Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wordt uw vlucht terugbetaald wanneer u door koorts niet mag vliegen?

Stel: u hebt koorts en mag daarom de luchthaven niet binnen. Dan komt een annuleringsverzekering in een aantal gevallen van pas.
Advertentie
Maandag kwam het vliegverkeer in Europa opnieuw op gang. ©Photo News

Iedereen die het luchthavengebouw van Zaventem wil betreden wordt verplicht door een temperatuurscanner gestuurd. Hebt u koorts, dan komt u er niet in en dan kunt u dus niet op de door u geboekte vlucht stappen.

In principe moet een reiziger zijn boeking respecteren als een vlucht doorgaat. Doet hij dat niet, dan is hij zijn geld kwijt, tenzij hij over een annuleringsverzekering beschikt. Brussels Airlines is van plan flexibel om te springen met zulke situaties. Als u wegens koorts de luchthaven niet binnen mag, dan zult u uw ticket tot 31 december 2021 kosteloos mogen omboeken. Ook de andere mensen in uw reisgezelschap kunnen dat doen als ze beslissen om u niet alleen achter te laten.

Koorts is een aanwijzing voor ziekte. U kunt in dat geval dus een beroep doen op uw annuleringsverzekering.

Maar niet in alle gevallen is omboeken mogelijk. Bij reisorganisator TUI zult u alleen op een terugbetaling kunnen rekenen als u een annuleringsverzekering hebt afgesloten. ‘De situatie is bij ons anders dan in het geval van Brussels Airlines’, zegt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI Belgium. ‘Bij TUI zijn veel vluchten gekoppeld aan een pakketreis. Automatisch een andere vlucht voorstellen is dan niet meteen mogelijk. De kans is bestaande dat de hoteluitbater annuleringskosten zal aanrekenen en die kunnen wij niet zomaar opzijschuiven.’

Ziekte

De annulatieverzekering geeft in een aantal gevallen recht op terugbetaling. De geldige redenen om een reis te annuleren kunnen breed zijn: ziekte en ongeval, ontslag, schrapping van vakantie, een geweigerd visum of diefstal van reisdocumenten. En omdat koorts een aanwijzing voor ziekte is, zult u in dat geval een beroep kunnen doen op de verzekering.

Wie in de voorbije maanden zijn reis wilde annuleren door de coronacrisis had weinig aan zijn annuleringsverzekering. Zulke verzekeringen sluiten epidemieën doorgaans uit. Alleen bij een beperkt aantal verzekeraars kunt u wel kosteloos annuleren als er een epidemie uitbreekt, meestal als er na uw boeking een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken volgt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud