Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Profiteer van goedkope hotelprijzen

Het is sinds 2001 geleden dat hotels nog zo goedkoop waren. Hoog tijd dus om daarvan te profiteren. In Europa, maar ook daarbuiten.

(netto) - Het is sinds 2001 geleden dat hotels nog zo goedkoop waren. In het eerste semester van 2009 daalde de prijs met 17 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de barometer van de online reserveringswebsite www.hotels.com. Die baseert zich op de prijs die klanten betalen in 78.000 hotels.

"Door de crisis moesten hoteliers overal ter wereld hun prijzen verlagen. Bovendien daalde de vraag op het ogenblik dat het hotelaanbod toenam", zegt David Roche, voorzitter van hotels.com in een mededeling. "Dankzij de gunstige evolutie van de euro, konden Europese toeristen profiteren van uiterst gunstige tarieven, vooral in Groot-Brittannië. Het is dus een geweldige tijd om te reizen, en dat zal ook nog een tijdje zo blijven. Door de dalende vraag besloten hoteliers sommige verdiepingen af te sluiten, minder diensten aan te bieden en hun prijzen te verlagen. En die promoties zullen nog wel een tijdje aanhouden", zegt David Roche.

Waar kan u het meest profiteren?

De prijzen (in euro) die toeristen uit de eurozone betalen, zijn tijdens het eerste semester maar voor 2 bestemmingen fors gestegen: Rio de Janeiro (17 procent) en Jeruzalem (+ 8 procent). De enige andere stijging werd in Istanbul opgetekend (+1 procent).

Dichtbij

In alle andere landen konden toeristen goede zaken doen. In heel wat Europese landen daalde de prijs zelfs met 20 procent.

Dat is bijvoorbeeld het geval in Ierland (-26 procent) of Groot-Brittannië. Een trip naar Londen was vroeger erg duur, maar is dat nu niet meer. U kan profiteren van de verzwakking van het Britse pond tegenover de euro. Een hotelovernachting werd 21 procent goedkoper dan vorig jaar. De gemiddelde prijs daalde van 137 tot 108 euro.

Het is ook het moment om naar de Scandinavische landen te trekken. De levensduurte is daar wel erg hoog. Maar als u kan besparen op uw hotelovernachting is dat toch al mooi meegenomen! Maak dus eens de oversteek naar:

  • Noorwegen (Oslo: 108 euro, -25 procent),
  • Denemarken (Kopenhagen:119 euro, -15 procent)
  • of Finland (Helsinki: 99 euro, -19%).

Voor de romantici onder ons, is er uiteraard ook Venetië. Hoewel Venetië de zevende duurste stad ter wereld blijft, maakten de hotelprijzen toch een flinke duik: -12 procent tot 138 euro.

In Frankrijk houden de prijzen goed stand. Ze daalden er slechts met 6 procent. De gemiddelde prijs bedraagt er 91 euro.

Europese hoofdsteden

Ook de meeste Europese hoofdsteden werden heel wat goedkoper:

  • Madrid (88 euro, -24 procent),
  • Rome (107 euro, -13 procent),
  • Parijs (111 euro, -10 procent),
  • Lissabon (86 euro, -15 procent).
  • Brussel daalt met 13 procent (94 euro) en houdt dus relatief goed stand.

Verder en chiquer…

De prijsdaling trof vooral Moskou. De stad verloor haar titel van rijkste stad ter wereld. In het eerste semester van 2009 daalden de prijzen er met liefst 39 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De Russische hoofdstad viel terug op de vierde plaats in het klassement van de duurste bestemmingen. Ook Sint-Petersburg deelt in de klappen (116 euro: -22 procent).

New York, het epicentrum van de financiële crisis, kende ook een forse prijsdaling: tijdens de eerste zes maanden van het jaar kostte een hotelkamer gemiddeld 139 euro. Het jaar daarvoor was dat nog 180 euro.

In het erg trendy Marrakesh daalden de prijzen met 29 procent...

De duurste bestemming is nog altijd Abu Dhabi, gevolgd door Monte Carlo en Genève. Hoewel de prijzen in Abu Dhabi met 7 procent daalden, moet u voor een overnachting toch nog gemiddeld 190 euro neertellen. De stad profiteert van het feit dat er relatief weinig hotelkamers beschikbaar zijn. Bovendien bleef de vraag er groot omdat er zo vaak conferenties en belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden (vooral in het eerste trimester).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud