Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Welke fondsenspaarplannen bestaan er?

Bijna alle banken bieden fondsenspaarplannen aan. Tussen de plannen zijn er kleine verschillen.

Het minimumbedrag en de frequentie waarmee u kunt beleggen zijn een eerste verschil. Bij de meeste plannen kunnen stortingen al van 25 tot 50 euro. De minimale frequentie kan variëren van wekelijks tot jaarlijks, maar vaak heeft u de keuze uit meerdere frequenties.

Naargelang de bank is er een groot verschil in het aanbod van fondsen. Dat kan variëren van een tiental tot een paar honderd fondsen waaruit u kunt kiezen. Terwijl de grootbanken uitsluitend eigen huisfondsen ter beschikking stellen, heeft u bij fondsensupermarkten zoals Deutsche Bank, MeDirect, BinckBank en Keytrade de keuze uit fondsen van verschillende fondsenhuizen.

Naargelang de bank is er een groot verschil in het aanbod van fondsen. Dat kan variëren van een tiental tot een paar honderd fondsen waaruit u kunt kiezen.

In de meeste spaarplannen kunt u slechts één fonds per plan kiezen. Als u in meerdere fondsen wilt beleggen, moet u meerdere fondsenspaarplannen afsluiten.

Kosten

Verder onderscheiden de fondsenspaarplannen zich ook in de kosten. Sommige spelers rekenen geen instapkosten aan, bij andere spelers lopen de instapkosten op tot 3 procent. Die worden aangerekend bij elke aankoop. Als u uw plan lang aanhoudt, worden die kosten uitgevlakt. Houdt u de fondsen tien jaar bij, dan betekenen instapkosten van 3 procent nog een jaarlijkse kostprijs van ruwweg 0,3 procent.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud