Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe werkt een spaarboekje?

De vergoeding op een gereglementeerd spaarboekje bestaat uit een basisrente en een getrouwheidspremie. Er is een wettelijke minimumopbrengst van 0,11 procent.

Een spaarrekening openen kan bij de meeste banken online en is doorgaans gratis. U kunt kiezen tussen twee soorten rekeningen: een gereglementeerd of een niet-gereglementeerd spaarboekje.

Een gereglementeerde spaarrekening moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet de vergoeding bestaan uit een basisrente én een getrouwheidspremie. De rekening moet ook in euro zijn uitgedrukt.
Wettelijk is vastgelegd dat het rendement van een gereglementeerd boekje niet onder 0,11 procent (0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie) mag zakken. Als gevolg van de lage marktrente zit zowat twee derde van de boekjes op dat wettelijk minimum.

Advertentie

De basisrente krijgt u ten laatste vanaf de kalenderdag die volgt op de kalenderdag van de storting. De getrouwheidspremie krijgt u voor geld dat minstens twaalf maanden op uw rekening staat.

12
maanden
De getrouwheidspremie krijgt u voor geld dat minstens twaalf maanden op uw rekening staat.

De basisrente wordt één keer per jaar uitbetaald (rond 1 januari), de getrouwheidspremie elk kwartaal. Uw bank mag de basisrente op ieder moment aanpassen, de getrouwheidspremie geldt dan weer voor een periode van twaalf maanden. Stel dat u vandaag geld stort op uw rekening, dan geldt voor die storting de getrouwheidspremie van dat moment. Als de bank de premie aanpast, kan dat alleen voor nieuwe stortingen, niet voor bestaande. Als de periode van twaalf maanden gepasseerd is, geldt de premie van dat moment.

Kunt u uw spaargeld voor lange tijd missen, dan is een boekje met een hoge getrouwheidspremie iets voor u. Wilt u geregeld geld van uw spaarrekening halen, dan kiest u het best voor een boekje met een hoge basisrente. Al is ‘hoog’ in deze tijden van lage marktrentes relatief

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.