Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Banken onder druk om spaarrente nog te verlagen

‘Uit de recente daling van de marktrente kan je moeilijk een andere conclusie trekken dan dat de rente op spaarboekjes verder moet dalen.’ Dat zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België.
Advertentie
ECB-voorzitter Mario Draghi zet de spaarrentes nog meer onder druk ©BELGAIMAGE

De marktrente op halflange en lange termijn is flink gedaald sinds de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week liet doorschemeren dat ze begin december haar monetaire beleid wellicht verder zal versoepelen. De ECB overweegt nog meer obligaties aan te kopen en de depositorente van -0,2 procent te verlagen.

Vanden Houte merkt op: ‘De druk om de rente op spaarboekjes te verlagen is heel hoog.’ Ook KBC-econoom Koen De Leus vestigt de aandacht op de dalende rentemarge van de banken. Hij is iets voorzichtiger over de gevolgen voor de spaarrente. ‘De kans neemt toe dat er nog iets afgaat.’ De kleine prijsbrekers MoneYou en Evi hebben de jongste dagen al een verlaging van de spaarrente aangekondigd.

©Mediafin

Vanden Houte ziet nog een reden waarom een verdere verlaging van de spaarrente waarschijnlijk is. ‘De banken moeten een hogere taks op spaartegoeden betalen en daardoor stijgt de kostprijs van hun financiering.’

De swaprente op drie jaar, een interbankenrente die soms als een referentie wordt beschouwd voor de spaarrente, daalde de jongste week tot net boven nul procent (zie grafiek).

De vier grootbanken bieden allemaal 0,2 procent rente op het klassieke spaarboekje: een basisrente van 0,1 procent en een getrouwheidspremie van eveneens 0,1 procent. Spaarders krijgen die getrouwheidspremie pas als ze geld een jaar op hun boekje laten staan.

De grote en de andere banken die slechts 0,2 procent rente bieden, hebben niet veel ruimte meer om nog te knippen in die vergoeding. De wettelijke minimumrente op spaarboekjes bedraagt 0,11 procent: een basisrente van 0,01 procent en een premie van 0,10 procent.

De marktleider BNP Paribas Fortis, KBC en Belfius zeggen dat ze geen plannen hebben om de spaarrente te verlagen, maar ze houden de markt in de gaten. ING laat weten dat het de toestand op de markten volgt, maar een eigen rentebeleid voert. Er staat 262 miljard euro op de Belgische spaarboekjes.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud