Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Neem uw werk niet mee op vakantie

De helft van de werkende Belgen vindt het moeilijk om zijn werk tijdens de vakantie volledig los te laten. Hoe voorkomt u dat uw werk in uw hoofd blijft rondspoken als u op reis bent?
Advertentie

(netto/managersonline) - Of u nu thuis bent of ergens in Zuid-Frankrijk, contact met het werk is overal mogelijk. Circa 45 procent van de werkende Belgen wordt op vakantie met vragen over het werk gestoord. E-mails lezen doet zelfs 60 procent van de Belgische werknemers. Dat blijkt uit een enquête van hr-dienstverlener Manpower. Een minderheid duikt in werkdossiers (11 procent) of vakliteratuur (18 procent).

De helft van de 961 ondervraagden vindt het in het huidige economische crisisklimaat moeilijker om het werk los te laten tijdens de vakantie. Dat aandeel stijgt naarmate men in de bedrijfshiërarchie opklimt: 48 procent van het uitvoerend personeel heeft het er moeilijk mee, tegenover 56 procent van de 'middle managers' en 71 procent van de 'senior managers'. En opmerkelijk: één op de twee belgen blijft tijdens zijn verlof in contact met zijn bedrijf. Zo wordt 45 procent op vakantie gecontacteerd door collega's of de baas met vragen over het werk.

Als u bereikbaar bent, dan is de drempel voor collega's natuurlijk veel lager om bij een probleem de telefoon te nemen. Voor u het weet, zit u elke dag op een zonnig strand met uw hoofd weer bij het werk. Met een paar simpele tips kan u ervoor zorgen dat uw vakantie ontspannend blijft.

1. Bereid iedereen voor

Laat collega's en klanten op tijd weten dat u op vakantie gaat. Zorg ervoor dat grote projecten zijn afgewerkt vooraleer u vertrekt.

2. Zoek een vervanger

Vanuit uw hotel dagelijkse taken uitvoeren omdat u niets uit handen kan geven, is een slecht idee. Zoek een vervanger en het liefst iemand die u vertrouwt. Een afdeling of bedrijf dat helemaal draait rondom één persoon, is gedoemd te mislukken. U ligt veel lekkerder op het strand als u weet dat iemand anders uw werk heeft overgenomen.

3. Maak een rampenplan op

Als er onverwacht grote problemen zijn op het werk terwijl u net uitgebreid aan het genieten bent van een heerlijke cocktail, dan is het goed een plan achter de hand te hebben. Stel uzelf de vraag voordat u op vakantie gaat wat er allemaal fout kan gaan op uw werk. Bedenk daarvoor praktische oplossingen die uw collega's kunnen uitvoeren.

4. Plan zorgvuldig

De maanden juli en augustus zijn voor de personeelsafdeling altijd weer een moeilijke puzzel. Planning is daarom enorm belangrijk. Het kan natuurlijk niet dat u met de hele afdeling op hetzelfde moment vakantie neemt.

5. Maak vrienden op de werkvloer

Hopelijk geniet u van uw vakantie en komt u helemaal tot rust. Hoe groot is het contrast met het moment dat u weer achter uw bureau plaatsneemt, dat eruitziet als een rampgebied door al die ongeopende post. Daarna wordt u bedolven onder het werk dat is blijven wachten. Kijk of een collega uw post een beetje kan bijhouden en vraag hem ook wat andere kleine taken over te nemen. Op die manier is het veel makkelijker weer aan de slag te gaan.

6. 'Light' contact

Als u contact hebt met het werk, beluister dan enkel uw voicemail of doorloop heel snel uw mailbox. Reageer alleen als er een noodgeval is, anders bent u toch weer aan het werk.

Spreek het automatische antwoord op uw voicemail zo in dat mensen duidelijk weten dat u uw mail niet vaak bekijkt. Zeg ook dat u op vakantie bent.

U kan ook gebruik maken van 'the out of office assistent'. Die beantwoordt een binnenkomende mail automatisch met een bericht dat u op vakantie bent en vertelt wanneer u terug op kantoor bent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud