Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo word je op vakantie niet opgelicht

Als toerist ben je niet altijd vertrouwd met de plaatselijke gebruiken van je vakantiebestemming. En daar wordt soms gebruik van gemaakt om je portemonnee stukken lichter te maken.
Advertentie

Video: Zakkenrollers heb je overal en sommigen gaan wel heel snel en sluw te werk.

(netto/lonely planet) – Waar je ook op vakantie gaat, vaak liggen kleine oplichters op de loer die geld willen verdienen aan achteloze toeristen. Daar komt soms heel wat creativiteit aan te pas. Als je als toerist bepaalde verhalen of beloftes hoort, kan er maar beter een rood alarmlichtje beginnen branden.

Hoe herken je de oplichtingsstrategieën? The Lonely Planet's Bluelist zet er enkele op een rij.

Chinese kunststudenten

Je kan maar beter opletten als jonge Chinezen je willen meenemen naar een 'speciale' tentoonstelling van Chinese kunst. En hoewel ze ongetwijfeld hartverscheurende verhalen zullen opdissen, kan je er maar beter van uitgaan dat de schilderijen in de eerste plaats aardige vervalsingen zullen zijn.

Indische juwelen

Oplichters die er op uit zijn belastingen te ontduiken, kunnen je vragen diamanten mee naar huis te nemen in je bagage.. voor 'een vriend'. Om op zeker te spelen vragen ze bovendien de gegevens van je bankrekening. In dit spel wil je dus zeker niet meespelen. Wees wel voorzichtig, toeristen zouden al ontvoerd zijn omdat ze weigerden hun bankgegevens te geven.

Italiaanse valse baby's

Je wandelt over een pittoresk Italiaans pleintje en net als je voorbij stapt, laat een vrouw haar 'baby' vallen. Behulpzaam als je bent, snel je ter hulp en wat raap je op? Een pop. Ondertussen ben je je portefeuille al kwijt en van de 'moeder' is geen spoor meer te bekennen.

Spaanse bloemen

Als een vriendelijke dame je in Spanje bloemen wil verkopen, is het opletten geblazen. Terwijl je bij de vrouw staat, zou er al wel eens iemand in je zakken of handtas kunnen graaien. En let vooral op als de vriendelijke dame kleingeld laat vallen. Nog voor je je hebt gebukt, ben je al vaak je portefeuille kwijt.

Thaise edelstenen

Als een vriendelijke Thai je escorteert naar een 'officiële' juwelier kan er maar beter een alarmlichtje beginnen knipperen. De edelstenen zien er ongetwijfeld mooi uit en volgens het verkoopspraatje kan je ze thuis met forse winsten verkopen. Jammer genoeg zijn ze meestal helemaal niets waard.

Egyptische taxi

Als je meerijdt met een Egyptische taxichauffeur kan je maar beter niet afspreken om je achteraf weer op te pikken. De kans is groot dat je voor de terugweg meer dan het dubbele moet neertellen. Waarom? Hij rekent je de 'wachttijd' tussen beide trips aan.

Video: Kaartspelletjes zijn al zo oud als de straat. Een ding staat vast: winnen kan je niet.

Amerikaans kaartspel

Als een Amerikaan je aanklampt om een eenvoudig kaartspel te spelen kan je hem maar beter de rug toekeren. Zelfs als je 'gewoon' uit drie kaarten die door elkaar worden geschud de schoppenvrouw moet halen, zal je al gauw merken dat je die er nooit uitpikt...

Thaise taxi

Sommige Thaise taxichauffeurs die rondtoeren met ongeregistreerde taxi's zullen je eerst zeggen dat hun meter niet werkt om je vervolgens een torenhoog bedrag aan te rekenen. Of ze zeggen gewoon dat je bestemming niet meer bestaat en in plaats daarvan brengen ze je naar een winkel waar je slechts op één manier kan ontsnappen: door iets te kopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud