Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat met de geboekte zomervakantie?

Zullen we tijdens de zomer opnieuw naar het buitenland mogen reizen? Iedereen vraagt het zich af, zeker wie er vroeg bij was en zijn zomervakantie boekte toen van corona nauwelijks sprake was. Het voorschot en mogelijk de hele reissom is dan al betaald.
©Kim van Dam

Is reizen toegestaan, dan kunt u gewoon vertrekken. ‘Als een reis kan doorgaan, laten we ze doorgaan, als een reiziger de volledige reissom tijdig betaald heeft’, zegt Bruno van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus. Daarmee haalt hij het dilemma aan waar klanten voorstaan. Het saldo niet betalen, sowieso niet op reis kunnen en enkel dat voorschot - vaak 15 procent van de reissom - kwijt zijn. Of de volledige reissom betalen, mogelijk niet op reis kunnen en geen duidelijkheid hebben over hoe ze gecompenseerd worden. Want welke compensatieregeling geldt als de zomervakanties niet mogen doorgaan, is nog niet zeker.

Als een reis kan doorgaan, laten we ze doorgaan, als een reiziger de volledige reissom tijdig betaald heeft. Bruno van den Bosch Vereniging Vlaamse Reisbureaus

‘Het is nog tien weken tot de zomervakantie. Er kan nog veel veranderen’, zegt Van den Bosch. ‘Wat zal België beslissen? En wat zal het land van bestemming beslissen? Kunnen we opnieuw vliegen? Mogen we weer in hotels?’
Voor pakketreizen tot 19 juni heeft minister van Werk en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) een coronaregeling uitgewerkt. Die houdt in dat reizigers van hun reisorganisator een voucher krijgen die minstens één jaar geldig is. Dat slaat voor alle duidelijkheid op het moment van de nieuwe boeking. U kunt de bon dus ook gebruiken voor een reis die later in 2021 plaatsvindt. Zo hoeft het uitstel geen afstel te worden. De reissom terugvragen kan ook, maar pas na twaalf maanden. De reisorganisator heeft dan zes maanden om die terugbetaling uit te voeren.
Een pakket reis is een combinatie van zeker twee diensten voor dezelfde vakantie, zoals het vervoer (vliegtuig, trein, bus, huurauto), de accommodatie (hotel, woning), excursies, rondleidingen, skipassen en wellnessbehandelingen.

Vlucht

Boekte u enkel een vlucht vanaf Brussel of Charlerloi, dan hebt u volgens de Europese regels recht op een alternatieve vlucht. Zolang die er in deze omstandigheden niet zijn, kunt u de volledige terugbetaling van uw ticket vragen. Boekte u op eigen houtje een hotel, al dan niet via een boekingsplatform, dan moet u de annulatievoorwaarden van het hotel en/of het boekings platform nagaan.
Wie reizen niet ziet zitten zolang het coronavirus over de wereld gaat, kan de bittere pil doorslikken en zijn reis annuleren. Maar als tegen die reisdatum weer ‘normaal’ op vakantie gegaan kan worden, bent u hoogstwaarschijnlijk uw geld kwijt. Op enkele uitzonderingen na komen annulatie
 verzekeringen niet tussen voor pandemieën.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud