Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

7 lessen van een miljardair

Welke aandelen zijn de moeite om in te investeren? John Templeton wist het als geen ander en werd al gauw één van de rijkste mensen ter wereld.
Advertentie

(netto/forbes) – Beleggen in aandelen is niet zomaar een loterij. Een portie geluk is natuurlijk altijd mooi meegenomen, maar je beschikt maar best over een goede visie. Zo’n visie had de Amerikaan John Temleton. Of beter: Sir John Templeton, want hij werd door de Engelse Queen tot ridder geslagen.

Met zijn gedurfde investeringen werkte Templeton zich op tot één van de rijkste mensen ter wereld. Op zijn 26ste leende hij 10.000 dollar waarmee hij telkens 100 aandelen kocht in 104 bedrijven. Driekwart van die bedrijven balanceerden op het randje van het faillissement. Toch zouden ze hem enkele jaren later fabelachtige winsten opleveren. En opvallend: slechts vier bedrijven bleken achteraf waardeloos.

Wat was zijn succesrecept?

Investeer over de grenzen heen

Na zijn studies ondernam Templeton een wereldreis die hem in 35 landen bracht. Al gauw merkte hij dat er ook buiten de Verenigde Staten heel wat kansen voor het grijpen lagen. En die vaststelling deed hij al in de jaren dertig toen er van globalisering nog geen sprake was. Toch was het voor de miljardair niet meer dan logisch om zich niet door landsgrenzen te laten beperken.

Ga tegen de stroom in…

“De vraag is niet: waar ziet het er goed uit. Wel: waar gaat het slecht?”, is één van de boutades waarmee Templeton zich onsterfelijk maakte. Daarin ligt meteen de grootste uitdaging van investeren want het is uiterst moeilijk om tegen de stroom in te gaan en toch succes te boeken. Maar eens dat lukt, hoor je wel de kassa rinkelen.

… maar let er op dat de basis goed is

Beleggen in bedrijven of sectoren waar het slecht gaat, is één ding. Uitzicht hebben op beterschap is nog iets anders. Daarom moet je vooral oog hebben voor de onderliggende basis op lange termijn. Als die goed zit, is het de moeite om te investeren.

Schuw geen risico’s

In de jaren zestig belegde het investeringsfonds van Templeton meer dan zestig procent van haar kapitaal in Japan. Zoiets is tegenwoordig onmogelijk en een fondsenmanager die zoiets presteert, zou prompt aan de deur worden gezet. Voor de Amerikaan daarentegen was een dergelijke gok geen taboe. Gokken mag, zolang je maar kan bewijzen dat er heel wat kansen in het verschiet liggen die je niet aan je neus voorbij kan laten gaan.

Doe niets overhaast

Templeton was in de eerste plaats een investeerder, geen ‘trader’. Maar zelfs voor geduldige investeerders is het frustrerend om een goedkoop aandeel te kopen dat vervolgens nóg in waarde daalt. Daarom raadt Templeton aan om je nieuwe investeringsideeën op een wachtlijst te zetten of om er slechts een beperkt aantal van te kopen vooraleer je je er helemaal op stort. Want als het echt een koopje is, is haast volgens de miljardair helemaal niet nodig.

Laat je niet opslorpen door de massa

Wie zich enkel veilig voelt in de kudde, zal nooit uitzonderlijke prestaties leveren. Templeton vatte dat ook heel letterlijk op. Hij verhuisde uit het financiële hart van Manhattan en nam zijn toevlucht tot de Bahamas. Het gunstige belastingregime was daar natuurlijk niet vreemd aan. Maar volgens de Amerikaan nam hij ook betere beslissingen toen hij wat verder van Wall Street was verwijderd.

Kijk niet naar de richting van markt

Voor Templeton maakt het niet uit of de markt gunstig of slecht evolueert. “Ik vraag me dat nooit af, want ik weet het antwoord toch niet. Trouwens, dat doet er ook niet toe”, klonk het ooit in Forbes. “Ik ga in verschillende landen op zoek naar aandelen die heel laag noteren tegenover wat ze voor mij waard zijn. Veertig jaar ervaring heeft me geleerd dat je veel geld kan verdienen zonder dat je weet hoe de markt zal evolueren.”

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud