Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

‘Belg op twee na rijkste burger ter wereld'

De gemiddelde Belg heeft het op twee na grootste nettovermogen ter wereld. Enkel in Zwitserland en de Verenigde Staten ligt het gemiddelde nettovermogen per inwoner hoger.
©BELGA

Dat blijkt uit het ‘Global Wealth Report’ van de Duitse verzekeraar Allianz.

Voor België staat een gemiddeld vermogen van 78.300 euro in de tabellen voor 2013, een stijging met 4,6 procent tegenover 2012. De Zwitsers spannen de kroon met gemiddeld 146.540 euro (+6,2%), gevolgd door de inwoners van de VS met 119.570 euro (+14,2%).

Advertentie

Nederland staat op de vierde plaats met 71.430 euro per inwoner (+3,8%). Japan en Zweden volgen op vijf en zes. Ook hun inwoners bezitten gemiddeld meer dan 70.000 euro. In de top tien vinden we voorts Taiwan, Canada, Singapore en het Verenigd Koninkrijk terug.

Op wereldvlak bereikte de rijkdom van de huishoudens vorig jaar een nieuw record van 118.000 miljard euro, een stijging met 9,9 procent. ‘De groei is vooral te danken aan de uitzonderlijke beursprestaties in Japan, de Verenigde Staten en Europa’, luidt het in de studie, die het vermogen en de schulden van huishoudens in meer dan 50 landen uitploos.

Goede cijfers dus, ondanks de lage rente die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert en waardoor spaarboekjes amper nog iets opbrengen. Volgens Allianz heeft die lage rentevoet van de ECB de Belgische spaarders al meer dan 6 miljard euro gekost, of zowat 560 euro per inwoner. Het totaalbedrag van de bruto financiële activa nam daarentegen met 4,7 procent toe in België, wat iets minder is dan het Europese gemiddelde.

Met in 2013 bijna 2.130 euro per inwoner, behoren de Belgen tot de huishoudens die het meest sparen, net achter de Noren en Zweden.

Wat de schulden betreft, heeft België een van de laagste schuldgraden in Europa: gemiddelde 19.850 euro per inwoner in 2013 ten opzichte van gemiddelde 24.730 euro in de eurozone.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.