Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat u moet weten als u deze zomer op reis gaat

Nu de zomervakantie voor de deur staat en reizen in de Europese Unie weer kan, popelt u om een vakantie te boeken. Naar welke landen kan dat? Heeft een annulatieverzekering zin? En wat als u een reis boekt die toch niet kan doorgaan?
In het luchthavengebouw van Brussels Airport moet u verplicht een mondmasker dragen. ©Photo News

Kan u waar dan ook op reis?

Nee. Terwijl sommige Europese landen bij de start van het toeristische hoogseizoen hun grenzen opnieuw openen, leggen ander landen nog beperkingen op of houden ze hun grenzen gesloten voor Belgen. Reizen buiten Europa kan sowieso nog niet.

Elk land beslist zelf onder welke voorwaarden het zijn grenzen openstelt. Op de website van FOD Buitenlandse Zaken vindt u het reisadvies voor uw bestemming. Per land kunt u in details de reisvoorwaarden checken.

Advertentie

Voor de Europese landen geeft een kleurcode in één blik een eerste indicatie: groen betekent reizen mogelijk, oranje reizen mogelijk mits u in quarantaine gaat en rood wil zeggen dat reizen momenteel niet mogelijk is.

Check voor uw vertrek het reisadvies van uw gewenste bestemming op de website van Buitenlandse Zaken.

De situatie kan snel veranderen. Check daarom voor uw vertrek het reisadvies van uw gewenste bestemming op deze website. Omdat de lokale coronaregels verschillen van land tot land raadpleegt u het best ook altijd uw reisorganisatie, vliegtuigmaatschappij, hotel of de overheid ter plaatse voor meer info.

Kunt u vertrekken? Dan is het een goed idee om uw reis vooraf te registreren op de website van Travellers Online. Op die manier beschikken de FOD Buitenlandse Zaken en de ambassades en consulaten in het buitenland over uw contactgegevens. Zo kunnen ze u snel contacteren voor informatie of bijstand indien nodig. Uw contactgegevens blijven strikt vertrouwelijk, ze worden alleen gebruikt in een crisissituatie, en uw persoons- en verblijfgegevens worden twee weken na afloop van uw reis gewist uit het systeem.

Wat als uw reis kan doorgaan, maar u liever niet gaat?

Als de reis effectief kan doorgaan en er dus geen negatief reisadvies is, dan zal de reisorganisatie ervan uitgaan dat u de reis gewoon maakt. Als u om gezondheids- of andere redenen de reis niet ziet zitten, dan kunt u uw reis alleen annuleren onder de algemene en bijzondere voorwaarden in uw contract. De kans is groot dat u annuleringskosten moet betalen.

Advertentie

Als u om gezondheidsredenen de reis niet ziet zitten, kunt u uw reis enkel annuleren onder de algemene en bijzondere voorwaarden in uw contract. De kans is groot dat u annuleringskosten moet betalen.

De annuleringsvoorwaarden kunnen grondig verschillen. ‘Hebt u geboekt via een reisbureau dat alleen reizen doorverkoopt, dan zijn de voorwaarden van de reisorganisator van toepassing. Hebt u niet gebruikgemaakt via een reisbureau, maar zelf een vlucht of een hotel geboekt, dan zijn de specifieke annuleringsvoorwaarden van de vlucht of het hotel van toepassing’, zegt Koen van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR).

Wie een pakketreis boekte via een reisbureau geniet doorgaans een bredere bescherming. Meerdere touroperators hebben zich soepel opgesteld voor wie die pakketreis liever uitstelt wegens corona. 'We willen geen mensen 'verplichten' in een vliegtuig te stappen’, klinkt het bij Sunweb. ‘Bij ons kunt u tot twee weken voor vertrek omboeken naar een andere vakantie later dit of volgend jaar, en eventueel zelfs naar een autovakantie of een vakantie in eigen land', zegt Tim Van den Bergh. Bij TUI kunt u tot 31 augustus uw vakantie naar een latere datum omboeken, ook naar een volgend seizoen. Dat is mogelijk tot zeven dagen voor de vertrekdatum van de oorspronkelijke reis.

Heeft een annulatieverzekering zin als ik nu een reis boek?

Een annulatieverzekering vergoedt (een deel van) de gemaakte reiskosten als u niet op reis kunt vertrekken. Als u louter om het risico op een verslechtering van de coronasituatie op uw vakantiebestemming in te dekken zo’n verzekering afsluit, dan moet u zich verdiepen in de kleine lettertjes van het contract. Bij de meeste verzekeraars krijgt u geen vergoeding: epidemieën zijn doorgaans uitgesloten. Die verzekering komt dus niet tussen als u annuleert omdat het coronavirus op uw bestemming woedt.

Een annulatieverzekering komt niet tussen als u annuleert omdat het coronavirus op uw bestemming woedt.

Bij een zeer beperkt aantal verzekeraars kunt u wel gratis annuleren, doorgaans als voldaan is aan de voorwaarde dat Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies geeft en u de reis voor het afkondigen ervan boekte. Maar weet dat de Belgische financiële toezichthouder, de FSMA, heeft vastgesteld dat een aantal spelers die epidemieën tot voor kort wel dekten onlangs de algemene voorwaarden van hun polissen hebben aangepast.

Toch is een annulatieverzekering allesbehalve zinloos is. Zo krijgt u wel een financiële tussenkomst als u ziek wordt - door corona of niet - voor uw vertrek. En net zoals altijd kunnen er tal van andere redenen dan corona zijn waarom u moet annuleren. Het contract somt gebruikelijk de geldige redenen op: onder andere ziekte en ongeval, het overlijden van een naaste, een echtscheiding, een ontslag of een herexamen. Sowieso komt een annulatieverzekering maar tussen als u niet kunt vertrekken door onvoorziene gebeurtenissen en buiten uw wil om.

Wat als ik ziek word op reis?

Een reisbijstandsverzekering kan soelaas bieden. Het coronavirus is de wereld nog niet uit en de kans dat u op uw vakantiebestemming besmet raakt, valt niet volledig uit te sluiten.

Een dergelijke verzekering vergoedt de medische kosten tijdens uw vakantie. Of uw reisbijstandsverzekering tussenkomt als u door het coronavirus besmet raakt, hangt af van uw verzekering. Bij sommige verzekeringen vertrekt u op eigen risico zodra de epidemie bekend is en er een waarschuwing is van Buitenlandse Zaken. Andere verzekeraars verlenen wel bijstand als u ziek wordt. Goed naar de kleine lettertjes kijken is dus de boodschap.

Als u tijdens uw vakantie ziek wordt, dan lopen uw vakantiedagen gewoon verder. U kunt ze dus niet nadien recupereren.

Wilt u vervroegd terugkeren omdat in uw vakantieland een nieuwe coronagolf uitgebroken is? Ongerustheid is geen ziekte en in dat geval komt dus geen enkele verzekeraar tussen voor een vervroegde repatriëring naar België.

Als u tijdens uw vakantie ziek wordt, dan lopen uw vakantiedagen gewoon verder. U kunt ze dus niet nadien recupereren. Duurt uw ziekte langer dan uw vakantie en kunt u een doktersattest voorleggen, dan krijgt u voor de ziektedagen na uw vakantie het gewaarborgd loon uitbetaald.

Het kan ook zijn dat u niet meteen zelf ziek wordt maar wel in quarantaine wordt geplaatst omdat u in het hotel waar u verblijft in contact kwam met besmette personen. In dat geval kan uw verblijf in het buitenland langer uitvallen dan verwacht, met als gevolg dat u niet kunt gaan werken. Deze situatie wordt als overmacht beschouwd.

De arbeidsovereenkomst wordt dan geschorst wegens overmacht. In dat geval kunt u bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) een uitkering vragen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Dat is een beperkte uitkering, vergelijkbaar met de klassieke werkloosheidsuitkering. Een alternatief is dat werknemer en werkgever afspreken dat vakantie- of recuperatiedagen worden opgenomen. In dat geval wordt de werknemer wel gewoon doorbetaald.

Wordt mijn vlucht terugbetaald als ik door koorts het vliegtuig niet op mag?

Iedereen die het luchthavengebouw van Zaventem wil betreden wordt verplicht door een temperatuurscanner gestuurd. Hebt u koorts, dan komt u er niet in en dan kunt u dus niet op de geboekte vlucht stappen.

31
december
Als u wegens koorts de luchthaven niet binnen mag, dan zult u bij Brussels Airlines uw ticket tot 31 december 2021 kosteloos mogen omboeken.

In principe moet een reiziger zijn boeking respecteren als een vlucht doorgaat. Doet hij dat niet, dan is hij zijn geld kwijt, tenzij hij over een annuleringsverzekering beschikt. Brussels Airlines is van plan flexibel om te springen met zulke situaties. Als u wegens koorts de luchthaven niet binnen mag, dan mag u uw ticket tot 31 december 2021 kosteloos omboeken. Ook de andere mensen in uw reisgezelschap kunnen dat doen als ze beslissen u niet alleen achter te laten.
Maar niet in alle gevallen is omboeken mogelijk. Bij de reisorganisator TUI kunt u alleen op een terugbetaling rekenen als u een annulatieverzekering hebt afgesloten. Bij TUI zijn veel vluchten gekoppeld aan een pakketreis. Automatisch een andere vlucht voorstellen is dan niet meteen mogelijk. De kans bestaat dat de hoteluitbater annuleringskosten aanrekent en die kunnen wij niet zomaar opzijschuiven, klinkt het. De annulatieverzekering geeft in sommige gevallen recht op terugbetaling. De geldige redenen om een reis te annuleren kunnen breed zijn: ziekte en ongeval, ontslag, schrapping van vakantie, een geweigerd visum of diefstal van reisdocumenten. En omdat koorts een aanwijzing voor ziekte is, kunt u in dat geval een beroep doen op de verzekering.

Hoe weet ik of ik een mondmasker moet dragen op mijn vakantiebestemming?

Wie met het vliegtuig reist, is verplicht een mondmasker te dragen tijdens de vlucht. Ook in de luchthavengebouwen van Zaventem en Charleroi is het dragen van een mondmasker verplicht. Check het best op voorhand of eender welk mondmasker is toegelaten. Zo is op de website van TUIfly te lezen dat een zelfgemaakt mondmasker niet is toegestaan. Ook een sjaal of kledingstuk volstaat niet om je mond en neus te bedekken. Bij Brussels Airlines worden herbruikbare stoffen maskers aanbevolen, maar zijn alternatieven zoals eenvoudige wegwerpmaskers of sjaals ook mogelijk.

Maar wat zodra u op uw vakantiebestemming bent? In de meeste landen is de regel dat een mondmasker verplicht is als u niet voldoende afstand kan houden, zoals bijvoorbeeld op het openbaar vervoer. Denk daarbij niet alleen aan trein, metro of bus, maar ook aan de veerboot. Soms moet u ook in winkels een mondmasker dragen. In eerste instantie kunt u navraag doen bij uw reisorganisator of bij het hotel. Maar ook op de websites van overheidsinstanties vindt u die info. Europa heeft ook een website waarop alle informatie per land gebundeld wordt: https://reopen.europa.eu/nl

Wat als uw (eerder geboekte) pakketreis niet kan doorgaan?

Als de reis niet kan doorgaan omdat de grens met een land gesloten is of om andere redenen, dan kan zowel reiziger als organisator annuleren. ‘Voor reizen die tot 19 juni geannuleerd werden, kan een coronategoedbon uitgeschreven worden die de reiziger moet aanvaarden’, zegt van den Bosch. Minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) trof daar in volle coronacrisis een regeling voor, maar die liep dus maar tot 19 juni.

De tegoedbon is gedekt door de insolventieverzekering, wat betekent dat hij ook geldig blijft bij een eventueel faillissement van het reisbureau. Hij wordt gezien als een betaalmiddel, heeft een minimum geldigheid van twaalf maanden en kan opgenomen worden voor welke reis ook in het gamma van de organisator. ‘Al verdient dat geen aanbeveling. Het is beter de originele reis op te nemen’, zegt van den Bosch. Wie de tegoedbon niet wil gebruiken, kan ook terugbetaling vragen. Dit kan na twaalf maanden en dan heeft de organisator zes maanden de tijd om terug te betalen.

19
juni
Als uw reis na 19 juni werd geannuleerd, dan kan u uw geld terugvragen of de reis omboeken.

In het geval dat de reis na 19 juni werd geannuleerd, kunnen reizigers hun geld terugvragen of omboeken. Verwacht niet dat de terugbetaling meteen op de rekening staat. Een directe terugbetaling is vaak moeilijk omdat het geld al doorgestort is naar de leveranciers, zoals luchtvaartmaatschappijen en hotels. ‘Maar uw geld krijgt u sowieso terug’, zegt van den Bosch, die ook daar verwijst naar de insolventieverzekering die reisbureaus moeten afsluiten. Let wel: die verzekering komt pas tussen bij een faillissement. Volgens de VVR kiezen de meeste reizigers voor een omboeking.

Moet ik het saldo betalen van een reis die misschien niet doorgaat?

Reizen buiten Europa is nog niet toegestaan. Het kan dus zijn dat u de vraag krijgt het saldo van uw rondreis in de VS te betalen, al is de kans groot dat die reis toch niet doorgaat en geannuleerd wordt. Maar zolang dat niet het geval is, betaalt u het saldo het best. Als uw reis geannuleerd wordt, hebt u recht op een terugbetaling (zie vraag hierboven). Volgens Test-Aankoop zijn er reisbureaus die ook nu nog een tegoedbon proberen af te leveren. 'Weet dat die, nu de coronaregeling is afgelopen, niet gedekt is door de insolventieverzekering. Dat is wel het geval als u met die voucher al een reis boekt', aldus woordvoerder Simon November.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.