Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Badkamergroep Van Marcke mikt op kleine spaarder

Izola Bank, de Maltese bank van de West-Vlaamse familie Van Marcke, biedt een spaarboekje aan met 1,50 procent brutorente. Opvallend is dat die rente ook bruto wordt uitbetaald.
©ANP XTRA

Izola Bank is een internetbank met een Maltese licentie. De familie Van Marcke (keukens, sanitair, verwarming) is al sinds 1994 eigenaar van de bank. Het werkterrein van de bank is de voorbije jaren steeds verder uitgebreid. Eerst konden de vaklui waarmee het bedrijf werkte klant worden bij ‘de bank van uw loodgieter’. Vorig jaar konden diezelfde professionals via Izola Bank al consumentenkredieten aanbieden aan hun klanten, net als in tal van elektrozaken en warenhuizen.

©Mediafin

De bank richt zich nu ook op de gewone spaarder. Izola Bank lanceert een niet-gereglementeerde spaarrekening met een rente van 1,50 procent bruto. Omdat alleen een basisrente wordt gegeven en geen getrouwheidspremie, komt de rente niet in aanmerking voor een vrijstelling op de eerste schijf van 1.880 euro aan intresten.

De bank betaalt de interesten bruto uit, maar de Belgische spaarder moet de ontvangen intresten aangeven in zijn Belgische belastingaangifte. ‘Bij mijn weten zijn de Maltese banken Izola en Nemea de enige in België die de rente op spaarboekjes of termijnrekeningen bruto uitbetalen’, zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be. Het is voor de spaarders zaak die rente niet ‘vergeten’ aan te geven.

Het is voor de spaarders zaak de rente niet ‘vergeten’ aan te geven.

Tegoeden bij Izola vallen onder het depositogarantiestelsel van Malta. Bij een faling van de bank voorziet dat in een waarborg tot 100.000 euro per persoon.

Van Marcke zet Izola Bank vooralsnog niet agressief in de markt. Er is geen grote reclamecampagne. Het Nieuwsblad ‘ontdekte’ de opmerkelijke move van de groep.

‘We kiezen doelbewust voor een zachte lancering. Sinds juni kan iedereen in België en Frankrijk een spaarrekening openen. In eerste instantie hebben we enkel onze bedrijfsklanten en de eigen medewerkers actief benaderd’, verklaarde Andrew Mifsud, de CEO van Izola Bank in Malta, aan De Tijd.

Niet-gereglementeerde spaarboekjes zijn vooral interessant voor spaarders die verwachten om op korte termijn hun geld weer op te vragen. De hoge basisrente wordt immers dagelijks verdiend. De prijsleider in dit segment is MeDirect (zie tabel), een van oorsprong Maltese bank die eerder dit jaar de Belgische licentie verkreeg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud