Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belg drukt spaarboekje nog dichter tegen het hart

De Belg blijft koppig geld parkeren in spaarrekeningen. De stijging van de totale tegoeden staat op het conto van de grootbanken.
Bij ING daalden de totale spaartegoeden omdat de bank de voorwaarden aanpaste voor bedrijfsklanten. ©ANP XTRA

Ondanks de lage rentevergoedingen slagen bankiers er niet in de populariteit van spaarboekjes af te remmen. In de afgelopen zes maanden konden adviseurs bij kleinere banken het tij blijkbaar vlotter keren. Daar is door het succes van beleggingsfondsen het bedrag op de boekjes lichtjes gedaald. AXA meldt dat de 200 miljoen euro minder op spaarrekeningen gecompenseerd wordt door ruim 300 miljoen euro extra in fondsen.

Het aantal gereglementeerde spaarrekeningen en het maximale bedrag voor bedrijven werd ingeperkt.

ING

Ook Belfius merkt meer appetijt voor producten met hogere rendementen. ‘De trend naar beleggingen in vastgoedvennootschappen met een hoog dividendrendement, gestructureerde producten en beleggingsverzekeringen zet door’, luidt het. Vermogende klanten kunnen sinds kort terecht bij Belfius Immo om hun geld in nieuwbouwappartementen te steken. Bij Belfius gingen de spaartegoeden wel nog omhoog.

©MEDIAFIN

De inflatie in België ligt vele malen hoger dan de spaarrente. Daardoor kunnen spaarders jaar na jaar minder kopen voor hun geld. In juni was elke euro 1,6 procent minder waard dan een jaar geleden. Om de ontwaarding van hun geld voor te blijven zijn spaarders gedwongen een hoger rendement te zoeken. Daarvoor moeten ze risico’s nemen, wat onzekerheid biedt over de toekomstige opbrengsten. Maar spaarders die niets ondernemen, kunnen er zeker van zijn dat ze jaar na jaar minder kunnen kopen met hetzelfde spaarsaldo.

Ook voor de banken is het interessant het geld van de klanten te leiden naar producten waarvoor ze hogere commissies of lopende kosten kunnen aanrekenen.

Bedrijven in de kou

Voor de gereglementeerde spaarrekeningen geldt de wettelijk verplichte minimumrente van 0,11 procent. In februari 2016 waarschuwde Johan Thijs, de CEO van KBC, dat die minimumrente een gevaarlijke combinatie vormde met de nulrente van de Europese Centrale Bank. De banken dreigen hun broek te scheuren aan spaarrekeningen. Als ze overtollig geld bij de Europese Centrale Bank parkeren, betalen ze immers een strafrente van -0,4 procent.

De regering weigerde om die minimumrente van 0,11 procent te laten vallen. De banken namen daarop zelf maatregelen om hun winstmarges te beschermen. Enkele banken trokken de kosten op of namen maatregelen om bedrijven minder dan die minimumrente te kunnen geven.

BNP Paribas Fortis deed in maart zo’n ingreep. Het zette de gereglementeerde spaarrekeningen van bedrijfsklanten om in niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Daardoor is de bank niet langer verplicht de wettelijke minimumrente te betalen voor die klanten. Op die niet-gereglementeerde rekeningen is een nulrente of zelfs een negatieve rente mogelijk.

Uitgezuiverd staat er 3,8 miljard euro minder op gereglementeerde spaarrekeningen bij BNP Paribas Fortis. Maar als we rekening houden met de voormalige gereglementeerde spaarboekjes van de bedrijven was er een stijging van 1,2 miljard euro. BNPP Fortis en dochter Fintro volgen het voorbeeld van KBC, dat die regel vorig jaar al invoerde (zie grafiek).

ING ging minder drastisch te werk, maar nam in het afgelopen halfjaar wel andere maatregelen. Het doel was eveneens bedrijven te ontraden grote sommen cash te parkeren op spaarrekeningen. ‘Het aantal gereglementeerde spaarrekeningen en het maximale bedrag op die rekeningen werd ingeperkt’, laat de persdienst van de bank weten. Door die ingreep daalden de totale spaardeposito’s bij ING, hoewel fysieke personen ondertussen bleven bijstorten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud