reis annuleert omdat de coronapandemie u de lust tot het reizen ontnam of omdat uw reisbestemming rood kleurt dan komt de verzekering niet tussen. U zult dan zelf de annuleringskosten moeten betalen. Een reis die niet kan doorgaan wegens ziekte valt normaal wel onder de annuleringsverzekering. Op uw doktersbriefje moet zwart op wit staan dat u ziek bent. Als u in preventieve quarantaine moet en daardoor niet op reis kunt vertrekken, dan dekt de verzekering de annuleringskosten niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud