Instroom spaarboekjes valt helemaal stil

©ANP XTRA

De aangroei van de inlagen op spaarboekjes is in 2015 bijna gehalveerd en in het tweede halfjaar helemaal stilgevallen. Dat is vooral te wijten aan de lage spaarrente en het succes van alternatieven als beleggingsfondsen, blijkt uit een rondvraag van De Tijd.

De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes van 15 ondervraagde banken stegen in 2015 met 5,2 miljard euro na een toename met 8,5 miljard in 2014. Ze stegen in de eerste helft van het jaar met 5,5 miljard, maar daalden in het tweede halfjaar met zowat 300 miljoen.

Die bedragen verbergen grote verschillen tussen banken. Bij BNP Paribas Fortis daalden de spaartegoeden over hele jaar met 1,2 miljard. 'Onze klanten hebben tussen eind juni en eind september meer uitgegeven dan ze gespaard hebben', zegt de grootste bank van België. ING verloor 550 miljoen spaargeld. Belfius en KBC daarentegen boekten een forse stijging van respectievelijk 3,2 en 2,4 miljard.

©Mediafin

De dalende populariteit van spaarrekeningen is vooral te wijten aan de zeer lage spaarrente. KBC verlaagde op 8 december de rente op het klassieke spaarboekje naar amper 0,15 procent, een historisch dieptepunt. Ook bij veel andere banken is de spaarrente erg laag. Aangezien de rente lager is dan de inflatie daalt de koopkracht van het spaargeld.

De lage spaarrente en de aanhoudende stijging van de aandelenmarkten zetten spaarders ertoe aan op zoek te gaan naar alternatieve beleggingen met een hoger rendement. Beleggingsfondsen zijn erg in trek, zeggen zowal alle banken. BNP Paribas Fortis merkt op: 'Steeds meer mensen wagen de stap naar beleggen. Maar in plaats van individuele aandelen te kopen, verkiezen ze eerder fondsen.' Steeds meer beleggers doen dat via fondsenspaarplannen.

De risicoappetijt neemt dus toe maar toch blijven veel spaarders relatief voorzichtig. 'Vooral formules met bodembewaking en gemengde fondsen kennen een substantiële instroom van vers geld', signaleert KBC. Gemengde fondsen investeren zowel in aandelen als in obligaties. Bij Belfius, Argenta en Crelan waren beleggingsverzekeringen populair.

Niet alleen financiële beleggingen maar ook vastgoed is voor sommige spaarders een alternatief voor het spaarboekje. Record Bank merkt op: 'Gezien de grote stijging van het aantal woonkredieten kunnen we veronderstellen dat een deel van de spaargelden wordt aangewend voor de aankoop of verbouwingen van vastgoed.'

Ten slotte vestigen verscheidene banken de aandacht op de stijgende tegoeden van zichtrekeningen. Aangezien het renteverschil tussen spaar- en zichtrekeningen sterk is gedaald, doen veel spaarders niet meer de moeite om geld over te schrijven van de zicht- naar de spaarrekening.

Lees verder

Advertentie
Advertentie