Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Reizen in tijden van corona

Afgesloten Italiaanse dorpen, Belgen in quarantaine op Tenerife en een aangepast reisadvies voor Spanje. Het coronavirus bereikt de populaire vakantielanden. Wat kunt u doen als het coronavirus woedt op uw vakantiebestemming?
©Getty Images

Tot ruim een week geleden was het coronavirus alleen een issue voor wie naar China reist. De impact op Belgische vakantiegangers was klein, omdat in deze periode van het jaar het aantal Belgen in de regio beperkt is. Maar sinds vorig weekend verspreidt het coronavirus zich als een lopend vuurtje in Europa. Dorpen in Noord-Italië werden in quarantaine gezet en zeker 118 Belgen mochten deze week hun hotel in Tenerife enkele dagen niet verlaten. Ook elders in Europa duiken steeds meer nieuwe besmettingen op. 

De vrees voor het coronavirus kan u doen twijfelen om op vakantie te gaan. Maar halsoverkop elke reis in de regio annuleren, is weinig verstandig. ‘Het is belangrijk te allen tijde de actualiteit te volgen en in functie daarvan te ageren’, zegt Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). Bezoek geregeld de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken (diplomatie.belgium.be) voor de recentste informatie over uw bestemming. ‘Annuleer niet zomaar. Ga na wat de voorwaarden zijn en hoe uw vakantie geboekt is’, zegt Martijn Dirckx, juridisch adviseur bij het Europees Centrum voor de Consument (ECC). Wat moet u weten als het coronavirus uw vakantiebestemming treft?

1. De meeste annulatieverzekeringen komen niet tussen

Hebt u een reis geboekt, maar wilt u liever niet vertrekken? Geen probleem, ik heb een annulatieverzekering, denkt u mogelijk. Die vergoedt (een deel van) de gemaakte reiskosten als u wegens onvoorziene gebeurtenissen en buiten uw wil om niet op reis kunt vertrekken. Mogelijke redenen zijn een ongeval, een overlijden van een naaste, een echtscheiding of een herexamen. Maar de kans is klein dat de verzekering ook tussenkomt als u annuleert vanwege het coronavirus. De meeste contracten sluiten epidemieën uit. De verzekeraar komt dus niet tussen als u annuleert omdat het coronavirus op uw bestemming woedt.

Bij sommige verzekeraars kunt u wel gratis annuleren, doorgaans als voldaan is aan de voorwaarde dat Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies geeft en u de reis voor het afkondigen ervan boekte. ‘Niet essentiële reizen worden afgeraden’, luidt het advies van Buitenlandse Zaken dan.
Reizen naar Spanje en de Canarische Eilanden worden voorlopig niet afgeraden, maar Belgen wordt wel aangemaand extra waakzaam te zijn. Een negatief reisadvies is er wel voor een deel van China en regio’s in Zuid-Korea. Niet-nood-zakelijke reizen naar Iran worden hoe dan ook afgeraden.

2. Een pakketreis via een professional biedt extra bescherming

Het reisadvies is ook belangrijk als u een pakketreis bij het reisbureau hebt geboekt. Zo’n pakket is een combinatie van minstens twee diensten voor dezelfde vakantie, zoals het vervoer (vliegtuig, trein, bus, huurauto), de accommodatie (hotel, woning), excursies, rondleidingen, skipassen en wellnessbehandelingen. Voor zulke pakketreizen geldt een specifieke wetgeving. Daarin is voorzien dat bij buitengewone omstandigheden - zoals een epidemie - de klant het recht heeft kosteloos op te zeggen als die gebeurtenissen een aanzienlijk gevolg hebben voor uw reis of het vervoer naar uw bestemming.

Bij een negatief reisadvies kunnen pakketreizen gratis geannuleerd worden.
Koen van den Bosch
Vereniging van Vlaamse Reisbureaus

‘Het reisadvies van Buitenlandse Zaken is de referentie. De situatie moet niet alleen land per land maar ook regio per regio bekeken worden. Als niet-essentiële reizen worden afgeraden, kunnen klanten gratis annuleren’, zegt Van den Bosch. ‘Ook kunt u annuleren als de reis niet naar behoren kan verlopen en
een essentieel deel ervan wordt aangepast. Denk aan een cruise die haar route aanzienlijk moet aanpassen wegens het coronavirus.’

In de praktijk contacteert het reisbureau of de organisator u doorgaans op eigen initiatief. U hebt dan recht op een gelijkwaardige alternatieve reis (andere bestemming, andere datum) of op een terugbetaling. Dat geldt ook voor de reizigers die bij TUI een verblijf boekten in het hotel in Tenerife dat deze week in quarantaine ging. Ze kunnen een ander hotel of een andere bestemming kiezen. De reisorganisator draait op voor de kosten.

Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten naar bepaalde luchthavens in Azië en Noord-Italië geschrapt. ‘Een aanpassing van uw vluchtschema is geen essentieel onderdeel van uw reis en dus geen reden om te annuleren. Uw reisorganisator gaat in dat geval op zoek naar alternatieven. Als je reis naar Thailand gepland was met een tussenstop in Hongkong en die vlucht gaat niet door, kan gezocht worden naar alternatieve vluchten via bijvoorbeeld Abu Dhabi’, zegt Van den Bosch.

Laat het reisbureau of de -organisator de reis doorgaan? ‘Bij buitengewone omstandigheden zoals een ernstige ziekte op de plaats van de reisbestemming kan een reiziger kosteloos annuleren. Als de reisorganisator de kosteloze annulering niet aanvaardt, moet een rechter bepalen of het om een ‘ernstige ziekte’ gaat. Is dat niet het geval, dan kunt u uw reis alleen annuleren onder de voorwaarden in uw contract. Er kunnen dan annuleringskosten aangerekend worden’, zegt Dirckx. ‘Probeer voordat u annuleert een compromis te bereiken als een volledige terugbetaling niet mogelijk is. Zo kunt u een korting vragen bij een nieuwe boeking.’

3. Geschrapte vluchten worden terugbetaald

Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten naar China tot eind maart opgeschort. Brussels Airlines schrapt de komende twee weken 30 procent van zijn aanbod naar Noord-Italië. ‘Volgens de Europese wetgeving hebben reizigers van wie de vlucht wordt geschrapt recht op een alternatieve vlucht. Maar in deze omstandigheden komt die er niet onmiddellijk. U kunt dan de volledige terugbetaling van uw ticket vragen’, zegt Dirckx. Contacteer de maatschappij om een nieuwe vlucht te boeken.

‘Volgens de wettelijke regels is bij een annulering naast de terugbetaling ook een compensatie verplicht, maar die geldt nu niet omdat het coronavirus overmacht is.’ Zo’n compensatie is er wel als uw vlucht naar Barcelona bijvoorbeeld geschrapt wordt omdat er een technisch defect is aan het vliegtuig.

Het Europees recht is van toepassing op alle vluchten die vertrekken van een luchthaven in de Europese Unie en voor vluchten naar de EU die door een Europese luchtvaartmaatschappij uitgevoerd worden. Een vlucht van Peking naar Brussel van het Chinese Hainan Airlines valt dus niet onder de Europese regels. ‘Voor zulke vluchten moet je kijken naar de algemene voorwaarden van de maatschappij’, zegt Dirckx.

Gaat de vlucht door, maar beslist u zelf niet te vliegen, dan worden tickets in economyclass meestal niet terugbetaald. ‘U kunt de maatschappij wel vragen de luchthaventaks terug te betalen’, zegt Dirckx. Vaak kan dat via de website.

4. De hotelier bepaalt de annulatievoorwaarden

Boekte u op eigen houtje een hotel, al dan niet via een boekingsplatform? ‘Raakt u niet op uw bestemming omdat de vluchten geannuleerd zijn of hebt u zelf beslist niet te reizen, dan moet u nagaan wat de annulatievoorwaarden van het hotel zijn. U moet dus contact opnemen met de hotelier’, zegt Dirckx. Of u kunt annuleren verschilt van hotel tot hotel. ‘Bepaalde boekingsplatformen voorzien annulatiemogelijkheden, maar dat is geen algemene regel. Bovendien verschillen de annulatieregels van boeking tot boeking. U moet nagaan wat contractueel geregeld is’, zegt Dirckx.

Reist u met de auto naar Italië en hebt u bij uw reisbureau alleen een hotel geboekt? ‘Dat valt niet onder de wettelijke regeling voor een pakketreis, omdat maar één product werd geboekt’, zegt Dirckx. Ook in dat geval zult u moeten kijken naar de voorwaarden van uw reservering.

5. Tot 3 dagen terugbetaald bij quarantaine

Moet een toerist verplicht in quarantaine blijven in zijn hotel? Wie de kosten van dat verlengde verblijf draagt, is afhankelijk van of het om een pakketreis gaat of niet. ‘De reisorganisator van een pakketreis heeft enkele verplichtingen. Hij moet adequate informatie verstrekken over de medische diensten, de plaatselijke autoriteiten en de consulaire bijstand, en hij moet de reiziger helpen bij het gebruik van communicatie op afstand. Voorts bepaalt de Belgische wet dat als een reiziger niet kan terugkeren vanwege onvermijdbare en buitengewone omstandigheden, de organisatie de kosten voor maximaal drie overnachtingen moet dekken. Er is geen concrete regel over wie daarna de kosten draagt’, zegt Dirckx. ‘De reisorganisator moet wel een ticket voor de terugvlucht boeken.’Voor vakantiegangers die rechtstreeks bij het hotel een overnachting hebben geboekt, is er geen wettelijke regeling over wie de kosten moet dekken voor die nachten. ‘Het contract tussen de reiziger en het hotel ligt dan aan de basis’, zegt Dirckx. ‘Een nieuwe vlucht is op kosten van de vakantieganger.’ Hebt u een reisbijstandsverzekering afgesloten? Sommige verzekeraars - zeker niet alle - betalen een dagvergoeding voor een verlengd verblijf wegens een epidemie in het land van bestemming. Die tussenkomst is sowieso beperkt, vaak tot 75 of 100 euro per dag en maximaal 7 of 10 dagen.

 

6. Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht bij quarantaine

Werknemers die in quarantaine worden gezet, zijn mogelijk langer op het werk afwezig dan aangekondigd. ‘Dat is een typisch geval van overmacht. Een werknemer wordt geacht alles te doen om op zijn werk te raken, maar wie door een quarantainemaatregel vastzit in het buitenland kan onmogelijk het werk in België hervatten’, zegt Geert Vermeir, juridisch expert bij de hr-dienstenverlener SD Worx. ‘De arbeidsovereenkomst is dan geschorst wegens overmacht. De werknemer is gewettigd afwezig, maar het loon wordt niet doorbetaald.’ De werkgever kan op eigen initiatief loon betalen, maar dat gebeurt zelden. ‘Wat wel vaak voorkomt, is dat de werkgever en de werknemer afspreken op die dagen vakantie- of recuperatiedagen op te nemen’, zegt Vermeir. Zo wordt de werknemer toch betaald.

Mensen die er niet in slagen op het werk te raken en geen loon krijgen, kunnen bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) een uitkering vragen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Dat is een beperkte uitkering, vergelijkbaar met de klassieke werkloosheidsuitkering. De tijdelijke werkloosheid kan sinds begin februari aangevraagd worden voor werknemers die in China verblijven en niet naar België kunnen terugkeren en voor wie naar België gerepatrieerd wordt maar bij aankomst in quarantaine wordt geplaatst. ‘Die regeling is algemeen van toepassing, dus ook voor wie van elders dan China komt’, zegt Kathy Dillies, juridisch expert bij SD Worx. Voorlopig geldt de regeling tot 31 maart.

Raakt u besmet door het coronavirus? Dan bent u ziek en hebt u recht op een gewaarborgd loon van uw werkgever. Bedienden krijgen dertig dagen hun volledige loon, arbeiders een week. Daarna ontvangen ze een percentage van hun loon.

Reisbijstand helpt
als u ziek wordt

Wat als u tijdens uw vakantie besmet raakt met het coronavirus? De medische kosten kunnen verhaald worden op een reisbijstandsverzekering. Of uw verzekeraar tussenkomt als u besmet raakt, is afhankelijk van uw verzekering. Ga dat na in de voorwaarden. Bij sommige verzekeringen reist u op eigen risico zodra de epidemie bekend is en er een waarschuwing is van Buitenlandse Zaken. De meeste verzekeraars verlenen wel bijstand als u ziek wordt. Maar ook zij moeten zich moeten houden aan de regels die de plaatselijke overheden opleggen over de toegang tot steden en ziekenhuizen en quarantaine.
Wilt u vervroegd terugkeren omdat er corona uitgebroken is tijdens uw vakantie? Als u niet ziek bent, komt geen enkele verzekeraar tussen voor een vervroegde repatriëring naar België.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud