Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Banken ‘stunten' met termijnrekening en kasbon

Delta Lloyd Bank België stunt met een brutorente van 3 procent op een termijnrekening van vijf jaar. Ook andere banken zetten spaarproducten met middellange looptijden in de kijker.
©© Rainer Holz/Corbis

Delta Lloyd Bank probeert zieltjes te winnen met een promotie op zijn termijnrekeningen. Wie minimum 25.000 euro toevertrouwt aan de bank voor de komende vijf, zes of zeven jaar krijgt een nettorendement van 2,25 procent in de plaats. De bank plaatst zich met die tarieven bovenaan het klassement.

De timing lijkt slecht gekozen, vlak na de aankondiging dat Delta Lloyd Groep een koper zoekt voor zijn Belgische bank. De bank wisselt hoogstwaarschijnlijk binnen een termijn van vijf jaar van eigenaar. Spaarders tasten voorlopig in het duister over die nieuwe eigenaar, zijn kredietwaardigheid en betrouwbaarheid. Delta Lloyd Bank België werkt wel met een Belgische banklicentie, waardoor de Belgische toezichthouders controle uitoefenen en de Belgische staat de deposito’s garandeert tot 100.000 euro.

Advertentie

Volgens insiders stond deze promotie voor de termijnrekeningen echter al lang in de steigers en vielen de Belgische werknemers van de bank vorige week volledig uit de lucht toen ze het nieuws hoorden over de verkoop.

Het valt ook op in welk gezelschap Delta Lloyd Bank verkeert. Enkel op de vijfjarige termijnrekening van Medirect (2,55% netto) en op de vijfjarige kasbon (2,25% netto) van Banca Monte Paschi Belgio krijgen spaarders evenveel of meer rente. De Nederlandse internetbank en prijsbreker NIBC Direct biedt dan weer dezelfde rente als Delta Lloyd op de zevenjarige obligaties.

Peter Van Heeke, de algemeen directeur van Medirect, laat weten dat bij de internetbank de termijnrekeningen op vijf jaar de populairste zijn. Medirect is een nieuwe speler op de Belgische markt, die moet opvallen met scherpe tarieven. De bank opereert in België met een Maltese banklicentie, wat betekent dat Malta het spaargeld tot 100.000 euro garandeert.

‘In aantal nieuwe klanten is ons succes bescheiden, maar ze zetten wel meteen grote bedragen op onze rekeningen’, voegt Van Heeke eraan toe. De bank is nog maar een maand actief in België.

Banca Monte Paschi Belgio is de Belgische bankdochter van de gelijknamige noodlijdende Italiaanse bank die zopas nog moest aankloppen voor staatssteun.

Advertentie

De Belgische bankactiviteiten van Delta Lloyd boeren daarentegen erg goed volgens de woordvoerder van de bank. ‘We hebben in de eerste helft van 2013 onze portefeuille vermogensbeheer met meer dan 25 procent zien stijgen’, laat de bank weten. ‘We willen met deze actie potentiële klanten overtuigen om van onze aanpak te komen proeven. We engageren ons bewust voor minstens vijf jaar. De nieuwe klant heeft zo ruim de tijd om met onze persoonlijke financiële planning kennis te maken en de resultaten ervan te beoordelen.’

De brutorente van 3 procent van Delta Lloyd springt het meest in het oog, maar er zijn nog banken die de voorbije weken en maanden op hun eigen manier inzetten op termijnrekeningen en/of kasbons. Beide spaarproducten boetten de voorbije jaren in aan populariteit door de historisch lage rentevoeten. Spaarders verkozen de voorbije jaren het spaarboekje, waar het geld onmiddellijk opvraagbaar is, boven producten met een vaste looptijd.

Crelan lanceerde op 1 oktober een actie voor zijn vijf-, zes- en zevenjarige stepupkasbons. Het gaat om kasbons waarbij de rente stijgt gedurende de looptijd. De brutorentes stijgen van 2 procent in het eerste jaar naar 4 procent in het zevende jaar. Het nettorendement komt voor alle looptijden wel nog steeds een pak lager uit dan bij de termijnrekeningen van Delta Lloyd.

Belfius schuift in oktober als alternatief voor kasbons zijn vijfjarige stepupobligaties naar voren. De brutocoupons variëren van 1,85 procent tot 2,50 procent. Daar moet nog wel 25 procent roerende voorheffing af. Zodat er amper een netto actuarieel rendement van 1,58 procent overblijft. Dit product valt in tegenstelling tot spaarboekjes, kasbons en termijnrekeningen wel niet onder de depositogarantie tot 100.000 euro per bank en per klant.

KBC haalde sinds begin juli 230 miljoen euro op met zijn 100% Invest-termijnrekeningen met looptijden van één tot vijf jaar. Het unieke verkoopargument van KBC is dat de klant zelf kan beslissen in welke provincie de bank het geld moet investeren. De lokale toets haalt wellicht meer spaarders over de streep dan het nettorendement van 1,50 procent op vijf jaar.

Seizoenseffect bij sparen

In augustus parkeerden de Belgen 250 miljoen euro op hun spaarboekjes, ofwel het kleinste bedrag sinds augustus vorig jaar.We vroegen aan de banken of de trend doorzet in september.

BNP Paribas Fortis en Argenta laten weten dat er in augustus én in september traditioneel seizoenseffecten spelen bij de stortingen op spaarboekjes. De verklaring is dat vakantiegangers in augustus hun geld laten rollen en dat de afrekening van de kredietkaart in september komt. Daarnaast brengt de start van een nieuw schooljaar in september voor gezinnen met kinderen extra uitgaven met zich mee.

Volgens Belfius en KBC echter is er dit keer meer aan de hand dan de traditionele dip in de zomermaanden. ‘We stellen vast dat de risicoappetijt stilaan weerkeert en dat klanten meer beleggen in fondsen en verzekeringen’, klinkt het bij KBC. Ook Belfius merkt sinds deze zomer ‘een grotere aantrekkingskracht van beleggingsfondsen en - verzekeringen. ‘Het herstel van het vertrouwen in de economie kan daarvoor mogelijk een verklaring bieden’, zegt de bank.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud