Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Mag u een dier verkopen via internet?

Dieren worden nog al te vaak gekocht tegen een spotprijsje bij een weinig scrupuleuze verkoper. Dat is de reden waarom de wet de handel in dieren in goede banen probeert te leiden. Wat mag en wat niet?

(netto) – Het is een treurige 'traditie' in de vakanties: sommigen laten hun dier zonder meer ergens achter, terwijl anderen toch nog de moeite doen om ze op een iets correctere wijze van de hand te doen. De afgelopen weken noteerde de verkoop van dieren via het internet een record Op de website 2dehands.be stonden meer dan 10.000 katten en honden, maar ook parkieten, schildpadden en konijnen te koop.

"Tijdens het jaar staan zo’n 6.000 dieren te koop op onze site, maar sinds juni hebben we nu al 10.000 dieren geregistreerd", zegt Linda Schaake, woordvoerder van 2dehands.be. "Wanneer de asielen overbevolkt raken, wordt het internet de nooduitgang", stelt zij vast. Maar "een hond is een levend wezen, met zijn eigen behoeften, en geen meubelstuk dat je snel snel via het internet kan verpatsen", fulmineert Michel Vandenbosch van Gaia.

"De helft van de honden die in de asielen belanden, is afkomstig uit niet-erkende verkoopcircuits", stelt Eric Van Tilburgh, dierenarts, FOD Volksgezondheid, afdeling Dierenwelzijn. "De dieren uit die circuits zijn doorgaans (veel) goedkoper, of zelfs gratis. De mensen denken ook minder na voor ze tot een aankoop overgaan, en aarzelen niet om zich van het dier te ontdoen zodra het een last of een probleem wordt…", vervolgt hij.

Is dat wel wettelijk?

De wetgeving over dieren wordt geregeld uitgebreid. "De wet is er onder andere op gericht impulsaankopen tegen te gaan", legt de dierenarts uit. "In 1996 werd door de overbevolking van honden en katten in de asielen besloten de verkoop van honden en katten te verbieden op markten, kermissen, beurzen en tentoonstellingen en sinds 1 januari 2009 ook in de winkels. Sinds 1997 moeten de fokkers, asielen en winkels bovendien beschikken over een ad-hocerkenning."

Verkoopadvertenties op het internet

Een andere maatregel is dat alleen erkende verkopers reclame mogen maken. De particulier die zijn dier wil verkopen, moet zich dus in theorie wenden tot een erkende entiteit. De afgelopen jaren hebben de zaken door het internet echter een andere wending genomen…

Op een website zoals 2dehands.be kan om het even wie zijn advertentie zetten. "Wettelijk gesproken mogen alleen erkende instellingen advertenties publiceren op dit type website", stelt Eric Van Tilburgh, die echter erkent dat het hier om een grijze zone gaat. "We nemen geen actieve maatregelen (controles) en ontvangen weinig klachten. De mensen doen zelden aangifte van dergelijke feiten. Sommige professionals sporen wel overtredingen op en als zij die bij ons melden, treden wij op. De overtreders die volharden, krijgen een boete. Meestal gaat het daarbij niet om particulieren. En de meeste sites houden zelf ook een oogje in het zeil naar verdachte verkopers. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan verkopers die meerdere malen per jaar een nest aanbieden. Vanaf 3 worpen per jaar moet een fokker immers erkend zijn…"

De wet verbiedt de verkoop van dieren aan jongeren jonger dan 16 en ze verbiedt de verkoop op krediet van gezelschapsdieren.

Welke dieren?

De notie 'gezelschapsdier' is voortdurend aan het evolueren. Vroeger beperkte men zich tot de klassiekers: honden, katten, vissen, kanaries, konijnen, hamsters en dies meer, maar tegenwoordig moet het alsmaar exotischer zijn. Is de handel in en het houden van die minder klassieke dieren toegestaan door de wet?

Om te weten welke dieren u als particulier mag houden, kunt u terecht op deze lijst.

Deze ‘positieve’ lijst omvat enkel zoogdieren. Voor de andere dieren bestaat er (nog) geen specifieke wetgeving. Maar de ‘mode’ staat niet stil. Vandaag bezitten nogal wat mensen een reptiel, insecten en andere bizarre beesten. Tegen het einde van het jaar zou de lijst van de reptielen klaar moeten zijn, wellicht gevolgd door een andere lijst voor bepaalde vogels (roofvogels). "De Harry Potter-films hebben een ware rage in allerhande uilen ontketend…", zegt Eric Van Tilburgh.

Beschermde diersoorten

Sommige diersoorten worden beschermd door de Conventie over de Internationale handel in Bedreigde Soorten (CITES). "Dat is bijvoorbeeld het geval voor de kleine roodwangwaterschildpadden. De Europese wetgeving verbiedt de invoer ervan, maar niet de reproductie (die op commerciële schaal veeleer een marginaal verschijnsel blijft). Resultaat: deze schildpadden worden vervangen door bijvoorbeeld geelwangschildpadden, die aanzienlijk duurder zijn. De bedoeling is ondoordachte impulsaankopen tegen te gaan", zegt Van Tilburgh.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud