netto

Prijsbrekers bieden niet altijd de goedkoopste vluchten naar New York

©Shutterstock

Vanaf de lente van 2019 legt Primera Air vanuit Brussel rechtsreekste vluchten in naar Boston, New York en Washington. De prijs voor een heenticket begint vanaf 149 euro. Maar de extra kosten lopen op.

Primera Air zet in op goedkope transatlantische vluchten vanuit Brussels Airport. De Lets-Deense lagekostenmaatschappij voorziet vanaf 9 mei dagelijks vluchten naar New York. Voor Boston en New York komen er drie of vier vluchten per week. Daarmee gaat het de concurrentie aan met andere maatschappijen zoals Brussels Airlines, Delta Air en United Airlines. De prijzen van een enkele vlucht naar New York en Boston beginnen vanaf 149 euro, naar Washington vliegen kan vanaf 189 euro.  

Dat lijken spotprijzen, al moeten reizigers rekening houden met bijkomende kosten. We maakten zelf de simulatie voor een trip naar New York (zie tabel). Het heenticket kost geen 149 maar 189 euro en de terugvlucht kost 200 euro. Daarvoor hebt u een zitje op het vliegtuig, maar meer ook niet: geen maaltijd, geen koffer en zelfs geen handbagage. Voor al die zaken moet u bijbetalen. Handbagage? 9,99 euro. Een extra reiskoffer van maximaal 23 kilogram in het laadruim? 35 euro. Een gerecht met kip of vlees? 15,99 euro. Daarmee lopen de totale kosten voor de heen- en terugvlucht al snel op tot 475 euro. 

©Mediafin

Prijsbreker?

‘Wat Primera Air aanbiedt is helemaal niet nieuw. Als je rekening houdt met alle bijkomende kosten verschilt hun aanbod niet van dat van andere luchtvaartmaatschappijen’, klinkt het bij Brussels Airlines. Dat blijkt ook uit het overzicht met goedkoopste vluchten. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS biedt al vliegtickets aan voor 349 euro en ook Brussels Airlines is met 403 euro goedkoper.

Het illustreert hoe de zelfverklaarde prijsbrekers niet noodzakelijk goedkoper zijn dan de traditionele luchtvaartmaatschappijen. De basisprijs mag dan wel meteen in het oog springen, zelden is dat ook het tarief dat reizigers daadwerkelijke neertellen voor hun reis. Het gegoochel met basistarieven en kosten voor elke bijkomende dienst maakt het er voor consumenten niet makkelijker op om de prijzen van vliegtuigtickets te vergelijken.

Bij de pinken

Wie op zoek gaat naar de goedkoopste vliegtuigtickets voor zijn bestemming, houdt best rekening met een aantal vuistregels.

  • Wie niet gebonden is aan een vaste vertrek- of aankomstdatum, kan al veel geld besparen door gewoonweg andere data te selecteren. 
  • Het is ook niet nodig om de heen- en terugvlucht meteen bij de zelfde luchtvaartmaatschappij te boeken. Soms is het goedkoper om voor beide een andere maatschappij te kiezen. 
  • Er zijn ook tal van vergelijkingswebsites. Let wel: ook wanneer u gebruik maakt van een vergelijkingwebsites moet u als consument bij de pinken blijven. Luchtvaartmaatschappijen duiken in de overzichtslijsten op met hun goedkoopste tariefplan. Tijdens het boeken kunnen er dus nog bijkomende kosten opduiken. Dat is trouwens niet enkel het geval bij de zogenaamde lagekostenmaatchappijen. Ook bij de traditonele maatschappijen gebeurt het steeds vaker dat er bijvoorbeeld moet worden bijbetaald voor een reiskoffer en dat het geafficheerde tarief dat niet mee in rekening neemt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect