De gezinnen verhoogden in de eerste drie maanden hun consumptie-uitgaven met 0,7 procent, hoewel hun inkomen met 0,3 procent daalde, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. (zie grafiek) De vermindering van het inkomen is te wijten aan lagere inkomens uit beleggingen en een daling van de loonmassa.
Het inkomen uit beleggingen staat onder druk omdat de rente historisch laag is. 'Een rentedaling heeft twee tegengestelde gevolgen', signaleert ING-econoom Philippe Ledent. 'Enerzijds wil de belegger meer sparen om zijn inkomen uit rente op peil te houden. Anderzijds zet de lage rente ertoe aan om minder te sparen, omdat spaargeld toch niet veel opbrengt.'
De beleggersbarometer van ING en De Tijd toont aan dat het tweede effect domineert, bleek maandag. 29 procent van de ondervraagde beleggers zegt als gevolg van de lage rente minder te sparen en slechts 9 procent zegt meer te sparen. Zowat 60 procent heeft zijn gedrag niet gewijzigd.
Met 13,7 procent staat de spaarquote op het laagste peil sinds het tweede kwartaal van 2011. Toen spaarden de Belgen 13,6 procent van hun inkomen.
De Nationale Bank hanteert een ruime definitie van sparen. Ze houdt niet alleen rekening met vers geld op spaarboekjes en aankopen van financiële producten als aandelen en obligaties. Ook de uitgaven voor nieuwbouw en renovatie van woningen worden meegeteld. Die investeringsuitgaven vertegenwoordigen 9,6 procent van het inkomen.