Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belfius verlaagt spaarrente als eerste naar 0,3 procent

Belfius verlaagt als eerste Belgische grootbank de rente op het klassieke spaarboekje naar 0,3 procent. De bank knipt ook in de rente op een aantal andere populaire spaarproducten. 'Nu ook de Duitse economische motor begint te sputteren, zal de Europese Centrale Bank haar rentebeleid zeker niet herzien', verklaart hoofdeconoom Geert Gielens.
Advertentie
©BELGA

De bodem in de rentetarieven is nog niet bereikt. Belfius verlaagt de basisrentevoet op een spaarboekje van 0,25 naar 0,15 procent. De getrouwheidspremie blijft op 0,15 procent. In totaal brengt een spaarboekje bij Belfius dus nog 0,3 procent rente op.

Ook de rente op andere spaarrekeningen zoals de Getrouwheidsspaarrekening, de Belfius Spaarrekening + en de onlinespaarrekeningen gaan 10 basispunten lager. De rente op kasbons en termijnrekeningen vanaf een looptijd van vier jaar gaat eveneens lager.

De kans is groot dat de andere grootbanken het voorbeeld van Belfius snel zullen volgen. Vandaag bieden de meeste klassieke spaarrekeningen nog een vergoeding van 0,4 procent.

Naar de oorzaak van de nieuwe renteknip is het niet lang zoeken. Het soepel monetaire beleid van de Europese Centrale Bank maakt het voor de banken moeilijk om spaarders een hoger rendement te bieden.   

'Sinds eind oktober schommelt het rendement op Belgische staatspapier met een looptijd van 3 jaar rond 0,05 procent, terwijl de vergoeding van papier op 1 jaar eigenlijk onbestaande is. Dit rendement is zelfs een tijdje negatief geweest. De rente op tienjaarspapier is sinds begin januari dan weer meer dan gehalveerd van 2,68 procent naar 1,15 procent deze week', stelt Belfius in een persbericht.

Door die lage rente op overheidspapier haalt de bank weinig rendement op de herbelegging van spaartegoeden van klanten. Dat zorgt er voor dat de rente op de spaarboekjes neerwaarts wordt herzien.  

'Nu ook de Duitse economische motor begint te sputteren, zal de Europese Centrale Bank haar rentebeleid zeker niet herzien', is  Geert Gielens weinig hoopvol gestemd. De hoofdeconoom van Belfius geeft toe dat het vandaag weinig zin heeft om kapitaal op het spaarboekje te laten staan. 'De inflatie – het tempo waarin onze koopkracht vermindert – mag dan bijzonder laag zijn, al het geld op een spaarrekening parkeren is in deze context van historisch lage intrestvoeten wellicht niet aan te raden.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud