Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Luchtruim afgesloten: wat met uw reis?

Intussen landen er alweer vliegtuigen in Zaventem. Maar door de aswolk van de vulkaan in IJsland werd het Belgische luchtruim een aantal dagen afgesloten. Wat als uw vlucht geannuleerd werd?
Advertentie

(netto) – Het luchtruim boven grote delen van Europa werd enkele dagen afgesloten door de aswolk als gevolg van de vulkaanuitbarsting in IJsland. Ook Brussels Airport ging volledig dicht. Wat kan u ondernemen als uw vlucht werd afgelast?

Contact opnemen met vliegmaatschappij

De vliegmaatschappij Brussels Airlines raadt de reizigers aan om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of reisagent vooraleer naar de luchthaven te komen. Reizigers kunnen hun vlucht herboeken of een terugbetaling krijgen. Dat meldt de woordvoerder van Brussels Airlines, Geert Sciot. Passagiers kunnen voor meer informatie terecht op het callcenter van Brussels Airlines op 078/18.88.89.

Ook de luchthavens van Luik en Charleroi hadden alle vluchten geannuleerd. "Het zijn de luchtvaartmaatschappijen zelf die beslissingen nemen in verband met de terugbetaling of omruiling van de tickets", meldt de woordvoerder van de luchthaven van Luik. Passagiers wordt gevraagdcontact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij . Die beslist of er een herboeking gebeurt of er een wisseloplossing komt. Passagiers kunnen bijvoorbeeld met de trein of bus naar andere luchthavens worden gebracht.

De annulatieverzekering komt financieel niet tussen

Automobilistenorganisatie Touring wordt sinds donderdagavond overstelpt met oproepen als gevolg van de aswolk uit IJsland. "We krijgen bijna de helft meer oproepen dan normaal in de paasvakantie", aldus Danny Smagghe van Touring. "In het buitenland zijn zo goed als geen huurwagens meer ter beschikking, omdat mensen massaal proberen om met de auto terug te keren."

Smagghe geeft nog mee dat de annulatieverzekering financieel niet tussenkomt, vermits het hier gaat om een natuurramp. De reisverzekering is er enkel voor medische en technische problemen. In dit geval zijn het de Touroperatoren en de luchtvaartmaatschappijen die moeten tussenkomen.

Lam voor enkele weken?

Het sluiten van het luchtruim in België is hoogst uitzonderlijk. "In 40 jaar carrière nog nooit meegemaakt", aldus de secretaris-generaal van de pilotenvereniging BeCa, piloot Pierre Ghyoot. Bij het staatssecretariaat Mobiliteit blijft men bij het ordewoord dat het luchtruim gesloten blijft tot de aswolk is voorbijgetrokken. Van verhoogde fijnstofconcentraties is nu nog geen sprake. Overigens zeggen IJslandse specialisten dat er nog een hele maand uitbarstingen kunnen volgen.

Europees verkeer in chaos

Als gevolg van de sluiting van het luchtruim in Noord-Europa is de Eurostar van Brussel en Parijs naar Londen volledig volgeboekt. Dat liet een woordvoerder van de hogesnelheidstrein weten. Alle ritten tussen het continent en Londen van donderdag en vrijdag waren volgeboekt. De race naar tickets begon toen bekend raakte dat het luchtruim zou worden afgesloten. "Het heeft geen zin om zonder ticket naar het station te komen", aldus de woordvoerder van Eurostar. De vervoersmaatschappij heeft nog niet beslist of er extra rijtuigen worden ingezet.

De Eurostartreinen vanuit Brussel telden donderdag 10.000 reizigers extra. Normaal zijn er op een gewone donderdag tussen de 26.000 en 28.000 reservaties, aldus een woordvoerder van Eurostar. Ook dit weekend zijn de treinen goed gevuld. "Vrijdagochtend zaten alle Eurostartreinen die vanuit Brussel vertrokken vol", bevestigt de woordvoerder.

Wat zijn uw rechten?

Extreme weersomstandigheden, zoals een aswolk, kunnen vliegtuigen aan de grond houden. Wat zijn uw rechten als uw vlucht werd geannuleerd? Lees hier ons artikel.

meldt de woordvoerder van de luchthaven van Luik.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud