Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waarop letten als u in het buitenland een auto huurt?

Gaan en staan waar u wilt tijdens uw vakantie, zonder rekening te houden met een groep reisgenoten of afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. Een huurauto biedt veel vrijheid. Waarop letten als u in het buitenland een auto huurt?
©Photo News

Wellicht hebt u tijdens uw vakantie weinig zin om de kleine lettertjes uit te pluizen, maar toch bent u beter bij de pinken als u een auto huurt in het buitenland. ‘Onoplettendheid kan een aardige duit kosten’, zegt Leen Desmedt, juridisch adviseur bij het Europees Centrum voor de Consument (ECC). ‘Het aantal klachten over huurauto’s blijft stijgen. Vorig jaar ontvingen we er 348 in België, een stijging met 70 procent in twee jaar. In de meeste gevallen gaat het over dure bijkomende verzekeringen of kosten voor zogezegde schade. Zeven tips om onheil te voorkomen.

1. Reserveer op naam van de bestuurder

Een kleine stadsauto om de Italiaanse Amalfi-kust te verkennen, een grote wagen voor een roadtrip in de Verenigde Staten of een potige 4x4 om de gravelwegen in IJsland te verkennen. Het type wagen hangt uiteraard van uw bestemming en behoeften af. Dankzij de vele verhuursites is het een fluitje van een cent om het aanbod van verhuurbedrijven te vinden. U kunt doorgaans zoeken in uw eigen taal en rustig de voorwaarden en prijzen vergelijken. Besef dat u niet noodzakelijk dezelfde auto als op de afbeelding krijgt: u huurt een wagen uit een bepaalde klasse. U moet wel een auto krijgen die minstens even groot is als die die u bestelde. Voor een grotere auto mag de verhuurder u niets extra aanrekenen.

‘Maak het onderscheid tussen de websites van de autoverhuurmaatschappijen en die van tussenpersonen of bemiddelingsfirma’s. Die laatste bezorgen de huurwagen niet zelf, maar maken de reservatie voor u bij de verhuurder’, zegt het ECC. Check in dat geval voor de zekerheid het tarief van een rechtstreekse boeking bij de verhuurder. Een andere optie is langsgaan in uw reisbureau. Als uw auto deel uitmaakt van een georganiseerde reis, kunt u die mogelijk voordelig huren. Reserveer de auto op naam van wie ermee zal rijden. Later omboeken zal wel kunnen, maar dat is niet altijd gratis.

Het enige nadeel van een reservatie is dat u kosten voor de huurauto moet betalen als u uw vakantie om een of andere redenen annuleert. Een annulatieverzekering kan dan een uitweg bieden. De annulatieverzekering van bijvoorbeeld de KBC-Polis voor uw Reizen of KBC-Vakantiepolis vergoedt ook de kosten voor uw huurauto. Die dekking zit ook in de reisannulatieverzekering gekoppeld aan de ING Gold-kredietkaart, voor zover de huurauto voor ten minste de helft met de kredietkaart betaald is.

Is plannen niet aan u besteed? Of weet u nog niet of een auto handig zal zijn? Op zowat elke luchthaven en in de steden vindt u kantoren van internationale en lokale autoverhuurbedrijven. Mogelijke nadelen zijn eventuele taalproblemen en dat het moeilijker wordt de voorwaarden te vergelijken.

2. Let op de prijs van de extra’s

Extra’s kunnen de huurprijs voor de auto opdrijven. Een kinderzitje? Dat kost u meer. Een navigatiesysteem? Vaak duur. U kunt evengoed aan de slag met uw smartphone. Een extra chauffeur aan de reservering toevoegen voor een lange roadtrip? Meestal leidt dat tot een toeslag.

Ga ook na of u een onbeperkt aantal kilometer mag rijden en of u over de landsgrenzen mag. Wilt u uw wagen in een andere stad inleveren dan waar u die oppikte, dan kost dat meestal meer. Let ook op het afhaalpunt van de auto. Goedkope aanbieders hebben niet altijd een afhaalpunt op de luchthaven, waardoor u extra tijd moet incalculeren voor een shuttlebus of in het ergste geval een taxi betalen.

Ook moeten jonge bestuurders - meestal onder 26 jaar - dieper in de buidel tasten. Veel verhuurmaatschappijen verhuren zelfs niet aan jonge bestuurders - bijvoorbeeld onder 21 jaar - en eisen dat ze minstens een of twee jaar een rijbewijs hebben. Ook oudere bestuurders kunnen worden uitgesloten.

Kijk na welke brandstofformule gebruikt wordt. Doorgaans haalt u de wagen met een volle brandstoftank op en moet u die volgetankt terugbrengen. In een tweede formule betaalt u vooraf de prijs van een volle tank en krijgt u een terugbetaling volgens het brandstofpeil op het moment van de teruggave. Ten slotte kunt u een vaste prijs betalen ongeacht het brandstofpeil op het moment dat u de auto inlevert. Daardoor hoeft u niet in het tankstation te passeren. U betaalt voor een volle tank dan wel meer dan als u die zelf zou vullen. De autoverhuurder zal voor die opvulbeurt een hoger dan gemiddeld brandstoftarief maar ook de dienst van het vullen aanrekenen.

3. Teken niet achteloos het verhuurcontract

Wie een auto vooraf reserveert, krijgt een voucher. Dat is geen huurcontract. Dat laatste ondertekent u pas bij het afhalen van de wagen. ‘Voor u het contract ondertekent, moet u nagaan of de elementen vermeld op de voucher niet opnieuw aangerekend worden, het verhuurcontract geen optionele en niet-gevraagde betalende verzekeringen of diensten toevoegt en het verhuurcontract het al betaalde voorschot vermeldt’, adviseert het ECC.

Een lokale verhuurder eist altijd een vorm van zekerheid, u neemt per slot van rekening zijn wagen mee. ‘Ofwel vraagt hij een waarborg via een kredietkaart van de bestuurder, ofwel moet u een - vaak dure - bijkomende verzekering nemen die mogelijke schade dekt’, zegt Desmedt. ‘Sommige consumenten geloven al te snel de geruststellende woorden van de verkoper dat ze tekenen voor ontvangst. Maar eigenlijk zetten ze regelmatig hun handtekening onder een bijkomende verzekering.’

©BELGAIMAGE

‘Dat gebeurt meer dan eens omdat het document in een vreemde taal is of omdat het op een moeilijk leesbaar iPad-scherm verschijnt. In tegenstelling tot een waarborg krijg je de prijs van de verzekering niet terugbetaald als je de wagen terugbrengt. Zet daarom nooit je handtekening op een scherm zonder dat je kan zien wat je precies tekent. Vraag eerst een papieren versie van de overeenkomst zodat je de details kunt nakijken.’

4. Hou uw kredietkaart bij de hand

Veel internationale verhuurbedrijven blokkeren een bedrag op uw kredietkaart als waarborg. U machtigt de verhuurder zo om achteraf extra kosten voor bijvoorbeeld schade of verkeersboetes te innen. Check vooraf of een kredietkaart nodig is en welke kaarten geaccepteerd worden. Vaak wordt een prepaidkaart niet aanvaard. De kredietkaart moet meestal op naam van de bestuurder staan. Ga ook na of de limiet van uw kaart hoog genoeg is. En hou er rekening mee dat het geblokkeerde bedrag niet beschikbaar is om uw hotel- of restaurantrekening te betalen.

5. Controleer de auto op schade

Krassen op de bumper, een deukje in de deur, een geblutst kofferdeksel? Als de auto beschadigd raakt tijdens de verhuurperiode, riskeert u daarvoor op te draaien. Laat daarom alle schade vaststellen voor u met de auto vertrekt. Vraag een medewerker van het bedrijf die te noteren op een document (check-out) dat u beiden ondertekent. Hebt u geen tijd of is het agentschap gesloten, dan kunt u foto’s met een datumvermelding nemen. Ook als u de auto terugbrengt, is het belangrijk die goed te laten controleren. Neem foto’s als dat niet kan.

‘Vaak leveren vakantiegangers een wagen in allerijl, net voor hun terugvlucht, in, of zetten ze hem buiten de kantooruren van de autoverhuurder af en steken ze de sleutel in een brievenbus. De huurder en de verhuurder kunnen de staat van de wagen dan niet samen nagaan. Sommige van die huurders krijgen bij thuiskomst - soms zelfs een maand later - een claim voor beweerde schade aan de wagen. Het bedrag wordt door de verhuurder gedebiteerd van de kredietkaart van de bestuurder’, zegt Desmedt.

‘Als u in dat geval geen foto’s van de wagen bij de aanvang en het einde van de huur hebt, geen document waaruit blijkt dat de schade al bestond bij het begin van de huur of geen document waaruit blijkt dat u de wagen zonder schade hebt binnengebracht, dan wordt het bijzonder moeilijk te bewijzen dat u de schade niet hebt veroorzaakt.’

6. Kies de verzekering die voor u opportuun is

Het risico op een ongeval is op vakantie net dat tikkeltje groter, ook al bent u een ervaren chauffeur. Al was het maar door de lamentabele staat van de wegen of de chaotische rijstijl op uw vakantiebestemming. Een goede verzekering is daarom op haar plaats. Als u in Europa een auto huurt, is de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid altijd inbegrepen. Die vergoedt de schade die u met de wagen aan anderen berokkent. Maar buiten Europa moet u daarvoor soms een extra verzekering afsluiten: een ALI (Additional Liability Insurance) of LIS (Liability Insurance Supplement).

Het is ook aanbevolen eigen schade aan de auto te verzekeren. ‘Controleer de reikwijdte van uw dekking, de maximumvergoeding en het bedrag van het eigen risico of franchise’, adviseert het ECC. De franchise kan zelfs voor een kleine auto rond 1.000 euro schommelen. U kunt daar (deels) aan ontsnappen door u extra te verzekeren. De verzekeringsformules worden bij een autohuur vaak met afkortingen aangeduid:

> CDW: Met een Collision Damage Waiver vermindert u de franchise bij een ongeval dat niet te wijten is aan een ernstige nalatigheid. Dankzij een Super Cover of Super CDW moet u meestal geen franchise meer betalen. ‘Meestal’ omdat in de kleine lettertjes bepaalde schade uitgesloten wordt, zoals schade aan glas, spiegels, banden en onderkant van wagen.

> TP/TDP: Met een Theft and Damage Protection beperkt u uw verantwoordelijkheid als u het slachtoffer wordt van vandalisme of diefstal.

> PI/PAI: Een Personal Accident Insurance komt tussenbeide bij lichamelijke en materiële schade aan de bestuurder en inzittenden.

> U kunt een aparte polis afsluiten voor bijvoorbeeld uitgesloten zaken zoals glasbreuk of de vervanging van platte banden.

7. … maar vermijd een dubbele verzekering

Een goede verzekering is nodig, maar een dubbele verzekering is weggegooid geld. Mogelijk bent u al op een andere manier verzekerd. Als u via een boekingssite of tussenpersoon zoals Sunny Cars of Rental Cars reserveerde, hebt u wellicht een all-informule geboekt waarbij ook de franchise wordt vergoed.

Ook via andere polissen kunt u verzekerd zijn. Zo kunnen klanten van AG Insurance in hun familiale verzekering een bijkomende waarborg Pack CarRenting nemen om de vrijstelling af te kopen. ‘Betaal 5 euro per maand in de plaats van 5 euro per dag bij een autoverhuurder’, klinkt het verkoopsargument.

Online zijn er ook verschillende aanbieders - meestal Britse - waar u voor pakweg 60 euro het hele jaar verzekerd bent voor de franchises. ‘Zodra je een keer lang of twee keer kort op vakantie gaat en daar een huurwagen gebruikt, ben je goedkoper af met een jaarformule voor het afkopen van de franchises. Dat is zeker het geval als je vergelijkt met de hoge tarieven die de lokale verhuurkantoren hanteren’, zegt Peter Wiels, woordvoerder van de koepel van verzekeraars Assuralia.

Ook sommige (dure) kredietkaarten vergoeden de franchise. Dat is het geval voor de KBC Kredietkaart Platinum en Mastercard Platinum van Belfius.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud