Netto Het antwoord op al uw geldvragen

2.300 Belgen geven rente op spaarboekje aan

Door de forse daling van de rente ontvangen steeds minder landgenoten op hun spaarboekjes meer rente dan het fiscaal vrijgestelde bedrag. Steeds minder Belgen geven die rente dan ook aan.
De aangiften van inkomsten op spaarboekjes dalen fors omdat de rente sterk is gedaald. Daardoor overschrijden almaar minder Belgen het vrijgestelde bedrag. ©Photo News

Het aantal Belgen dat op de belastingaangifte de inkomsten uit spaarboekjes aangeeft, is in het aanslagjaar 2018 (inkomsten 2017) gedaald naar 2.301. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. In 2017 deden nog 3.972 landgenoten zo’n aangifte en in 2016 zelfs 8.198.

De aangiften van inkomsten op spaarboekjes dalen fors omdat de rente sterk is gedaald. Daardoor overschrijden almaar minder Belgen het vrijgestelde bedrag.

In het aanslagjaar 2018 was de spaarrente tot 1.880 euro vrijgesteld van roerende voorheffing. Omdat veel banken toen al de spaarrente hadden verlaagd naar 0,11 procent, waren spaartegoeden tot 1.709.091 euro vrijgesteld.

©Mediafin

De inning van de taks gebeurt op twee manieren. Als een Belg bij één bank meer rente ontvangt dan het vrijgestelde bedrag, houdt de bank 15 procent roerende voorheffing in op de schijf boven de vrijstelling. Als iemand bij meerdere banken apart telkens minder int dan het vrijgestelde bedrag maar in totaal de vrijstelling overschrijdt, moet hij aangifte doen.

De fiscus inde in 2018 amper 1,8 miljoen euro voorheffing op spaarboekjes. In 2017 was dat nog 3,2 miljoen. Die bedragen omvatten de aangegeven sommen en die die zijn geïnd door de banken. Financiën weet niet bij hoeveel Belgen de banken roerende voorheffing hebben geïnd.

De aangiften van inkomsten op spaarboekjes zullen in het aanslagjaar 2019 wellicht stijgen, omdat de fiscale vrijstelling is verlaagd naar 960 euro. Bij een rente van 0,11 procent is nog 872.727 euro vrijgesteld van belasting.

Johan Thijs, de topman van KBC, stelde onlangs voor de fiscale vrijstelling voor het spaarboekje uit te breiden naar alle financiële producten. De federale regering deed al een stap in die richting. Ze voerde een vrijstelling in voor 640 euro aan dividenden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud