Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Reizen weer toegelaten: wat met uw geplande reis?

Woensdag besliste de Nationale Veiligheidsraad dat reizen opnieuw wordt toegelaten. Betekent dat dat uw geplande pakketreis naar het buitenland sowieso kan doorgaan?
Advertentie
De kans is groot dat vele populaire vakantiebestemmingen in Europa toegankelijk zijn tijdens de zomervakantie. ©ANP

Reizen in België mag weer vanaf 8 juni. En vanaf 15 juni gaan de grenzen open voor wie reist in de Europese Unie, in de Schengenzone en naar het Verenigd Koninkrijk. Elk land beslist wel zelf of het de grenzen opent voor reizigers en onder welke voorwaarden. Maar de kans is groot dat vele populaire vakantiebestemmingen in Europa toegankelijk zijn tijdens de zomervakantie. Of daarmee ook uw geplande pakketreis kan doorgaan, hangt af van enkele factoren.

Per vliegtuig reizen kan veilig met een mondmasker. De lucht wordt er elke drie minuten gezuiverd.
Koen van den Bosch
Vereniging Vlaamse Reisbureaus

De eerste moeilijkheid is de vliegtuigcapaciteit. 'Er zijn de vragen over Brussels Airlines (dat enkele bestemmingen structureel wil schrappen, red.), maar we hebben goede hoop dat het gros van de geplande vakanties op de voorziene manier kan doorgaan. Uiteraard met inachtneming van voorzorgsmaatregelen’, zegt Koen van den Bosch van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus. 

Mondmasker

Volgens van den Bosch zullen in vliegtuigen dezelfde regels gelden als in het openbaar vervoer, waarbij 1,5 meter afstand houden niet noodzakelijk is. 'Met mondmaskers kan dat op een veilige manier. Bovendien wordt de lucht in een vliegtuig elke drie minuten gezuiverd. En iedereen zit in dezelfde richting', zegt van den Bosch.

Ook Tim Van den Bergh van Sunweb ziet weinig problemen voor de vliegtuigcapaciteit. 'Alle maatschappijen zullen de richtlijnen volgen. We hebben nog geen signaal gekregen dat vluchten niet kunnen doorgaan wegens social distancing. Mochten vluchten toch niet doorgaan, dan bieden we in eerste instantie een alternatief aan klanten aan', zegt hij.

TUI zet alles in op begin juli, tevens de datum waarop de belangrijkste Europese vakantielanden hun grenzen opnieuw openen. 'Vanaf 1 juli zal TUI al een uitgebreid programma aanbieden, maar het aantal aangeboden bestemmingen en de vluchtfrequenties worden wekelijks systematisch verhoogd', klinkt het. 

'Wij willen mensen niet 'verplichten' in een vliegtuig te stappen.
Tim Van den Bergh
Sunweb

De tweede vraag is of alle hotels openen. 'We hebben geen indicatie dat veel hotels niet willen opengaan', zegt van den Bosch. 'Integendeel, het gros popelt om weer te openen. Als uw geboekte hotel gesloten blijft, stelt het reisbureau u een gelijkwaardig of beter alternatief voor zonder extra kosten. Uiteraard zal het hotelleven aangepast zijn aan de coronamaatregelen, mogelijk zonder buffet en met obers die het eten aan tafel brengen', zegt van den Bosch.

Geen uitstel

Als de reis kan doorgaan en er geen negatief reisadvies voor het betrokken land is, is er geen reden de reis uit te stellen. Maar wat als u om gezondheidsredenen de reis niet ziet zitten? Dan kunt u uw reis enkel annuleren onder de voorwaarden in uw contract. Mogelijk betaalt u annuleringskosten.

Meerdere touroperators hebben zich soepel opgesteld. 'We willen geen mensen 'verplichten' in een vliegtuig te stappen. 'Bij Sunweb kunt u tot twee weken voor vertrek omboeken naar een andere vakantie later dit of volgend jaar, en eventueel zelfs naar een autovakantie of een in eigen land', zegt Tim Van den Bergh. Bij TUI kunt u tot 31 augustus uw vakantie naar een latere datum omboeken, ook naar een volgend seizoen. Dat is mogelijk tot zeven dagen voor de vertrekdatum van de oorspronkelijke reis. 

Als de reis niet kan doorgaan omdat de grens met een land gesloten is of om gelijkaardige redenen, ontvangt u een voucher ter waarde van uw pakketreis. Daarmee kunt u een nieuwe reis boeken. Als u een terugbetaling wilt, kunt u die na twaalf maanden aanvragen. Het reisbureau heeft zes maanden om het bedrag terug te storten. Volgens van den Bosch is het belangrijk te weten dat reisbureaus verplicht zijn een insolventieverzekering af te sluiten. 'Dat garandeert het recht op uw tegoeden als uw reisbureau failliet gaat', zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud