Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zorgeloos reizen met een camper doet u zo

Reizen in uw bubbel? Het kan perfect met de mobilhome, die al jaren aan populariteit wint. Zeven vragen en antwoorden over een vakantie op wielen.
Advertentie
©BELGA

 

Wilt u deze zomer liever niet met een mondmasker op het vliegtuig stappen of in een druk hotel rondlopen? Wie eropuit wil trekken en zijn contacten tot een absoluut minimum wil beperken, kan reizen met een camper. ‘Die is 100 procent zelfvoorzienend met een badkamer, keuken en leefruimte’, zegt Patrick Palmers, directeur van Pasar Kamperen, de grootste kampeerorganisatie van Vlaanderen. 

Door de coronacrisis zullen velen voor het eerst een kampeervakantie beleven. Maar campers winnen al langer aan populariteit in België. Volgens de Belgian Caravan-Camping and Motorhome Association (BCCMA) waren vorig jaar 12.085 campers ingeschreven, een stijging met 8,6 procent op jaarbasis. Campers trekken een ander publiek dan caravans. ‘In België zijn er meer campers. Iemand met een camper gaat doorgaans vaker op vakantie. Een camper is mobieler en wordt ook gebruikt voor kortere reizen of citytrips’, zegt Palmers.

1. Welk budget moet u uittrekken?

Campers zijn er in vele maten, gewichten en prijsklassen. ‘Voor een nieuwe gaan de prijzen van 40.000 tot 100.000 euro, naargelang de uitrusting’, zegt Palmers. ‘Een tweedehandscamper in goede staat die voldoet aan de milieunormen om in een lage-emissiezone te rijden, vind je vanaf 20.000 euro.’

In grote lijnen zijn er vier types campers, volgens opbouw en indeling.

   

   

 • Camperbus of van
 •  

   

 

 

 

 

De eenvoudigste camper heeft het koetswerk van een bestelwagen, maar is binnenin volledig ingericht om te kamperen. Hij kan ook uitgerust zijn met airco, dakramen of een fietsrek.

‘De jongste jaren zitten de buscampers enorm in de lift. Ze zijn wendbaar en kunnen ook als ‘gewone’ auto worden gebruikt’, zegt Palmers. De populairste modellen rijden op een Fiat Ducato-basis. Doorgaans wordt zo’n camper gebruikt door twee personen, met een hefdak kan dat tot vier. Reken op een budget van 45.000 à 65.000 euro.

   

   

 • Alkoofcamper
 •  

   

 

 

 

 

Dit type herkent u aan de grote ruimte boven de stuurcabine, waarin een tweepersoonsbed is ondergebracht. Het is eerder een gezinscamper, omdat hij meer ruimte biedt om kinderen te slapen te leggen. Vaak is een alkoofcamper geschikt voor zes personen en zelfs meer. Reken op een budget van 50.000 à 75.000 euro.

   

   

 • Half- of semi-integraal
 •  

   

 

 

 

 

‘Het meest gebruikte type is de halfintegraal. Hij is doorgaans geschikt voor vier personen’, zegt Palmers. Dit type lijkt op de alkoof, maar de ruimte boven de stuurcabine is voor opslag. In tegenstelling tot de alkoof heeft dit type een (beperkte) overgang tussen cabine en woonruimte. De prijzen variëren tussen 50.000 en 80.000 euro.

   

   

 • Integraal
 •  

   

 

 

 

 

Zoals de naam aangeeft, vormt een integraal één geheel zonder aparte cabine. Alle faciliteiten - ook de plek van de chauffeur - maken deel uit van het volume. Deze mobilhomes zijn doorgaans luxueuzer ingericht, wat zich vertaalt in een prijskaartje tussen 70.000 en 150.000 euro. Voor de hele grote modellen - ook liners genoemd - wordt 200.000 tot 300.000 euro neergeteld.

2. Hoelang kunt u autonoom verblijven in een camper?

Een camper heeft stromend water en een batterij voor elektriciteit. Voor de verwarming, boiler, het kookvuur en de koelkast wordt propaangas gebruikt. ‘In zuiderse landen kan je meer dan een maand autonoom verblijven’, zegt Palmers. ‘Daar zijn voldoende servicestations om het chemisch water van het toilet en het grijs water van de douche en de lavabo te lozen. Een batterij gaat gemiddeld vijf dagen mee, maar een zonnepaneel kan de eigen elektriciteitsvoorziening verzekeren.’

3. Volstaat een ‘gewoon’ rijbewijs?

Voor de meerderheid van de campers volstaat een rijbewijs B, dat ook nodig is voor een gewone personenwagen. © thierry roge

Voor de meerderheid van de campers volstaat een rijbewijs B, dat ook nodig is voor een gewone personenwagen. Daarmee kunt u een voertuig tot 3,5 ton (MTM) besturen. Let op, dat maximale gewicht omvat ook het gewicht van de passagiers, bagage, fietsen en proviand. Als u een motorhome koopt die leeg 3,3 ton weegt, zit u al snel boven het plafond van 3,5 ton.

Verkiest u een zwaarder model, dan zult u een rijbewijs C voor een vrachtwagen moeten halen.

4. Hoe zit het met de verkeersbelasting?

Voor een mobilhome is geen belasting op inverkeerstelling (BIV) verschuldigd. De jaarlijkse verkeersbelasting hangt af van de maximaal toegelaten massa (MTM). In Vlaanderen gaat het tarief van 92,4 euro voor mobilhomes met een MTM van 1.500 kilogram tot 290,40 euro voor campers met een MTM van 11.000 kilogram en meer.

Weet dat een kampeervoertuig vóór de ingebruikname en vervolgens jaarlijks een technische keuring moet ondergaan.

5. Is een verzekering verplicht?

Wie met een camper de baan op wil, moet verplicht een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) sluiten. Die kan aangevuld worden met een waaier aan dekkingen: rechtsbijstand voor juridische geschillen, een reisbijstand voor pech, een bestuurders- en passagiersverzekering en diverse formules van een omniumdekking. De meest uitgebreide formules bevatten extra waarborgen zoals een langere periode zonder waardeverlies, een vergoeding als vervoerde voorwerpen beschadigd of gestolen worden, en een monovolume als vervangwagen.

+ 8,6%
Stijging van inschrijvingen
Volgens de Belgian Caravan-Camping and Motorhome Association (BCCMA) waren vorig jaar 12.085 campers ingeschreven, een stijging met 8,6 procent op jaarbasis.

De tariefcriteria voor een BA en omnium zijn in grote lijnen vergelijkbaar met die voor een gewone autoverzekering. ‘Voor een mobilhome houdt AG voor de BA ook rekening met de frequentie van gebruik. Heeft het gezin nog een ander voertuig en dient de motorhome alleen om op vakantie te gaan, dan is het tarief een stuk lager dan als die ook voor de dagelijkse verplaatsingen gebruikt wordt’, zegt Gerrit Feyaerts, de woordvoerder van AG Insurance.

Gemiddeld bedraagt de verzekeringspremie Burgerlijke Aansprakelijkheid voor een mobilhome bij AG 180 euro. Komt daar een dekking voor brand, diefstal, glasbreuk en schade door natuurkrachten bij, dan wordt gemiddeld 470 euro betaald. Zeker de eerste jaren wordt vaak gekozen voor een volledige omnium, wat gemiddeld 880 euro kost. ‘Voor mobilhomes is het belangrijk alle toebehoren en opties op te nemen in de verzekerde waarde om een zo volledig mogelijke dekking te krijgen bij een schadegeval’, adviseert Feyaerts.

6. Mag u met een camper staan waar u wilt?

‘In Europa mag je niet wildkamperen in de publieke ruimte. Alleen op sommige plaatsen in Zweden en Noorwegen is dat toegestaan’, zegt Palmers. ‘Wie met een camper reist, kan terecht op de klassieke campings. De jongste jaren stijgt ook het aantal erkende camperparks sterk.’ Die zijn bedoeld om er een nacht te blijven en door te reizen. Er is een grote diversiteit in de inrichting, zowel op het vlak van het aantal plaatsen als de faciliteiten. Denk aan een sanitair blok, een watertappunt, elektriciteit en een installatie om afvalwater achter te laten.

Door de coronacrisis zien we een nieuwe trend: mensen die in hun tuin een camperplaats ter beschikking stellen. Een soort Airbnb voor campers.
Patrick Palmers
Directeur van Pasar Kamperen

In België ontwikkelen steeds meer toeristische gemeenten camperplaatsen, weet Palmers. Hetzelfde geldt voor het buitenland. ‘Intussen hebben alle Europese steden een camperpark. Zo is er een met uitzicht op het IJ in Amsterdam. In Frankrijk is er dan weer het systeem van France Passion. Voor 30 euro word je lid en krijg je een gids met meer dan 2.000 overnachtingsplaatsen bij boeren en wijnbouwers. Je mag één nacht gratis overnachten als je deelneemt aan het agrotoerisme.’

De prijs voor een overnachting hangt doorgaans samen met de faciliteiten. ‘Voor een plaats met faciliteiten moet je rekenen op 10 à 20 euro per nacht. Een richtprijs voor een overnachting op een camping is 40 euro in het hoogseizoen en 20 euro in het laagseizoen’, zegt Palmers. ‘Door de coronacrisis zien we een nieuwe trend: mensen die in hun tuin een camperplaats ter beschikking stellen. Een soort Airbnb voor campers.’

7. Met welke andere kosten moet u rekening houden?

Het spreekt voor zich dat u met uw camper moet tanken. Het brandstofverbruik hangt af van het type camper. Naarmate uw motorhome groter en zwaarder is, zult u ook meer moeten betalen voor tolwegen en een oversteek met een ferry.

Net als een gewone auto moet een camper elk jaar naar de garage voor een onderhoud. ‘De prijs zit in de grootteorde van 200 euro’, zegt Palmers.

Wie zijn mobilhome niet thuis kan stallen, moet een veilig onderkomen huren. De meeste eigenaars kiezen voor een gespecialiseerd opslagmagazijn. Reken op zo’n 500 euro per jaar voor een parking. Daar kan 100 à 200 euro bijkomen wegens de lengte van het voertuig.

‘Wie een deel van die kosten wil recupereren, kan via een verhuurplatform zoals Goboony zijn camper delen. Het is niet makkelijk een verzekeraar voor de verhuur te vinden, maar het kan wel’, zegt Palmers.

Huren als opstapje naar kopen

Om uit te zoeken of reizen met een camper iets voor u is, kunt u er eerst een huren. De huurprijzen verschillen naargelang het seizoen. Reken in het laagseizoen voor een camper voor vier personen op 500 à 600 euro per week. In mei, juni of september zitten de prijzen in de buurt van 800 euro. In het hoogseizoen moet u in een budget tussen 1.100 en 1.300 euro per week voorzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud