Netto Het antwoord op al uw geldvragen

15 spaarboekjes waarmee u de inflatie klopt

Er zijn spaarrekeningen die een hogere rente bieden dan de inflatie. Maar van stijgende rentes is nog lang geen sprake.

Meer dan een basisrente van 2 procent moeten spaarders niet verwachten van hun spaarboekje. Maar in combinatie met een getrouwheidspremie zijn er wel 15 rekeningen die een hogere totaalrente bieden dan het inflatiecijfer van 2,26 procent. De nettowinst varieert van een schamele 0,04 procent tot 0,74 procent.

Spaarders moeten zich meestal wel verzoenen met een hoge getrouwheidspremie en die wordt pas verworven na een jaar. Concreet: wie vroeger geld van de rekening haalt, verliest de premie en dus ook het grootste deel van het spaarrendement. Die spaarrekeningen zijn niet weggelegd voor wie vooral flexibiliteit verwacht van zijn spaarcenten. De getrouwheidsrekening van NIBC Direct staat aan de kop van het spaarpeloton. Ter vergelijking: de klassieke spaarrekeningen bij de grootbanken bieden een totaalrente van 1 procent (BNP Paribas Fortis en Belfius) of 1,25 procent (ING en KBC).

Hogere rentes?

'Spaarders moeten voor het einde van 2014 niet dromen van hogere rentes', ontneemt ING-econoom Philippe Ledent alle hoop op hogere spaarrentes. Daarvoor zou onder meer het rentetarief van de Europese Centrale Bank (ECB) moeten opveren, maar laat de meeste waarnemers er net van uitgaan dat de ECB donderdag nog eens de knip zet in dat rentetarief.

Dat heeft indirect ook een impact op de spaarrentes en bij elke renteverlaging zijn er altijd enkele banken die hun spaarrentes daaraan aanpassen. Niet dat ze daarvoor altijd wachten op een rentebeslissing van de ECB, want vorige maand verlaagden onder meer Rabobank.be, Landbouwkrediet, AXA en Bank van de Post hun spaartarieven.

Termijnrekeningen en spaarverzekeringen?

Het zijn overigens niet enkel de rentes van spaarrekeningen die onder druk staan. Deze week verlaagden BNP Paribas Fortis, Fintro en KBC de rentevergoedingen van hun termijnrekeningen. KBC zette ook al de knip in de gewaarborgde rente van zijn Life Capital-spaarverzekering (tak21). Hogere rendementen zijn er enkel voor wie meer risico's wil nemen. En volgens sommigen geldt dat ook voor eenvoudige spaarrekeningen. 'Een hoge spaarrente verbergt in veel gevallen een hoog risico. Spaargeld wordt ingezet waar het opbrengt, en vandaag = hoog risico', verkondigt Geert Noels op Twitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud