Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een handig product om op de beurs te beleggen zonder dat u zelf de financiële kennis moet hebben.

Als u een fonds koopt, selecteert een professionele fondsbeheerder een mandje aandelen en/of obligaties voor u zodat u niet zelf de financiële markten moet opvolgen. Dat brengt ons tot een tweede voordeel van een beleggingsfonds. Het is een gespreide portefeuille van tientallen effecten. Dat betekent dat u met een fonds niet wedt op de toekomst van één bedrijf, maar dat u uw spaargeld verdeelt over meerdere bedrijven. Daardoor sluit u de kans uit dat u al uw centen verliest als een onderneming failliet gaat.

Fondsen bieden de mogelijkheid in moeilijk toegankelijke markten te beleggen.

Advertentie

Een ander voordeel is dat fondsen de mogelijkheid bieden in moeilijk toegankelijke markten te beleggen. Er bestaan fondsen die bijvoorbeeld in een mandje Indonesische aandelen beleggen. Zelf zo’n mandje aandelen samenstellen is een stuk moeilijker omdat u als Belgische belegger vaak geen toegang hebt tot exotische beurzen.

Types

Er zijn zes types fondsen, afhankelijk van het soort beleggingen waarin ze investeren. Er zijn aandelenfondsen, obligatiefondsen, vastgoedfondsen en geldmarktfondsen. Die laatste investeren in kortlopende vastrentende beleggingen zoals schatkistcertificaten. Verder zijn er gemengde fondsen, die in aandelen, obligaties en andere effecten beleggen, en fondsen met kapitaalbescherming, die het beginkapitaal op eindvervaldag garanderen.

Belgen kunnen kiezen uit meer dan 10.000 fondsen die in ons land geregistreerd zijn.

Advertentie

De belangrijkste categorie in België zijn de gemengde fondsen. Die vertegenwoordigen de helft van het spaargeld dat Belgen in fondsen investeren. Belgen kunnen kiezen uit meer dan 10.000 fondsen die in ons land geregistreerd zijn. Bijna alle banken in ons land bieden fondsen aan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.