Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat is een tracker?

Een tracker is een beursgenoteerd indexfonds en behoort tot de familie van de beleggingsfondsen.

Het grote verschil tussen een tracker en een klassiek beleggingsfonds is de beursnotering. Trackers zijn genoteerd op de beurs en vertonen daarom gelijkenissen met aandelen. Maar daar houdt de vergelijking op.

Bij trackers is geen klassieke fondsbeheerder aan het werk.

Trackers bestaan, net als klassieke fondsen, uit een gespreide portefeuille van aandelen of obligaties. Bij trackers is geen klassieke fondsbeheerder aan het werk. Ze doen niets anders dan een bepaalde index kopiëren om hetzelfde rendement van de index te halen. Het gaat met andere woorden over passief beheer.

Passief beheer

Dossier: Trackers

De Tijd dompelt u onder in de boeiende wereld van Exchange Traded Funds (ETF’s), ook wel trackers genoemd. Welke soorten trackers bestaan er? En waar zitten de addertjes onder het gras?

Dat, en meer, leest u op de dossierpagina.

Bij klassieke fondsen is de doelstelling doorgaans beter te doen dan de marktindex. De fondsen worden actief beheerd door een beheerder die de aandelen of obligaties kiest. Daarvoor rekenen de fondsen hogere kosten aan dan de passief beheerde fondsen.

Slagen actief beheerde fondsen in hun opdracht beter te doen dan hun goedkopere indexvolgers? Veel onderzoekers hebben zich op die vraag toegelegd. De resultaten verschillen naargelang het type fonds dat ze onderzochten of de periode waarover het onderzoek liep. Eén zaak staat vast. Een groot deel van de actief beheerde fondsen slaagt er niet in het indexfonds systematisch te kloppen.

Voor beleggers betekent dat dat ze het best fondsen zoeken die erin slagen hun referentie-index regelmatig te kloppen. In het andere geval is een tracker een beter alternatief.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud