Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

10 wijsheden over geld

Wijzen, filosofen en geleerden hebben altijd al hun licht geworpen op geldzaken. Hun advies is soms eeuwen oud, maar blijft vaak verrassend actueel.
Advertentie

(tijd/money) - Wie op zoek is naar beleggingsadvies hoeft heus niet aan de lippen te hangen van moderne goeroes en profeten. Deze 10 klassieke uitspraken over geld helpen je al een heel eind op weg:

1. Wees bescheiden

"Als je iets niet weet, geef dan toe dat je het niet weet – dat is kennis" (Confusius)

Je geld beleggen betekent alles in handen leggen van een toekomst die niemand kan voorspellen. Wees dus bescheiden en besef dat je geen glazen bol hebt. Hoogmoed komt voor de val.

2. Neem berekende risico's

"Hij die overdreven voorzichtig is zal weinig bereiken" (Friedrich von Schiller)

Je eigen grenzen kennen betekent natuurlijk niet dat je helemaal niets moet doen. Het is een regel van de markt dat je opbrengsten evenredig zullen zijn aan de risico's die je neemt. Laat je dus nooit wijsmaken dat een beleggingsproduct hoge opbrengsten en lage risico's combineert.

3. Zorg voor een appeltje voor de dorst

"Voor de oude dag en de noden, spaar wanneer je kan; geen ochtendzon die een hele dag schijnt" (Benjamin Franklin)

Spaargeld opzijleggen heeft pas zin als je er op de juiste momenten een beroep kan op doen. Zorg dus dat je tegen je pensioenleeftijd zeker het nodige kapitaal hebt opgebouwd. Maar ook daarvoor kan je zo'n appeltje voor de dorst soms gebruiken. Je weet immers nooit wanneer je plots extra geld nodig hebt.

4. Wed nooit op één paard

"Het is eigen aan een wijze man dat hij vandaag al aan morgen denkt en nooit op één paard wedt" (Miguel de Cervantes)

Risico vermijden kan je niet, het spreiden wel. Zorg voor een goede mix in je beleggingsportefeuille en kies niet voor producten die blootgesteld zijn aan dezelfde risico's. Stop dus niet al je geld in dollargevoelige bedrijven of ondernemingen wiens resultaten erg van de olieprijs afhangen.

5. Het gemiddelde is je vriend

"De beste manier om populaire aandelen in je portefeuille te stoppen is de aankoop van een indexfonds" (Warren Buffett)

Een goede raad uit de mond van een superbelegger en eigenlijk een variant op de bovenstaande regel. Indexfondsen volgen de markt en bieden dus zekerheid op lange termijn.

6. Volg de grote massa niet

"Mode is gemaakt om niet in de mode te zijn" (Coco Chanel)

Winst maken op de beurs doe je door anderen voor te zijn. Springen alle beleggers plots op een ondergewaardeerd aandeel, dan brengt het je weinig of niets op van mee te investeren. De echte winsten worden gemaakt door wie nog voor de andere het potentieel van een bedrijf weet in te zien. Wie liever geen stap in het onbekende zet, kan echter beter de vorige regel volgen.

7. Ga laag

"Als een bedrijf 1 dollar waard is en ik het kan kopen voor 40 cent, dan staat me heel wat goeds te wachten" (Warren Buffett)

Opnieuw Buffett, met dit keer een goede raad voor alle pessimisten. Een aandeel dat laag noteert is in zijn ogen vaak een buitenkansje. Op voorwaarde natuurlijk dat beleggers het bedrijf onterecht afgestraft hebben. Wie geduld heeft, zal de koers opnieuw zien stijgen.

8. Kijk verder dan je neus lang is

"De wereld is een boek. Wie niet reist, blijft op de eerste pagina" (Sint Augustinus)

De meest beloftevolle nieuwe bedrijven noteren niet in de Bel20. Meer nog: de echte groeimarkten zijn per definitie exotisch. Schuw je het avontuur niet, dan zijn landen als China of India de place to be.

9. Ga ervoor

"Om iets te willen heb je evenveel energie nodig dan om het te plannen" (Eleanor Roosevelt)

Financiële planning is natuurlijk belangrijk, maar mag ook geen obsessie worden. De beurs wacht niet tot jij je rekenmachine hebt bovengehaald. Je kan dus maar beter voorbereid zijn, je beleggingen door en door kennen en het ijzer smeden terwijl het warm is.

10. Denk aan het einde

"Stel alleen uit tot morgen de dingen die je op je sterfbed onafgewerkt kunt veroorloven" (Pablo Picasso)

Het klinkt mooi, maar Picasso zelf had tijdens zijn leven geen testament opgesteld waardoor zijn nazaten jarenlang in een juridische strijd met de Franse staat verwikkeld zaten. Wees slimmer dan Picasso en plan je levenseinde op tijd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud