Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belg spaart én belegt meer

De lage rente heeft in 2016 de belangstelling voor beleggingsproducten doen toenemen. Maar de Belgen blijven voorzichtig en deponeerden ook meer geld op spaarboekjes.
Advertentie
©ANP XTRA

Het voorbije jaar was voor voorzichtige spaarders niet gemakkelijk. De banken verlaagden de rente op veel spaarboekjes naar het wettelijke minimum van 0,11 procent. Ook het rendement van kasbons, termijnrekeningen en veel obligaties is lager dan de inflatie.

KORT

De Belgische spaarders probeerden in 2016 twee doelstellingen te verzoenen: een hoger rendement boeken zonder overdreven veel risico te lopen. Ze investeerden meer in beleggingsplannen en deponeerden 2,5 miljard euro extra op spaarboekjes.

Om de koopkracht van hun spaargeld op peil te houden gingen spaarders op zoek naar beleggingen met een wat hoger rendement. Beleggingsplannen zijn populair, zeggen BNP Paribas Fortis, KBC, AXA en Record Bank. Met die formule investeert de spaarder elke maand een bedrag in een of meerdere beleggingsfondsen, afhankelijk van zijn risicoprofiel.

BNP Paribas Fortis zegt dat de maandelijkse storting in dergelijke plannen bijna is verdubbeld tot gemiddeld 304 euro per maand. ‘Door de aankoop te spreiden probeert de belegger een betere gemiddelde aankoopprijs te bekomen’, signaleert de bank. KBC zegt dat het aantal beleggingsplannen met 40 procent is gestegen.

Fondsen

Ook klassieke beleggingsfondsen blijven populair. Argenta merkt op: ‘Vooral flexibele gemengde fondsen worden als alternatief gezien, omdat het verwachte rendement en de risicoaversie van de klant in evenwicht kunnen worden gebracht.’ Crelan en Nagelmackers voegen eraan toe dat producten met een vorm van kapitaalbescherming in trek zijn.

Ondanks de zoektocht naar een hoger rendement blijven spaarders voorzichtig. ‘We hebben een terugval geconstateerd in alle risicovollere producten’, signaleert BNP Paribas Fortis. Ook ING vermeldt de risicoaversie en verwijst naar de terreuraanslagen en de brexit.

Spaarboekjes

De voorzichtigheid van de Belgen blijkt ook uit de stijgende bedragen op spaarboekjes. Die tegoeden stegen in 2016 met 2,5 miljard euro na een toename met 3,2 miljard in 2015, blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij twaalf banken.

Die toename is opmerkelijk. De spaarrente is lager dan ooit. Voorts heeft KBC in oktober gereglementeerde boekjes van bedrijfsklanten met een saldo van 6,2 miljard omgezet in niet-gereglementeerde boekjes. De bank deed dat om op die boekjes de rente te kunnen verlagen naar nul.

De spaarboekjes profiteerden aan het einde van het jaar wel van enkele uitzonderlijke factoren. De Leterme-bon met een uitstaand bedrag van 2 miljard werd op 4 december terugbetaald. Ethias en AXA kochten de levensverzekeringen First en Crest20 terug. De klanten van beide verzekeraars kregen daardoor samen bijna 2 miljard op hun rekening. Een groot deel werd geparkeerd op een spaarboekje in afwachting van een herbelegging.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud