Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waar mag u uw radarmelder niet gebruiken?

Verklikt uw gps of smartphone de aanwezigheid van vaste en/of mobiele radars? Opgelet, dat kan u bij onze Europese buren immers een boete kosten.
©Photonews

Ook dit weekend zullen een heleboel Belgen achter het stuur kruipen om op vakantie te vertrekken. Omdat ze hun reis natuurlijk niet willen laten vergallen door geflitst te worden, zetten ze hun Coyote of het radarwaarschuwingssysteem van hun gps of smartphone op. Ongeveer 250.000 Belgische bestuurders maken hiervan gebruik en 'dat aantal is op twee jaar verviervoudigd', aldus het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid.

Maar hoewel zo’n waarschuwingssysteem in België legaal is en door velen gebruikt wordt, is dat niet noodzakelijk het geval bij onze Europese buren. In sommige landen, zoals Frankrijk (dat zijn wetgeving aanpaste in 2011), moeten de instellingen van uw radarwaarschuwingssysteem aangepast worden. Het wordt dan een 'hulp bij het rijden' die de 'gevarenzones' aangeeft (zonder echter de aard ervan te verduidelijken). Bij een Coyote gebeurt deze aanpassing automatisch wanneer u de Franse grens oversteekt.

Nultolerantie

In andere landen, zoals Duitsland, Nederland en Zwitserland, geldt een nultolerantie. Als de politie u betrapt op het gebruik van een radarwaarschuwingssysteem, riskeert u een boete en/of een sanctie.

Bron: ECC België

*Deze boetes gelden zowel voor waarschuwingssystemen als voor echte radardetectors.

U kunt wel vrij een waarschuwingssysteem gebruiken in Oostenrijk, Spanje, Finland, Griekenland, Italië en Zweden. En hoewel radardetectors in de meeste Europese landen, waaronder België, verboden zijn, zijn er toch enkele landen waar automobilisten ze evengoed mogen gebruiken als de andere waarschuwingssystemen: Cyprus, Hongarije, IJsland, Tsjechië, Groot-Brittannië en Slovenië.

Hoe maak ik mijn gps conform? 

Denk eraan om voor uw vertrek uw navigatiesysteem aan te passen met de updates die de fabrikanten (TomTom, Garmin, Mio, NavmanInforad) aanbieden op hun website.  'Als uw smartphone uitgerust is met een gps-systeem, moet u de recentste versie downloaden via de Android Market of de App Store of op de website van de fabrikant', adviseert het Europees Consumenten Centrum.

Is uw gps geïntegreerd in uw dashboard, neem dan contact op met uw concessiehouder om te weten wat u moet doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud