Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Zo kijkt u naar Eén en VTM op vakantie

Velen willen graag ook op vakantie in het buitenland hun favoriete tv-series of nieuwsprogramma volgen. Met de apps van de telecomproviders en de tv-zenders wordt dat vrij gemakkelijk. Zeker als u in Europa blijft.
©AFP

Bent u een fan van ‘Terzake’ op Canvas en wilt u het duidingsprogramma ook graag online op vakantie in Spanje volgen? De vaderlandse tv-zenders online bekijken is sinds enkele jaren een stuk gemakkelijker.

In 2017 keurde Europa de ‘portabiliteit van online diensten’ goed. Die regels bepalen dat consumenten die naar een ander Europees land reizen toegang moeten krijgen tot de content en diensten waarvoor ze in hun thuisland betaald hebben. ‘Europa’ is in die context trouwens de Europese Economische Ruimte, zijnde de EU plus Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. De regeling geldt niet alleen voor tv-programma’s, maar ook voor diensten als Netflix en Spotify.

Apps van providers

De apps van de drie grote telecomproviders in ons land (Telenet, Orange en Proximus) spelen in op de nieuwe regels en laten toe ‘Belgische’ tv-zenders in heel Europa te bekijken. Ook de satellietprovider TV Vlaanderen voorziet in zo’n app, Scarlet - het budgetmerk van Proximus - dan weer niet. Hoewel bijna iedere tv-leverancier op de kar is gesprongen, zijn er onderling nog verschillen.

De apps van de drie grote telecomproviders in ons land (Telenet, Orange en Proximus) laten toe ‘Belgische’ tv-zenders in heel Europa te bekijken.

Bij Orange kunt u in heel Europa naar een veertigtal zenders kijken, maar voorlopig alleen via het mobiele 4G-netwerk. Via wifi kijken lukt enkel in België, volgens Orange is dat een kwestie van rechten. Het bedrijf is naar eigen zeggen bezig om ook wifi-kijkers binnenkort in heel Europa te bedienen, maar wanneer precies is nog niet duidelijk.

Orange biedt online een selectie aan van de relevantste zenders (Eén, VTM, Canvas, VIER,…), maar stuurt ook National Geographic, Disney Channel en Njam door. De app ondersteunt ook ‘casten’: het streamen van programma’s op een smartphone of laptop naar een tv-scherm via Chromecast. Ook laat de app toe via de smartphone thuis de kabelbox te programmeren. Het opvragen van oudere uitzendingen biedt Orange niet aan.

Yelo

Bij de Yelo-app van Telenet is programma’s opvragen wel mogelijk, tot anderhalve dag later voor de meeste Wigo-abonnementen en tot zeven dagen als u ook een abonnement hebt op Play of Play More. Alle films en tv-series die in Play en Play More staan, zijn dan ook mobiel te bekijken. Kijkers met een zakelijk Fluo-abonnement vallen uit de boot. Zij krijgen van Telenet geen toegang tot Terugkijk TV. Yelo ondersteunt ook zowel Chromecast als Apple Airplay.

Voor de rest zijn alle tv-zenders die u via uw digicorder kunt bekijken ook op de app te zien in het buitenland, behalve… de programma’s van de BBC en de zender Fox. U raadt het al: alweer een rechtenkwestie. Surft u via een wifiverbinding van Telenet (wat de facto betekent dat u zich in België bevindt), dan lukt het wel. De beperking van de BBC geldt trouwens voor de programma’s van de Britse omroep. Ook pakweg een BBC-crimi op Canvas is dus niet via de app te bekijken buiten België.

Bij Proximus lijkt de situatie het eenvoudigst: alles wat u via uw decoder kunt binnenhalen, is evengoed via de app in het buitenland te bekijken, ook de zogenaamde Replay TV waarmee u programma’s tot 36 na uitzending kunt herbekijken. Ook hier kunt u Chromecast inzetten en de app gebruiken om bijvoorbeeld de tv-box op het thuisfront te programmeren.

Apps van zenders

Niet alleen de telecomproviders, maar ook de zenders hebben de jongste tijd stevig geïnvesteerd in een online aanbod. Bij de VRT heet het online platform VRT.NU. De meeste programma’s die de VRT uitzendt, zijn hier te bekijken en dat in heel Europa. De meeste, maar niet allemaal, want de eigenaar van de rechten (bijvoorbeeld een filmstudio) moet de expliciete toestemming geven om het programma via zo’n online platform te verdelen.

Het online platform van de VRT werkt ook buiten Europa. Maar dan zijn bijna alleen de eigen producties te bekijken.

Bovendien is er een onderscheid tussen het online verdelen van programma’s die live worden uitgezonden en programma’s die on demand worden gestreamd. Ook dat laatste geval moet met de rechtenhouder geregeld worden.

Zelfs buiten Europa werkt VRT.NU, maar dan zijn de restricties nog strenger: bijna uitsluitend de eigen producties zijn te herbekijken (en zelfs niet live te streamen). Bij VTM is dat ook min of meer zo. Bij VIER is zelfs helemaal niks te bekijken buiten Europa.

TV Vlaanderen

Als u buiten Europa reist, is het dus helaas grotendeels uit met de pret, tenzij u met een VPN-app aan de slag gaat, een Virtual Private Network. Zo’n VPN is een soort ‘omweg’ die verzekert dat websites niet precies kunnen achterhalen op welke locatie uw telefoon of tablet zich bevindt. Voor hen lijkt het dus alsof u in België zit, terwijl u in werkelijkheid misschien aan een Caraïbisch strand ligt.

Als u buiten Europa reist, is het helaas grotendeels uit met de pret, tenzij u met een VPN-app aan de slag gaat.

Heel moeilijk om te gebruiken is zo’n VPN -app niet, maar het nadeel is dat u voor de aangenaamste kijkervaring het best een betalend abonnement kiest. Meestal bent u daar 5 tot 15 euro per maand voor kwijt. Er bestaan ook gratis VPN-varianten, maar die zijn meestal te traag om fatsoenlijk video te kijken.

Hebt u geen zin om met een VPN aan de slag te gaan, dan is BVN Live, de app van de satellietzender BVN (Beste van Vlaanderen en Nederland), een alternatief. Daarmee kunt u wereldwijd naar de populairste programma’s kijken van de VRT en de NOS, maar dus niet van de commerciële zenders. Vaak zit de VRT trouwens al in het satellietaanbod van hotels. Programma’s on demand opvragen is evenwel niet mogelijk bij BVN, u moet zich aan het zendschema houden.

Trekt u er met de camper op uit of hebt u ergens uw eigen vakantievilla? Dan is een abonnement op TV Vlaanderen misschien een optie. Dat zendt alle Vlaamse tv-zenders uit via de Astra-satelliet en ook nog een paar honderd andere die u er gratis bij krijgt. Om die te ontvangen hebt u wel een satellietontvanger en een speciale antenne nodig. Hoe groter die is, hoe verder weg van het vaderland u naar Belgische zenders kunt kijken. Met een standaardantenne van 60 centimeter doorsnede lukt dat al tot in Schotland en het begin van Turkije. Hebt u plaats voor een exemplaar van 1,5 meter, dan zitten daar al grote delen van Noord-Afrika en zelfs IJsland bij.

1 gigabyte per uur

Nog een belangrijke vraag als u gaat streamen via 4G is hoeveel data u dat kost. Reken voor een uurtje tv kijken op 750 megabyte tot ruim 1 gigabyte. Veel platformen passen de kwaliteit aan als u over een krakkemikkige verbinding kijkt: u verbruikt dan minder data maar ook de beeldkwaliteit gaat naar beneden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud