netto

Welke souvenirs horen niet thuis in uw valies?

50.989 luchtvaartpassagiers ( of hun bagage) werden tijdens de eerste jaarhelft aan een controle van de douane onderworpen. Dat resulteerde in 614 vaststellingen. ©Photo News

Niet alle reissouvenirs zijn welkom op Belgische bodem. Zo staan er beperkingen op de invoer van rookwaren en alcoholische dranken. Maar het is ook opletten geblazen als u te veel contanten op zak hebt of uw koffers hebt volgepropt met handtassen in krokodillenleer.

U keert na een trip van enkele weken terug naar België en u hebt de koffers volgeladen met allerhande kostbare of minder waardevolle reissouvenirs? Wees dan op uw hoede als u in België landt. Het is verboden zomaar eender wat ons land binnen te brengen.

Alleen al tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden op de luchthaven van Zavemtem 50.989 reizigers gecontroleerd. Dat leidde tot 614 vaststellingen, blijkt uit cijfers die De Tijd opvroeg bij de FOD Financiën.

50.989
souvenirs
Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden op de luchthaven van Zaventem 50.989 reizigers gecontroleerd. Dat leidde tot 614 vaststellingen.

De meeste overtredingen worden vastgesteld bij passagiers die meer tabakswaren meebrengen dan is toegelaten. De wetgever stelt paal en perk aan wat u meebrengt aan rookwaren en alcoholische dranken (zie tabel). U mag geen grote hoeveelheden invoeren en alleen als u die wijnen, likeuren en sigaren meebrengt voor eigen gebruik en zelf vervoert.

Als u de toegelaten maxima toch overschrijdt, dan bent u verplicht dat aan te geven. Bij aankomst op de luchthaven, moet u dan direct naar de deur van de douane stappen. Op de luchthaven volgt u dan de rode uitgang als u goederen hebt aan te geven. Doet u geen aangifte, dan riskeert u een geldboete.

Als de ingevoerde tabakswaren en alcoholische dranken de toegelaten maxima toch overschrijden, wordt u alleen op het surplus belast.

Namaak

Namaakproducten zijn helemaal uit den boze. Een nephorloge, een pak namaak erectiepillen, of een spotgoedkope gezichtscrème van een luxemerk in uw valiezen? Als de douane u met die producten vat, zal ze die zonder pardon in beslag nemen. U ziet ze nooit meer terug. Verder hangt u een geldboete en soms zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd. Bovendien kan de merkhouder een gerechtelijke procedure tegen u aanspannen om een schadevergoeding te bekomen.

Exoten

Beschermde dier- en plantensoorten zijn ook aan beperkingen onderworpen.

Wenst u een exotische schildpad, een kaketoe, een kameleon of een vogelspin als huisdier? Ga eerst na of dat wel mag. Vaak is het houden van zo’n gevaarlijk exotisch specimen verboden. De regels zijn vervat in het Cites-verdrag ( Convention on International Trade in Endangered Species) waarbij 170 landen, ook België, zijn aangesloten.

Is het wél toegestaan zo’n exotisch beestje als huisdier te houden, dan zult u vaak een paar formaliteiten moeten vervullen. Soms hebt u een geldig, origineel certificaat nodig en moet u er ook voor zorgen dat het dier kan geïdentificeerd worden, bijvoorbeeld via het aanbrengen van een elektronische microchip. Voor andere diersoorten moet u een geldig aankoopbewijs zoals een factuur of een kassaticket kunnen voorleggen.

Bepaalde soorten zijn zodanig beschermd dat het ook verboden is de afgeleide producten mee te brengen. Dat geldt bijvoorbeeld voor jassen en tassen van luipaard of tijgerhuiden, beeldjes of schaakstukken van olifantenivoor, sjaals gebreid uit wol van de Tibetaanse antilope of gitaren in Rio-palissander, een Braziliaanse houtsoort die om zijn akoestische kwaliteiten erg geliefd is bij instrumentenmakers.

'Voor riemen of handtassen in krokodillenleer of koralen juwelen hebt u mogelijk een uitvoer en/of invoervergunning nodig'

Andere souvenirs mag u slechts meebrengen op voorwaarde dat u een uitvoervergunning hebt van het land van herkomst en een invoervergunning. Dat geldt onder meer voor handtassen, riemen en schoenen in krokodillenleer, juwelen van koralen of opgezette dieren. Die vergunningen zijn niet nodig voor kaviaar van steursoorten tot maximaal 125 gram per persoon en op voorwaarde dat de verpakking is gewaarmerkt.

Cash

Nog een andere beperking vloeit voort uit het verbod om geld wit te wassen. Als u de EU binnenkomt of verlaat, mag u niet meer dan 9.999 euro op zak hebben. Hebt u 10.000 euro of meer op zak, dan geldt een aangifteplicht, ook als u dat doet voor de onderneming waarvoor u werkt.

Om de grens te berekenen, worden niet alleen bankbiljetten en munten in rekening gebracht. Ook reischeques, kredietbrieven en kasbons worden meegeteld om te controleren of u het maximum overschrijdt.

Als u 10.000 euro of meer cash zonder aangifte invoert of uitvoert, begaat u een douane-overtreding en betaalt u een boete. De douane zal dan ook een proces-verbaal opmaken en dat doorgeven aan het openbaar ministerie. Dat kan beslissen een witwasonderzoek te openen.

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect