Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Argenta en Europabank stoppen met kasbons

Argenta en Europabank stoppen met de uitgifte van nieuwe kasbons. De vraag naar dergelijke vastrentende producten is erg laag, maar ook de dematerialisatie van de effecten speelt een rol.
Advertentie

Sinds 1 januari 2008 mogen effecten, zoals kasbons of obligaties, enkel nog op naam worden uitgegeven. Dat betekent dat ze op een (effecten)rekening moeten staan, en niet langer fysiek of op papier kunnen worden afgeleverd. Een kasbon was zo’n typisch effect aan toonder dat in een kluis bewaard werd en in alle stilte kon worden doorgeschoven aan het nageslacht. Maar sinds de dematerialisatie van de effecten is dat voordeel weggevallen.

ING België gaf sinds die 1ste januari 2008 al geen nieuwe kasbons meer uit. Nu springen ook Argenta en Europabank op die kar. ‘De jongste jaren zagen we steeds meer een verschuiving naar termijnrekeningen, waardoor de kasbonportefeuille erg klein geworden was’, legt een woordvoerder van Europabank uit. ‘Om u een idee te geven: vier jaar geleden was de verhouding termijnrekening-kasbons 50-50, nu is dat 92-8.’

Ook Argenta stopt met de uitgifte van nieuwe kasbons. ‘Sinds de dematerialisatie heeft de kasbon nog amper voordelen voor de cliënt in vergelijking met termijnrekeningen. Daarom hebben we beslist niet langer kasbons aan te bieden. Die beslissing draagt ook bij tot een overzichtelijker aanbod voor de klant en meer operationele efficiëntie.’

Voor klanten die nog kasbons hebben, verandert er niets. 'Bestaande kasbons blijven doorlopen tot op eindvervaldag', klinkt het. Bij Argenta gaat het om een portefeuille van ongeveer 1,5 miljard euro.

Dat de populariteit van de kasbon tanende is, blijkt ook uit cijfers van de Nationale Bank. Eind 2009 had de Belg nog voor ruim 40 miljard euro in kasbons steken, terwijl dat bedrag eind januari 2015 bijna gehalveerd is, tot 22 miljard euro.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud