Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Belg verwacht nog lagere spaarrente

Zes op de tien Belgische beleggers verwachten dat de rente op spaarboekjes verder zal dalen. Dat blijkt uit de beleggersbarometer van ING en De Tijd. Amper één op de tien voorspelt een hogere rente.
©ANP XTRA

De spaarrente staat nu al op een historisch dieptepunt. De grootbanken bieden op gereglementeerde boekjes 0,5 of 0,55 procent rente inclusief getrouwheidspremie. Prijsbrekers geven tot 1,90 procent.

De zeer lage spaarrente is een gevolg van het erg soepel monetair beleid. De Europese Centrale Bank verlaagde begin juni haar basisrente tot 0,15 procent om de economie meer zuurstof geven en de te lage inflatie op te krikken.

Advertentie

Ook de aanhoudende daling van de langetermijnrente weegt op de spaarrente. Tegoeden op spaarboekjes blijven gemiddeld twee tot drie jaar staan.

De jongste weken hebben al verscheidene banken hun spaarrente verlaagd. De voorlopige laatste banken in het rijtje waren ING, BKCP en Europabank.

Economen zien de spaarrente niet dalen tot nul en zeker niet onder nul. Een negatieve rente zou spaarders ertoe aanzetten hun spaargeld om te zetten in bankbiljetten.

De dalende lange rente zet ook de rente op andere spaarproducten onder druk. Crelan kondigde gisteren een renteverlaging aan op kasbons en termijnrekeningen. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.