Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Belg laat geld meest rollen in drie jaar

Het sparen van de Belgische gezinnen is in het eerste kwartaal gedaald naar 13,7 procent van het inkomen, het laagste peil in bijna drie jaar. Dat is een gevolg van de zeer lage rente. In het vierde kwartaal van 2013 zetten de Belgen nog 14,6 procent van hun inkomen opzij.
©ANP XTRA

De gezinnen verhoogden in de eerste drie maanden hun consumptie-uitgaven met 0,7 procent, hoewel hun inkomen met 0,3 procent daalde, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. (zie grafiek) De vermindering van het inkomen is te wijten aan lagere inkomens uit beleggingen en een daling van de loonmassa.

Het inkomen uit beleggingen staat onder druk omdat de rente historisch laag is. 'Een rentedaling heeft twee tegengestelde gevolgen', signaleert ING-econoom Philippe Ledent. 'Enerzijds wil de belegger meer sparen om zijn inkomen uit rente op peil te houden. Anderzijds zet de lage rente ertoe aan om minder te sparen, omdat spaargeld toch niet veel opbrengt.'

Advertentie

De beleggersbarometer van ING en De Tijd toont aan dat het tweede effect domineert, bleek maandag. 29 procent van de ondervraagde beleggers zegt als gevolg van de lage rente minder te sparen en slechts 9 procent zegt meer te sparen. Zowat 60 procent heeft zijn gedrag niet gewijzigd.

Met 13,7 procent staat de spaarquote op het laagste peil sinds het tweede kwartaal van 2011. Toen spaarden de Belgen 13,6 procent van hun inkomen.

De Nationale Bank hanteert een ruime definitie van sparen. Ze houdt niet alleen rekening met vers geld op spaarboekjes en aankopen van financiële producten als aandelen en obligaties. Ook de uitgaven voor nieuwbouw en renovatie van woningen worden meegeteld. Die investeringsuitgaven vertegenwoordigen 9,6 procent van het inkomen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.