Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kunt u skireis annuleren omdat er geen sneeuw ligt?

De kerstvakantie kondigt zich niet bijster gunstig aan voor skilustigen: weinig of geen sneeuw in de Alpen. Kunt u uw geplande skireis om die reden annuleren?
Advertentie
©REUTERS

De kerstvakantie is één van de traditionele vakanties om te skilatten aan te binden. Maar zijn de vooruitzichten voor de komende kerstvakantie niet gunstig: in de Alpen geen of nauwelijks sneeuw. En door de hoge temperaturen zullen ook sneeuwkanonnen geen soelaas kunnen bieden. Kunnen fervente skiërs om die reden hun geboekte skivakantie annuleren? ‘De klassieke reisannuleringsverzekeringen dekken dit risico niet. Een reiziger moet dus niet rekenen op een tussenkomst van zijn reisverzekeraar’, zegt Jos Speybrouck, advocaat en coördinator van het Kenniscentrum Reisrecht Vives. ‘Ook in de uitgebreide annulatieverzekeringen met een allrisk-formule zijn weersomstandigheden expliciet uitgesloten’, zegt Benny Sterckx van verzekeraar De Europese.

Touroperator

Als er toch een ‘sneeuwgarantie’ is, dan is dat een commerciële geste van de touroperator. Die kan de garantie vrij invullen. ‘Er bestaan hierover geen wettelijke regels. Zowel het risico van geen of onvoldoende sneeuw als de dekking die de reiziger geniet, hangt af van hoe de touroperator de skigarantie heeft ontworpen’, zegt Jos Speybrouck.

U moet dus nagaan of uw touroperator een skigarantie aanbiedt en tegen welke voorwaarden. ‘Bij Jetair en Sunjets.be bieden wij geen sneeuwgarantie’, zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. ‘Wij vinden het geen zin hebben om reizigers voor te houden dat ze short notice wanneer er weinig sneeuw zou zijn, kunnen wijzigen van skiregio. Lastminute is voor vakantieperiodes überhaupt geen verblijfscapaciteit voorhanden om om te boeken naar hoger gelegen, meer sneeuwzekere gebieden. De beste sneeuwgarantie is om bij boeking te kiezen voor een hoger gelegen skiregio.’

Voorwaarden

Concurrent Thomas Cook biedt bij zijn skrireizen wel een gratis skigarantie aan. Die voorziet twee mogelijkheden. Indien minder dan 33 procent van de skiliften functioneren, kunt u tussen 22 en 15 dagen voor vertrek gratis omboeken naar een ander skigebied en/of naar een andere vertrekdatum. Als Thomas Cook het gevraagde alternatief niet kan bevestigen, dan kunt u annuleren mits een kost van 50 euro per dossier. Deze garantie geldt voor alle aangeboden skibestemmingen – met uitzondering van Duitsland en de Vogezen - met bergtoppen van minimaal 2.000 meter in Oostenrijk en 2.300 meter in alle andere landen. ‘Voor de kerstvakantie kregen we maar 17 dossiers binnen reizigers die een skireis hadden geboekt naar een gebied met weinig of geen sneeuw. Die hebben we allemaal kunnen omboeken’, zegt Koen van den Bosch, woordvoerder van Thomas Cook.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud