Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Steeds meer bagage gestolen of verloren

Het aantal oproepen in verband met verloren of gestolen bagage haalt een nieuw record. Dat meldt reisbijstandsorganisatie Touring, die een oproep doet naar de vakantiegangers om hun reiskoffers gewoon in het oog te houden en te labelen.
©BELGA

Touring krijgt vooral oproepen vanuit de plaats van bestemming van de vakantiegangers en vanop de luchthavens. Het gaat zeker niet alleen om verlies, maar ook om diefstal. 'Sedert 2011, in vijf jaar tijd dus, zien we tijdens de eerste zes weken van de zomervakantie een stijging van liefst 73 procent, van 234 naar 405 meldingen. In vergelijking met vorig jaar zien we een stijging van 11 procent (van 366 naar 405). Diefstal is goed voor gemiddeld 48 procent. De rest wordt kwijtgeraakt in hotels, luchthavens of onderweg.'

Label

'Het toenemend aantal passagiers, overvolle luchthavens, korte overstaptijden, strenge veiligheidsprocedures en grotere bagagevolumes zijn een deel van de verklaring, maar ook onoplettendheid van vakantiegangers ligt vaak aan de oorsprong van verloren en gestolen reiskoffers', aldus Touring.

'Het is heel belangrijk dat de betrokkenen ook een verklaring doen in geval van gestolen bagage, bij de bevoegde diensten in het land van bestemming. Maar nog beter is het om de reiskoffers gewoon in het oog te houden. Het is onvoorstelbaar hoeveel nonchalanter mensen zijn op vakantie dan thuis. Tenslotte willen we de vakantiegangers oproepen om hun valiezen te labelen. Volgens de luchthaven van Charleroi is ongeveer 30 procent van de bagage anoniem. Dat maakt het natuurlijk niet makkelijk om eigenaars te traceren. Ook de bestemming moeten de vakantiegangers aanpassen: op veel valiezen plakt nog de bestemming van de vorige vakantie.'

Jaarlijks gaan wereldwijd 34 miljoen stuks bagage verloren. In Europa zouden er per 1.000 reizigers 15,7 stuks verloren gaan. Zoekgeraakte bagage kost de luchtvaart en de verzekeringen wereldwijd gemiddeld 2 miljard euro. En de voorspellingen zijn niet rooskleurig. Tegen 2019 wordt het aantal vliegtuigpassagiers geraamd op meer dan 4 miljard, het aantal zoekgeraakte bagagestukken zou dan gemiddeld 70 miljoen bedragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud