Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat als u een reis naar de VS geboekt had?

Vanaf zaterdag zijn er geen vluchten meer tussen de VS en 26 Europese landen, waaronder België. Wat als u een vlucht naar de VS geboekt had? Of als u in de VS vast komt te zitten en niet kunt gaan werken?
©AFP

Vanuit de 26 Schengenlanden kunt u vanaf zaterdag gedurende 30 dagen de VS niet meer in. Ook terugkeren vanuit de VS wordt een moeilijke onderneming. Met een rechtstreekse vlucht naar een van de luchthavens in de 26 betrokken landen lukt dat niet meer. Alleen als u via een land vliegt dat niet bij de ban betrokken is, zoals het Verenigd Koninkrijk, geraakt u mogelijk Europa nog binnen.

1. Nog vertrekken niet verstandig 

Werknemers die in de VS zitten en niet op hun werk geraken, kunnen overmacht inroepen. In dat geval wordt de arbeidsovereenkomst wegens overmacht  geschorst. Als werknemer bent u dan wettig afwezig maar het loon wordt niet doorbetaald.

De werkgever kan op eigen initiatief loon betalen, maar dat gebeurt zelden. Vaak spreken de werkgever en de werknemer af op die dagen vakantie- of recuperatiedagen op te nemen. Zo wordt de werknemer toch betaald.

Mensen die er niet in slagen op het werk te raken en geen loon krijgen, kunnen bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) een uitkering vragen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Het gaat om een bedrag dat vergelijkbaar is met de klassieke werkloosheidsuitkering.

Anders ligt het als u nu nog vertrekt, wetende dat u in de komende weken niet terug geraakt. ‘Het zal van de houding van de RVA afhangen of die situaties aanvaard worden of niet’, zegt Nele Mertens, juriste bij de hr-dienstverlener Acerta. ‘Kennen ze de werkelijke situatie, dan vermoed ik dat ze de tijdelijke werkloosheid afkeuren. De werknemer heeft in dat geval zichzelf in de situatie van overmacht gebracht.’

2. Geschrapte vluchten worden terugbetaald

Volgens de Europese wetgeving hebben reizigers wier vlucht wordt geschrapt recht op een alternatieve vlucht. Maar in de huidige omstandigheden zijn niet veel alternatieven mogelijk. U kunt de volledige terugbetaling van uw ticket vragen.

Volgens de wettelijke regels is bij een annulering naast de terugbetaling ook een compensatie verplicht. Die geldt nu niet omdat het coronavirus overmacht is.

3. De hotelier bepaalt de annulatievoorwaarden

Boekte u op eigen houtje een hotel, al dan niet via een boekingsplatform? Raakt u niet op uw bestemming omdat de vluchten geannuleerd zijn of hebt u zelf beslist niet te reizen? Dan moet u nagaan wat de de annulatievoorwaarden van het hotel zijn. U moet dus de hotelier contacteren. Of u kunt annuleren, verschilt van hotel tot hotel. Bepaalde boekingsplatformen voorzien annulatiemogelijkheden, maar dat is geen algemene regel. Bovendien verschillen de regels van boeking tot boeking. U moet nagaan wat contractueel geregeld is. Wie via Airbnb een verblijf huurde, kan zonder kosten zijn reservatie annuleren en krijgt een volledige terugbetaling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud