Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat u moet weten over het tijdelijk reisverbod

Tot 1 maart zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden. In uitzonderlijke gevallen is reizen wel nog toegestaan. Wat moet u weten over het tijdelijk reisverbod?
©Photo News

Vanaf wanneer gaat het in?

Vanaf woensdag 27 januari 2021 tot maandag 1 maart 2021 mag u alleen naar het buitenland reizen vanwege een essentiële reden. Toeristische reizen naar het buitenland zijn in die periode dus verboden. Het tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen werd vorige vrijdag aangekondigd, na afloop van het Overlegcomité.

Wie mag wel nog reizen?

Het ministerieel besluit dat het reisverbod regelt, is vandaag gepubliceerd in het Staatsblad. Om een aantal redenen is reizen naar het buitenland wel nog toegestaan.

  • Professionele redenen: moet u voor uw job naar het buitenland, dan mag dat. Ook diplomaten, ministers, staats- en regeringsleiders en het personeel van internationale organisaties mogen reizen. Hetzelfde geldt voor beroepssporters met een topsportstatuut.
  • Dwingende gezinsredenen: voor een gezinshereniging mag u reizen. Ook verplaatsingen in het kader van co-ouderschap, burgerlijke en religieuze huwelijken, begrafenissen of crematies zijn toegestaan, als het om verwanten of aanverwanten in de eerste en tweede graad gaat. Ook een bezoek aan een echtgenoot of partner die niet onder hetzelfde dak woont, is toegelaten.
  • Humanitaire redenen: denk aan verplaatsingen om medische redenen of het bezoeken van aanverwanten in palliatieve zorg.
  • Studieredenen: volgt u voor uw studies een opleiding in het buitenland, dan mag u reizen.
  • Inwoners van grensregio's mogen de grens over om bijvoorbeeld boodschappen te doen, als de winkel in ons land veel verder is. Let wel: u mag de grens enkel over voor een activiteit die ook in België is toegestaan. Naar de kapper gaan net over de grens mag dus niet.

Hoe kan ik aantonen dat ik nog mag reizen?

Om aan te tonen dat u wel nog mag reizen naar het buitenland, moet u een verklaring op eer op zak hebben.

U moet een (papieren of digitale) 'verklaring op eer' op zak hebben. Daarin verklaart u op eer dat u een essentiële reden heeft om naar het buitenland te gaan. U vindt een modeldocument van zo'n verklaring op info-coronavirus.be. U moet de verklaring invullen voor u vertrekt, ondertekenen en de hele reis bij u hebben.

Wat als ik mij niet aan het reisverbod hou?

Elke wagen aan de grenzen controleren is onbegonnen werk. Maar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet verstaan dat de politie controles zal uitvoeren. U riskeert een boete van 250 euro.

Reist u met het vliegtuig - of zoals het ministerieel besluit stelt: 'maakt u gebruik van een vervoerder' - dan wordt voor het boarden gecontroleerd of u een verklaring op eer op zak heeft. Is dat niet het geval, dan mag de maatschappij u de toegang tot het toestel weigeren.

Wat als ik al een reis geboekt had?

Boekte u een pakketreis met vertrek tussen nu en 1 maart, dan kan u die laten omboeken naar een nieuwe reis of uw geld terugvragen, adviseert staatssecretaris voor Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open VLD).

Uw reisorganisator kan u ook een waardebon aanbieden. U bent niet verplicht die te aanvaarden. Weet dat waardebonnen die nu worden uitgegeven niet altijd gedekt zijn door de verzekering van de reisorganisator, in tegenstelling tot de coronavouchers die vorig voorjaar werden uitgegeven. Gaat uw reisorganisator failliet, dan zal de waarde van uw bon niet vergoed worden.

Boekte u zelf een vlucht en wordt die geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij, dan heeft u in principe recht op een terugbetaling of een ticket voor een andere vlucht. Boekte u zelf een hotel of een vakantiewoning, check dan de annuleringsvoorwaarden in het contract.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud