Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Waar kunt u een fonds kopen en wie bepaalt de prijs?

Voor beleggingsfondsen moet u bij een bank of een makelaar zijn. Bijna elke bank in ons land biedt toegang tot fondsen.

Klassieke beleggingsfondsen zijn niet-beursgenoteerd. U kunt ze niet zoals een aandeel kopen of verkopen op de beurs. De waarde van een fonds wordt dan ook niet bepaald door vraag en aanbod. Het is niet omdat meer mensen hetzelfde fonds kopen dat het fonds duurder wordt. De waarde wordt bepaald door de waarde van de onderliggende beleggingen. Daarom spreken we bij fondsen over inventariswaarde, en niet over koers. Als de aandelen waarin het fonds belegt minder waard worden, wordt het fonds ook minder waard.

Wie een deelbewijs van een fonds wil kopen, hoeft niet zoals bij een aandeel een verkoper te vinden.

Om te garanderen dat beleggers hun fonds steeds kunnen kopen en verkopen, zorgt de bank ervoor dat het aantal deelbewijzen van het fonds kan variëren. Wie een deelbewijs van een fonds wil kopen, hoeft niet zoals bij een aandeel een verkoper te vinden. Als er geen verkopers zijn, treedt de bank op als tegenpartij en zal ze een extra deelbewijs creëren. Door die structuur wijzigt het aantal deelbewijzen van een fonds voortdurend en heeft het een 'open' karakter. Daarom is de juridische naam van de meeste fondsen Beleggingsvennootschappen met Variabel Kapitaal (bevek), of in het Frans Sociétés d’Investissement à Capital Variable (sicav).

Eén keer per dag

Omdat de meeste fondsen in meer dan 100 aandelen of obligaties beleggen, wordt de inventariswaarde slechts één keer per dag - of voor sommige fondsen zelfs één keer per maand - berekend. Als u beslist te kopen of te verkopen, doet u dat aan de volgende inventariswaarde. U weet nooit op voorhand tegen welke waarde u verkoopt. Het duurt minstens één dag voordat de transactie is doorgevoerd. Om die reden kunt u de klassieke beleggingsfondsen alleen bij een bank kopen.

Bij trackers gebeurt de berekening van de waarde van het fonds in realtime.

Anders loopt het bij trackers, de beursgenoteerde indexfondsen. Daar gebeurt de berekening van de waarde van het fonds wel in realtime. De waarde wijzigt voortdurend. Trackers noteren op de beurs zodat u ze altijd kunt kopen of verkopen. Maar ook hier geldt het open karakter. Als er meer kopers dan verkopers zijn, worden extra deelbewijzen gecreëerd. Vraag en aanbod bepalen de koers niet.

Bevak

Ten slotte zijn er fondsen waarvan het aantal deelbewijzen niet verandert, de gesloten fondsen. Dat zijn beleggingsvennootschappen met vast kapitaal (bevak). Bij die fondsen bepaalt vraag en aanbod wel de prijs. Dezelfde filosofie als bij aandelen is van toepassing. Als er veel kopers opduiken voor het fonds, wordt het duurder, ongeacht of de onderliggende beleggingen van het fonds duurder zijn geworden. Er zijn slechts een beperkt aantal fondsen met een 'gesloten' karakter. Vaak zijn het fondsen die beleggen in activa die minder vlot verkoopbaar zijn. De vastgoedbevaks zijn een goed voorbeeld. Door hun aard zijn die gesloten fondsen beursgenoteerd en moet u ze via een makelaar op de beurs kopen of verkopen.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud