Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo blijft uw smartphone opgeladen op reis

Binnenkort vertrekt u weer massaal richting zonnige stranden, meerdaagse muziekfestivals en mediterrane kunststeden. Plaatsen waar u wellicht graag af en toe uw smartphone wilt gebruiken, maar waar u niet altijd een stopcontact bij de hand heeft om uw batterij weer op te laden. Met een ‘powerbank’ kunt u uw slimme telefoon snel weer van stroom voorzien.
Advertentie
©BELGAIMAGE

Het is een vaak gehoorde verzuchting: de snelheid waarmee de batterijtechnologie evolueert, ligt een pak lager dan bij de andere componenten in uw smartphone. Daardoor lijkt het zelfs alsof de vooruitgang hier grotendeels stilstaat of er zelfs sprake is van achteruitgang. De batterijen uit de oude Nokia’s waar we een decennium geleden mee rondzeulden, gingen gemakkelijk vier of vijf dagen mee voor ze opnieuw aan het stopcontact moesten. Vergelijk dat maar eens met een moderne smartphone, als u daar twee dagen uitperst, mag u erg blij zijn.

Helemaal eerlijk is die vergelijking natuurlijk niet. De telefoons van vandaag zijn exponentieel krachtiger dan de modellen van vijf of tien jaar geleden, hebben een scherm dat soms drie keer zo groot is en een paar miljoen pixels bevat en kunnen met gemak 3D-spelletjes draaien waar u destijds een zware computer voor nodig had. Zulke zaken vergen natuurlijk heel wat meer energie dan een zwart-witschermpje aandrijven waar enkel ‘Snake’ op wordt gespeeld. Bovendien zijn er wel degelijk innovaties in de batterijwereld: denk maar aan de Quick Charge-technologie, die veel fabrikanten inzetten en waarmee je een lege batterij in minder dan een half uur weer helemaal vol laadt. Toch heeft de (nog) niet-beantwoorde vraag naar meer stroom en betere batterijen een hele industrie van accessoires en gadgets laten ontstaan, die globetrottende smartphonegebruikers uit de kou moeten helpen.

Keuzes

De bekendste exponent van die vernieuwingen is waarschijnlijk de zogenaamde powerbank, een soort extra batterij die u kunt meenemen en waarmee u uw toestel opnieuw kunt opladen als de reguliere batterij leeg is. Geweldig ingewikkelde toestellen zijn het niet. Een powerbank is meestal niet veel meer dan een verzameling van batterijcellen die u kunt op- en ontladen met een USB-kabel. Voor de stroomadapter (het ding dat in het stopcontact gaat) zult u zelf moeten zorgen, maar u kunt natuurlijk perfect de adapter gebruiken die bij uw telefoon werd geleverd.

Zo’n powerbank bestaat in alle soorten, prijzen en maten. Van kleine sticks ter grootte van een sigaar, waarmee u uw leeg mobieltje één keer terug kunt opladen, tot uit de kluiten gewassen bakstenen die meerdere telefoons tegelijk van stroom kunnen voorzien. De capaciteit wordt meestal in mAh (milliampère-uur) uitgedrukt en daarbij geldt de regel: hoe meer mAh, hoe zwaarder en duurder het apparaat wordt.

Dat is dan ook de keuze die u als gebruiker zult moeten maken: wil ik een kleine, handige stick, die echter maar genoeg stroom kan leveren voor één extra laadbeurt? Of ben ik bereid iets mee te zeulen dat groter en zwaarder is, maar ook verschillende keren na mekaar mijn telefoon weer kan opladen?

Hoeveel ampère?

Wetend dat de batterij van een modale smartphone vandaag een capaciteit van 2.000 à 3.000 mAh heeft, moet u, om een lege telefoon helemaal opnieuw op te laden, voor een powerbank kiezen met minimaal 4.000 mAh. Geen enkele powerbank zal voor 100 procent de aangegeven capaciteit leveren, onder meer omdat er tijdens het laden zelf wel wat verliesstroom verloren gaat. Heeft u tijdens uw roadtrip ook uw tablet bij? Dan kiest u uiteraard best een wat zwaarder toestel, de batterij van een tablet heeft al snel een dubbel zo grote capaciteit als die van een gsm. Bij pakweg de iPad Air 2 is dat bijvoorbeeld al meer dan 7.000 mAh.

Een powerbank met twee uitgangen: handig om mee te nemen op reis. ©RV-DOC

Let daarbij ook op de stroomsterkte van de uitgang van de powerbank. Koopt u een powerbank met maar één uitgang, dan zal dat in regel 1 ampère zijn. Zijn er meerdere uitgangen, dan bezorgt de fabrikant vaak een USB-poort die 2 ampère kan leveren. Als u uw telefoon of tablet aan die uitgang hangt, zal hij ook sneller opgeladen zijn. Er bestaan ook al powerbanks die Quick Charge ondersteunen en dus nog sneller laden mogelijk maken, maar dat trucje werkt alleen als ook uw gsm die technologie bevat. De betere Androidmodellen hebben dat meestal wel aan boord, maar de iPhone bijvoorbeeld dan weer niet.

Sleurt u liever niet met een aparte powerbank rond? Dan zijn er ook modellen die u op uw telefoon kunt vastklikken en gebruiken als een hoesje. De Juice Pack van Mophie (ongeveer 100 euro) is een bekend voorbeeld, al zijn er nog andere fabrikanten.

Het grote nadeel van een powerbank is natuurlijk dat hij, eens hij leeg is, zelf ook weer in het stopcontact moet. Als u dus een weekje de rimboe in trekt, zult u het daarmee wellicht niet redden. Gelukkig hebben een paar slimmeriken ook daar wat op gevonden. Zo is er bijvoorbeeld de Boost Turbine 2000 van de Amerikaanse fabrikant Eton. Dat is een oplader met een ingebouwde draaiarm om de batterij te herladen. Echt geweldig veel mag u er niet van verwachten, de batterijcellen hebben een capaciteit van 2.000 mAh en u moet ook bereid zijn u flink in het zweet te werken om een gsm weer op te laden. Vier minuten aan de draaiarm draaien zou volgens de fabrikant resulteren in één minuut bellen met uw telefoon. U vindt hem op het internet voor zo’n 70 dollar.

Leve de zon

Voor wie liever de zon het zware werk wil laten doen, zijn er ook powerbanks te koop met ingebouwde zonnecellen. Bij Amazon vonden we zo tientallen modellen tussen 20 en 200 euro. Omdat de oppervlakte van de zonnecellen niet zo geweldig groot is, moet u wel wat geduld hebben vooraleer zo’n powerbank helemaal opgeladen is. Daarvoor moet u hem gemakkelijk wel tien uur in de zon laten liggen (of hem gewoon in een stopcontact steken). Daarom bestaan er ook modellen waarbij u de zonnecellen kunt openklappen als een boek of een poster. Op die manier wordt er meer licht in elektriciteit omgezet, vloeit er meer en sneller stroom naar de powerbank en gaat het opnieuw opladen dus een stuk flukser.

De CampStove van Biolite zet hitte om in stroom: koken en uw gsm opladen in één moeite. ©RV-DOC

Een laatste inventieve manier om een powerbank op te laden zonder stopcontact vonden we bij BioLite, een Amerikaanse producent van campingmateriaal. Hun CampStove is een vuurtje waarop u kunt koken met hout, maar waar ook een ingebouwde batterij in zit om elektronische apparaten mee op te laden. Het ding werkt met een thermo-elektrische module die hitte omzet in stroom. Hoe groter het temperatuurverschil tussen de warme en de koude kant, hoe meer elektriciteit hij aanmaakt. De CampStove verandert van eigenaar voor zo’n 150 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud