Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Reissector stelt zich flexibel op over herboekingen

De touroperator TUI verlengt de geldigheidsduur van coronavouchers met een jaar. Ook Brussels Airlines is flexibel voor herboekingen in de hoop het zomerseizoen te redden.
Advertentie
©BELGA

Reizen zit er niet onmiddellijk in: nog tot 18 april zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden. Er worden ook minder vakanties geboekt. Tegenover de succesvolle maanden januari en februari 2020 noteert de touroperator TUI dit jaar 60 procent minder boekingen. Een op de drie vroegboekingen werd betaald met een coronavoucher van 2020.

Wat kunt u doen met een coronavoucher?

Die vouchers werden tussen 20 maart en 19 juni 2020 uitgereikt voor pakketreizen - een combinatie van vervoer, accommodatie en/of diensten - die bij het uitbreken van de coronacrisis werden geannuleerd. Volgens de wettelijke regels hebt u recht op een omboeking - naar een andere bestemming of naar een later tijdstip - of op een cash terugbetaling, maar dat lag midden maart vorig jaar moeilijk.

Toenmalig minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) werkte daarom een tijdelijke coronavoucherregeling uit. Reizigers konden die vouchers met een geldigheidsduur van een jaar niet weigeren. In die periode kunt u een nieuwe reis boeken, de vertrekdatum mag na de vervaldag van de voucher liggen. Wie geen andere reis boekt, heeft het recht om op de vervaldag zijn geld terug te vragen.

TUI biedt zijn klanten nu een jaar langer de tijd om te beslissen wat ze doen met hun coronavoucher. ‘We zullen het ministerieel besluit niet omzeilen door de vraag tot terugbetaling niet te beantwoorden. De verlenging van de coronavoucher is een extra dienst’, zegt woordvoerder Piet Demeyere. ‘Mensen willen met vakantie, maar wachten tot reizen minder onzeker wordt.’

Als de reiziger een terugbetaling van de voucher vraagt, heeft de reisorganisator volgens de wet zes maanden om die terugbetaling te doen. ‘Voor wie van plan is deze zomer te reizen is het een stuk makkelijker de voucher nog even bij te houden’, zegt Demeyere. Ook tijdens de verlengde geldigheidsduur bestaat de mogelijkheid om een terugbetaling te vragen.

Bij de coronavouchers uit het voorjaar 2020 is zowel een nieuwe reis als de voucher gedekt tegen een faillissement.

Wat met andere vouchers uitgereikt vanaf 20 juni?

Sinds 20 juni worden geen coronavouchers meer uitgegeven voor geannuleerde pakketreizen. Toch boden en bieden nog veel reisorganisatoren vouchers aan, maar u was en bent niet verplicht die te aanvaarden. De looptijd of de terugbetalingsmodaliteiten daarvan verschillen naargelang de aanbieder.

Hebt u zo’n voucher, dan is het verstandig zo snel mogelijk een nieuwe reis te boeken. Een geboekte reis is beschermd tegen insolventie van de organisator, maar die waardebonnen niet. Zonder nieuwe boeking loopt u het risico uw geld te verliezen als de organisator failliet gaat. Voor de coronavouchers uit het voorjaar was dat risico er niet: zowel een nieuwe reis als de voucher is gedekt tegen een faillissement.

Wat als een reis uit 2020 die herboekt is naar 2021 opnieuw niet kan doorgaan?

Annuleert de organisator ook uw herboekte pakketreis, dan geldt de Europese basisbescherming: de organisator moet een andere reisbestemming of dezelfde reis op een ander tijdstip aanbieden. Of uw reissom cash terugbetalen. Stelt hij u als alternatief een waardebon voor, dan bent u niet verplicht die te aanvaarden.

Kan een vliegtuigticket nog omgeboekt worden?

Volgens de Europese wetgeving hebben reizigers wier vlucht wordt geschrapt recht op een alternatieve vlucht. U kunt de terugbetaling van uw ticket vragen - een extra compensatie niet - maar luchtvaartmaatschappijen focussen op het omboeken van uw vlucht. Wie bij TUI alleen een vliegtuigticket boekte en een voucher aanvaardde, zal die voucher – naar analogie met de pakketreizen – een jaar langer kunnen gebruiken. Een terugbetaling kan via de website gevraagd worden. Die wordt in de praktijk binnen een viertal weken geregeld.

Ook Brussels Airlines maakt herboekingen makkelijk en flexibel, in de hoop het zomerseizoen te redden. ‘Veel mensen hebben hun reis uitgesteld en blijven uitstellen. Wij hebben dat heel flexibel gemaakt’, zegt Kim Daenen, de woordvoerder van Brussels Airlines. Wie voor 31 augustus vorig jaar een vlucht boekte, kan die eenmaal herboeken tot 31 mei 2021. Wie na 31 augustus 2020 een vlucht boekte, kan die oneindig herboeken tot 31 mei 2021 en erna nog één keer.
   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud