Ook Belfius laat spaarrente tot minimum zakken

©BELGA

Kasbons renderen tot drie jaar netto minder dan de minimumrente op het spaarboekje.

Nadat Société Générale Private Banking als eerste bank in ons land de rente op spaarrekeningen had laten zakken naar het wettelijke minimum van 0,11 procent, was het vorige week de beurt aan BNP Paribas Fortis als eerste grootbank en belangrijkste financiële instelling van België om die beweging te volgen. De banken laten zich daarbij uiteraard leiden door de historisch lage rentestanden.

Na de aankondiging van BNP Paribas Fortis werd al geschreven dat het slechts een kwestie van tijd was alvorens andere grootbanken zouden volgen. Nochtans lieten Belfius, KBC en ING toen in koor weten dat er niet meteen een verlaging zat aan te komen, maar tegelijk benadrukten ze de markt nauw op te volgen.

Nu is het al zover. Belfius laat de basisrente op klassieke spaarrekeningen zakken van 0,05 naar 0,01 procent. Dat gebeurt vanaf 4 april, leerde zaterdag een melding op rekeninguittreksels en werd maandag door de bank bevestigd. De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd hangen op 0,10 procent. Belfius zakt met andere woorden ook naar het wettelijke minimum van 0,11 procent.

Kasbons

Belfius laat ook de rente op kasbons zakken. Opvallend: rekening houdend met de 27 procent roerende voorheffing renderen kasbons tot een looptijd van drie jaar minder dan de 0,11 procent van het fiscaal vrijgestelde spaarboekje. De rente op langlopende kasbons zakt met een forse 20 basispunten, tot bijvoorbeeld 0,60 procent op zes jaar en 1 procent op tien jaar. 

©Mediafin

Die snel wegglijdende rendement volgen de marktrentes. Dat Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, vorige maand zijn bazooka herlaadde en nu maandelijks 80 in plaats van 60 miljard staatspapier opkoopt, laat zich namelijk steeds meer voelen op de obligatiemarkten.

De koophonger vanuit Frankfurt jaagt de obligatiekoersen dag na dag hoger, waardoor het rendement dag na dag afbrokkelt. De Belgische tienjaarsrente zakt maandag opnieuw 1 basispunt naar 0,49 procent en is nu sinds begin dit jaar bijna gehalveerd. Het absolute diepterecord van april 2015 - 0,34 procent - komt zelfs in zicht.

Gereglementeerde spaarboekjes zonder voorwaarden (BR= Basisrente, GP= getrouwheidspremie)

BRGPTot.
MoneyYou Plus Sparen0,05%0,90%0,95%
NIBC Direct Getrouwheidsrekening0,10%0,80%0,90%
PSA Bank Distingo Plus0,05%0,80%0,85%
MoneyYou Flex Sparen0,60%0,20%0,80%
NIBC Direct Spaarrekening0,60%0,20%0,80%

Bron: spaargids.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect