Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Verhoogt Ryanair de prijzen voor bagage?

Ryanair rekent de duurste supplementen van de hele markt aan. Maar zelfs met een nieuwe prijsstijging blijft de vliegtuigmaatschappij wellicht de goedkoopste lagekostmaatschappij.
©REUTERS

Michael O'Leary, de topman van Ryanair, wil de prijzen voor bagage blijven verhogen tot niemand nog iets meeneemt. Ryanair heeft het aantal passagiers die bagage in het ruim meenemen al tot 19 procent kunnen terugdringen en spaart daardoor naar eigen zeggen ‘een vermogen’ uit. 'Er zullen altijd mensen zijn die bagage in het ruim meenemen, maar ik ben ervan overtuigd dat we het aantal passagiers met zware bagage kunnen terugdringen van 19 naar 10 procent’, zegt hij.

Is dat echt de bedoeling? Of is dit andermaal een manier om aandacht te trekken?

Staanplaatsen

Ruim 3 jaar geleden was Michael O’Leary al van plan om staanplaatsen op de vluchten van Ryanair aan te bieden. Maar van die plannen is nog niets in huis gekomen. De persberichten die daarover de wereld werden ingestuurd, moesten wellicht de aandacht afleiden van de controversiële beslissing van de maatschappij om de prijzen voor ruimbagage met 5 euro te verhogen.

In 2011 kondigde hij dan weer aan het toiletbezoek aan boord van vluchten van minder dan 1 uur betalend te willen maken. Het geld dat zo verzameld werd, zou dienen om staanplaatsen te creëren. Ook dat idee kwam niet van de grond. Maar Michael O’Leary is er daardoor wel in geslaagd om zijn vliegtuigmaatschappij onder de aandacht te brengen, zonder dat het hem ook maar één cent heeft gekost. Om het met de woorden van Léon Zitrone te zeggen: ‘Het maakt niet uit of men goed of kwaad van mij spreekt. Belangrijk is dat men over mij spreekt!’

35 euro voor bagage in het ruim

Eigenlijk zou Ryanair de prijzen voor bagage niet mogen verhogen. Want die zijn al ontzettend duur! Zeker in verhouding tot de tarieven van andere lagekostenmaatschappijen die vliegen vanaf Belgische luchthavens. Zo mogen passagiers van JetairFly in het hoogseizoen gratis 20 kilogram bagage in het ruim meenemen. Wie met EasyJet vliegt, betaalt een supplement van 14,35 euro. Bij Wizz Air is dat 30 euro.

Passagiers van Ryanair moeten echter 35 euro en in sommige gevallen zelfs 45 euro neertellen. ‘Hogere bagagetarieven zijn van toepassing op de volgende routes: internationale vluchten naar de Canarische eilanden (met uitzondering van binnenvluchten in Spanje) en alle internationale Griekse routes’, zegt de vliegtuigmaatschappij.

Maar tenzij u er slechts voor 2 of 3 dagen op uit trekt, is het niet vanzelfsprekend om alleen handbagage mee te nemen. Als u de concurrentie laat spelen en een vlucht vindt voor ongeveer dezelfde prijs en andere supplementen neemt, zoals priority boarding of een aanvullende verzekering, hebt u er misschien belang bij te kiezen voor een concurrent van Ryanair (klik hier voor een prijsvergelijking van de supplementen).

Maar in de meeste gevallen blijven de tarieven van Ryanair – vliegtuigticket + 1 stuk ruimbagage als enige supplement – de goedkoopste. En het is niet omdat er een prijsverhoging van 5 euro wordt doorgevoerd, dat Ryanair meteen duurder wordt dan zijn concurrenten.

Want als die strategie vruchten afwerpt, kan Ryanair zijn kosten misschien verminderen en de prijs van zijn tickets nog verder verlagen...

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.