Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belg vindt weg naar investering in start-ups

Start-ups die geld ophalen bij het brede publiek via crowdfunding profiteren van de tax shelter. Ze halen sneller hogere bedragen op.
Advertentie
Balls & Glory, het vleesballenbedrijf van ondernemer Wim Ballieu, deed beroep op crowdlending. ©rv

Een klein jaar na de uitbreiding van de tax shelter voor start-ups blijkt die maatregel zijn vruchten af te werpen. De Belg vindt gemakkelijker zijn weg naar een investering in een groeibedrijf en neemt daar ook grotere risico’s bij.

Precieze cijfers zijn er niet, maar het een en ander blijkt uit een rondvraag bij de belangrijkste Belgische crowdfundingplatformen. ‘De regering wilde met de tax shelter het spaargeld van de Belg activeren ten voordele van start-ups. Dat is gelukt’, stelt Jonathan Piepers, juridisch specialist bij MyMicroInvest, het grootste platform voor crowdfunding in ons land. 

Sinds de maatregel op 1 februari van kracht werd, zette MyMicroInvest al voor zeventien bedrijven een campagne onder de tax shelter op. Dat is ongeveer 80 procent van alle ‘equity-campagnes’, campagnes waarbij een kleine investeerder een stukje van een groeibedrijf koopt.

‘De campagnes onder de tax shelter lopen sneller vol. Het investeringsbedrag per persoon is hoger’, aldus Piepers. Eenzelfde geluid klinkt bij Bolero Crowdfunding. ‘We zien dat bedrijven erin slagen om hogere bedragen op te halen als de tax shelter van toepassing is’, stelt Ellen Lemaire, business development manager bij Bolero Crowdfunding.

Fiscaal voordeel

De tax shelter voor start-ups bestond al langer, maar breidde begin dit jaar uit naar investeringen via crowdfunding. Investeerders krijgen voortaan een belastingvermindering van 30 of 45 procent, voor een bedrag van maximaal 100.000 euro, verspreid over verschillende campagnes.

Het tarief van 30 procent geldt bij campagnes van kmo’s (9 miljoen euro maximale omzet), 45 procent is voorbehouden voor risicovollere start-ups (700.000 euro maximale omzet). Alleen bedrijven die jonger zijn dan vier jaar komen in aanmerking. Ze kunnen maximaal 250.000 euro ophalen onder de tax shelter. 

45 procent
Belastingvoordeel
Investeerders krijgen voortaan een belastingvermindering van 30 of 45 procent, voor een bedrag van maximaal 100.000 euro, verspreid over verschillende campagnes

Door de hoge belastingaftrek staat de telefoon bij beide crowdfundingplatformen roodgloeiend. Dat hoeft niet te verbazen. Wie 1.000 euro investeert in een start-up, kan al rekenen op een belastingvermindering van 450 euro.

‘De Belg is zeker vast geprikkeld voor een investering in een start-up door dat fiscale voordeel’, stelt Piepers. Toch waarschuwen beide platformen om niet blind af te stevenen op een campagne onder de tax shelter. ‘Bij een faillissement moet je nog altijd 55 procent van je investeringsbedrag afschrijven’, aldus Lemaire.  Wie het puur ziet als een fiscaal interessante beleggingsvorm, komt bedrogen uit. De klassieke beleggerlessen, zoals diversificatie tussen campagnes, blijven gelden.

Lenen

De situatie is helemaal anders bij crowdlending, waarbij kleine investeerders rechtstreeks geld lenen aan kmo’s in ruil voor vaste terugbetaling. Crowdlending is alleen geschikt voor bedrijven die al een zekere terugbetalingcapaciteit hebben, is te horen bij marktleider Look & Fin.

‘Alleen bedrijven met een minimale levensduur van drie jaar komen in aanmerking’, aldus Nicolas-Alexandre Verdbois, analist bij het platform dat onder meer de campagne voor de hippe restaurantketen Balls&Glory in de markt zetten. Dat verkleint de kans op tax shelter-campagnes aanzienlijk, aangezien de tax shelter alleen geldt voor bedrijven jonger dan vier jaar.

Balls & Glory, het vleesballenbedrijf van ondernemer Wim Ballieu, deed beroep op crowdlending. ©rv

Toch zit ook crowdlending in de lift. In 2017 duurde het gemiddeld vier minuten om het beoogde bedrag op te halen bij een campagne op Look & Fin. ‘De uitschieter was een campagne waarin 500.000 euro werd opgehaald op 1 minuut’. Sinds de oprichting van Look & Fin in 2012, haalden 117 kmo’s in totaal al 25 miljoen euro op. Ook bij Bolero Crowdfunding is crowdlending populair. ‘We zien een grote appetijt bij investeerders in deze beleggervorm. De belegger weet hier wanneer hij zijn centen zal terugzien.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud