Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat als uw vlucht overboekt is?

De luchtvaartmaatschappij mag u niet wandelen sturen. Naast een boeking op de eerstvolgende vlucht, hebt u recht op een vergoeding.
Advertentie
©Photo News

United Airlines staat in het middelpunt van een mediastorm omdat het een passagier hardhandig van een overboekte vlucht haalde.

Wat als uw vlucht overboekt is?

Een Europese verordening zorgt ervoor dat passagiers bij de overboeking van een vlucht niet met de rug tegen de muur staan. Die regels gelden voor alle passagiers die vertrekken vanuit de Europese Unie. Het maakt dan niet uit of de vliegtuigmaatschappij een Europese is of niet.

De regels  zijn -  volledigheidshalve -  ook van toepassing op passagiers die landen in een van de EU-lidstaten en op voorwaarde dat de vlucht wordt uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij. Zolang men vliegt binnen Europa, maakt het niet uit of de vlucht al dan niet wordt uitgevoerd door een Europese vliegtuigmaatschappij. 

Financiële compensatie

Is uw vlucht overboekt, dan hebt u recht op een financiële compensatie voor het veroorzaakte ongemak. Dat geldt ook als uw vlucht wordt geannuleerd.

Hoe groot die compensatie is, hangt af van de afstand van de vlucht en van de vraag of deze al dan niet binnen de Europese Unie plaatsvindt.

‘Voor vluchten tot maximaal 1.500 kilometer, bijvoorbeeld een vlucht vanuit Zaventem naar Londen, bedraagt de vergoeding 250 euro. Voor vluchten tussen de 1.500 en de 3.500 kilometer, denk aan een bestemming vanuit Brussel naar het zuiden van Portugal, bedraagt ze 400 euro. Voor vluchten vanuit België naar bijvoorbeeld China of de Verenigde Staten – alle vluchten van meer dan 3.500 kilometer buiten de Europese Unie - zijn de luchtvaartmaatschappijen een compensatie van 600 euro verschuldigd’, zegt Ralph Païs, zaakvoerder van Claim-it, een bedrijf dat gedupeerde passagiers bijstaat.

Is de werkelijk geleden schade groter, dan kan de passagier zich nog beroepen op het Verdrag van Montreal, om ook daarvoor een vergoeding te bekomen.

Eerstvolgende vlucht

'Als een latere vlucht niet meer hoeft, moet de vliegtuigmaatschappij het ticket volledig terugbetalen.'
Ralp Païs
zaakvoerder Claim-it

Bovendien moet de luchtvaartmaatschappij u een plaats op de eerstvolgende vlucht naar de bestemming aanbieden. Ze mag daarvoor geen extra kosten aanrekenen. ‘Als dat voor u niet meer hoeft, bijvoorbeeld omdat u de vergadering in het buitenland toch niet meer kunt bijwonen, moet de maatschappij u het ticket volledig terugbetalen', vervolgt Païs.

Het is ook mogelijk dat u in de buurt van de luchthaven moet wachten of overnachten. ‘De luchtvaartmaatschappijen zijn ook gehouden om de wachtende reiziger van hapjes en drankjes te voorzien. Is een overnachting nodig, dan is de prijs van het hotel voor rekening van de luchtvaartmaatschappij’.

Extra voucher

Soms komen luchtvaartmaatschappijen zelf met een voorstel over de brug. Passagiers die bereid zijn een latere vlucht te nemen, krijgen soms een extra voucher toegestopt waarmee ze later naar een andere bestemming kunnen vliegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud