Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Is uw spaargeld veilig in een fonds?

Als uw bank failliet gaat, wordt uw spaargeld in een beleggingsfonds niet aangetast.

Beleggingsfondsen zijn aparte vennootschappen. Dat biedt het voordeel dat ze bij een faillissement van de uitgevende bank niet tot de boedel van de bank gerekend worden. Ze staan niet op de balans van de bank. Dat betekent dat u op elk moment recht blijft hebben op de werkelijke waarde (inventariswaarde) van het fonds. Dat is de waarde van de onderliggende effecten. In die zin is uw spaargeld veilig.

Die veiligheid betekent niet dat u geen verlies kunt boeken met een fonds. Door te beleggen in een fonds is uw spaargeld onderworpen aan de grillen van de financiële markten. Tijdens de financiële crisis van 2008 verloren beleggingsfondsen die volledig in aandelen belegden soms meer dan 50 procent van hun waarde door de beursmalaise. Door de spreiding in verschillende effecten is de kans echter klein dat uw fonds volledig waardeloos wordt.

De veiligheid betekent niet dat u geen verlies kan boeken met een fonds.

In uitzonderlijke omstandigheden kan het fonds wel een berekening van de inventariswaarde opschorten als de handel in de onderliggende effecten volledig is stilgevallen. Dat was het geval in 2008 met fondsen die belegden in geldmarktinstrumenten. Enkele fondsen in Europa werden daardoor voor een paar weken bevroren. De beleggers konden niet uitstappen. Ze moesten wachten tot opnieuw een koers werd gevormd voor de onderliggende effecten.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud