Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe wordt uw tak23-fonds belast?

Tak23-fondsen worden op een andere manier belast dan klassieke fondsen. We zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Op fiscaal vlak bieden tak23-fondsen meer voordelen dan klassieke bancaire beleggingsfondsen. Voor tak23-fondsen is geen beurstaks verschuldigd. Ook de Reynderstaks, die wordt afgehouden als u een fonds verkoopt met minstens 10 procent obligaties of vastrentende effecten, geldt niet voor een tak23-fonds.

In principe is bij tak23-fondsen geen sprake van een roerende voorheffing, al zijn er uitzonderingen.

In principe is bij tak23-fondsen geen sprake van een roerende voorheffing, al zijn er uitzonderingen. Bij een verzekeringsfonds met kapitaalbescherming en een looptijd korter dan acht jaar is wel roerende voorheffing verschuldigd.

Verzekeringstaks

De vrijstelling voor beurstaks en roerende voorheffing betekent niet dat de tak23-fondsen volledig vrijgesteld zijn van belastingen. Bij elke instap betaalt u een verzekeringstaks van 2 procent op de gestorte premie. Als u 10.000 euro belegt in een tak23-fonds, moet u 200 euro verzekeringstaks betalen. Als die taks betaald is, zijn er geen bijkomende belastingen meer, ongeacht de meerwaarde die u er later op boekt.

2
procent
Bij elke instap betaalt u een verzekeringstaks van 2 procent op de gestorte premie.

De verzekeringstaks betaalt u niet als u kiest voor een tak23-fonds binnen de formule van een pensioenspaarverzekering. Via die formule kunt u een pensioenkapitaal opbouwen met fiscaal voordeel. De stortingen in die fondsen bieden jaarlijks een fiscaal voordeel in de vorm van een belastingvermindering. Daar staat een taks van 8 procent tegenover als u 60 jaar wordt.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud