Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Voorkom dat uw reis een nachtmerrie wordt

Minstens twintig Vlamingen zijn opgelicht door de Nederlandse reisorganisatie Fantasiereizen. Hun geld zijn ze wellicht kwijt. Kunt u dat voorkomen?
©sabato

De slachtoffers boekten een luxereis naar Turkije met Fantasiereizen. Dat gebeurde aan grote kortingen. Ze boekten hun vakantie en moesten een voorschot betalen. Toen ze evenwel naar het hotel belden, bleken de reizen wel geboekt, maar later geannuleerd. De site van de reisorganisatie is offline. De eigenaars zijn niet te bereiken. De slachtoffers is aangeraden klacht neer te leggen. Volgens Mark De Vriendt van het Garantiefonds Reizen is de Nederlandse reisorganisatie niet verzekerd bij het Garantiefonds. Het zou wel aangesloten zijn bij een kleiner Nederlands garantiefonds, maar het is volgens De Vriendt niet duidelijk of de slachtoffers in België vergoed zullen worden.

Het voorgaande illustreert nogmaals dat boeken bij een buitenlandse reisaanbieder altijd risico's inhoudt. Enkele weken geleden geraakte ook al bekend dat Belgische boekers bij de failliet gegane Nederlandse touroperator DTI hun geld en vakantie kwijt geraakten, hoewel DTI wel verzekerd was door het Nederlandse garantiefonds (SGST).

Volgens de Europese en Belgische wetgeving moeten reisbureaus en touroperators over de nodige waarborgen beschikken om in geval van faillissement hun verplichtingen tegenover hun klanten na te komen. Zij moeten ervoor zorgen dat de reiziger ofwel zijn geld terugkrijgt, ofwel, wanneer hij al vertrokken is, wordt gerepatrieerd.

Ga, alvorens u boekt, na of die waarborgen wel degelijk bestaan’, adviseert de FOD Economie. ‘Vraag heel uitdrukkelijk of de reis die u boekt, gedekt is in geval van financieel onvermogen van de reisorganisator.’

Reisorganisatoren aangesloten bij het Garantiefonds Reizen (GFG) of de Vereniging Vlaamse Reisbureaus, zijn verzekerd tegen faillissement. Ziet u een van die logo’s, dan mag u dus op beide oren slapen. Een voorbeeld: het GFG is in 2012 tussengekomen bij 9 faillissementen. Zie hiervoor ook het artikel: ‘Wat als uw touroperator failliet gaat?’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud